YEREL GAZETELERİ YAŞATIN!

Gazetecilik zor ve getirisi olmayan bir meslek… Ülkemiz genelinde zor olan bir mesleği küçük ilimizde yapmak daha da zor… Gazetecilik zor bir meslek evet ama gazetecilik, zorluğun yanında heyecan veren bir meslek… Sağlıklı bir biçimde düşündüğünüz zaman gazetecilik mesleği emekçinin, işçinin, çiftçinin garibanın, fakirin, zenginin vs. gibi vatandaşların dertleriyle dertlenen, sevinçleriyle sevinen gazetecidir. Gazetecilik mesleği […]

YEREL GAZETELERİ YAŞATIN!
Emrullah Özbey
Yayınlanma

04:23 - 05 Nisan 2018

Güncelleme

15:01 - 24 Ağustos 2020

Okuma Süresi

4 dakika

Gazetecilik zor ve getirisi olmayan bir meslek… Ülkemiz genelinde zor olan bir mesleği küçük ilimizde yapmak daha da zor…
Gazetecilik zor bir meslek evet ama gazetecilik, zorluğun yanında heyecan veren bir meslek… Sağlıklı bir biçimde düşündüğünüz zaman gazetecilik mesleği emekçinin, işçinin, çiftçinin garibanın, fakirin, zenginin vs. gibi vatandaşların dertleriyle dertlenen, sevinçleriyle sevinen gazetecidir. Gazetecilik mesleği dışarıdan göründüğü kadar kolay bir meslek değildir. Bazen bir gazeteciye yanlış bilgi vermeye çalışan kişiler ve bazen de hakkını ve hukukunu arayan insanların gazetecilere sığındığı da açıkça görülüyor. Gazeteciler her şeye rağmen bir nebzede olsa dertli insanların dertlerine derman olmaya çalışıyorlar.
Gazeteciler her olaya koşar. Meslek ilkeleri gereği olayları tarafsız bir şekilde okuyucularıyla buluşturur. Çalışma saati yoktur gazetecinin…
Her meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleğinde de zorluklar vardır. Hatta gazetecilik mesleği en zor mesleklerdendir. Gazetecilik büyük bir emek ister, bilgi ister, birikim ister…
Gazeteci, ticaret ile uğraşmaz, ihale kovalamaz tek gayesi vatandaşların sıkıntılarını dile getirmek ve tarafsızlık ilkesi ışığında doğru yoldan şaşmamaktır… Gazetecinin tek gelir kaynağı gazetenin satışından elde ettiği para ve gazetelere verilen reklâmlardan aldığı ücrettir. Gazetecilik mesleğinin en önemli gelir kaynağı da budur. Gazetelere abone olursanız ve firmalarınızın reklamını verirseniz gazeteler büyür ve bağımsız bir şekilde haber yaparlar zira gazete ve gazeteciler olmazsa olumsuzlukları görmeden bazı kesimlerin bize empoze ettiği bilgiler ve haberler haricinde sorgulamayan haklarını bilmeyen ve eleştiriye gelişime kapalı bir toplum haline geliriz…
Günümüzde gazetecilik mesleği genelde belli düşünceleri empoze etme aracı olarak kullanılmakta… Gazeteciler eleştiri yaptığı zaman düşman kesilirler, hain ilan edilirler. Oysaki gazeteci güzellikleri yazdığı kadar eleştiri yapmakta da özgürdür. Gazetecilik başını kuma gömmüş deve kuşu misali sadece olumlu gelişmeleri dile getirip toplumdaki olumsuzluklara kayıtsız kalmak değildir.
Sosyal medya gazeteciliği ile günümüzde herkesin gazeteciliğe soyunduğu aşikardır. Eskiden birileri birilerinden rahatsızlık duyduğu zaman veya birinin bir kurumda işi ters gittiği zaman bir gazete kurar ve karalama kampanyası yaparlardı. O gazetelerin gerçekliği zamanla ortaya çıktı ve şimdi onlardan eser bile kalmadı. Oysaki ülkemizde kurulan ilk gazetelerin amacı toplumda ki aksaklıkları göstererek toplumu bilinçlendirmek ve mevcut yönetimlerin eksikliklerini eleştirerek toplumun menfaatleri doğrultusunda kendilerini sorgulama ve eksiklikleri gidermekti. Sonrasında bundan rahatsız olan yapılar gazeteciliği kendi menfaatleri doğrultusunda kullanarak toplumda gazetecilere karşı bir ön yargı oluşturmuştur. Günümüzde de bu durum sosyal medya ile gazetecilik yaparak birilerini karalama veya sahte hesaplar kurarak bel altı vurmalarla devam etmektedir. Toplumumuzun bu konuda farkındalığının olması gerekmekte. Bağımsız, tarafsız ve sadece toplumun menfaati doğrultusunda çalışan gazetecilere sahip çıkmalıdır.
Bu tür durumlara baktığımız zaman gazetecilik mesleğinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Gazeteciler kin ile beslenmezler. Duyguları ile hareket etmezler. Meslek ilkeleri ne gerekiyorsa onu yaparlar. O yüzden herkes gazetecilik mesleğini yapamaz…
Vatandaş olarak gerçek gazetecilik yapanlara destek olmak gerekir. Gerçek gazete ve gazeteciler ve gazetelerin güçlenmesi için gazeteye abone olmanız yeterli…
Kurumlarda basın danışmanlarınız olabilir. Onlara maaş verip haber de yaptırabilirsiniz. Fakat onlara maaş verip haber yaptırırken diğer gazeteleri de es geçmeyiniz. Onlara da abone olup aldığınız gazetenin parasını veriniz…
Eminim çoğunuz gazete ücretlerini vermiyorsunuz… Şimdi sorsam kaç kişi elindeki gazetelere ücret vererek alıyor? Sanırım çoğunuzdan ses çıkmaz… Gazetecinin emeği gazetesidir. Gazeteciye en büyük destek ise gazetelere abone olup okumaktır… Yerel gazetelere sahip çıkıp, onlara abone olmak ve yaşatmak sizin elinizde…