HABER49-Muş sanayi sektörüne ivme kazandıracak Ortak Kullanım Atölyeleri, tamamlanma aşamasına geldi. 3,1 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirilen proje, bölge ekonomisine üretim, istihdam ve teknolojik altyapı desteği sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye eş finansmanıyla desteklenen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın nihai faydalanıcısı olduğu proje, Muş sanayisinin üretim ve istihdam kapasitesine ciddi katkı sağlamaya hazırlanıyor.

Whatsapp Image 2025 07 04 At 13.06.03 (7)

MUŞ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ MODERN ATÖLYELERE KAVUŞUYOR

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen “TRB2 Bölgesi'nde Ortak Kullanım Atölyelerinin Kurulması Projesi” hızla ilerliyor. Proje kapsamında, Muş Küçük Sanayi Sitesi'nde modern ve donanımlı ortak kullanım atölyeleri inşa edilerek bölge esnafının hizmetine sunulacak. Özellikle makine, metal, marangozluk ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren sanayiciler, bu yeni tesislerde yüksek teknolojiye sahip üretim ekipmanlarına erişim sağlayabilecek.

Whatsapp Image 2025 07 04 At 13.06.03

Kurulacak CNC makineleri, kaynak sistemleri, test cihazları ve ileri düzey tasarım yazılımları ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin üretim kalitesi artacak, maliyetler düşecek. Aynı zamanda, genç girişimciler ve meslek okulu öğrencileri için de uygulamalı eğitim ve prototipleme imkanları oluşturulacak. Proje, sanayi altyapısını güçlendirerek, bölgede nitelikli iş gücü yetiştirilmesine ve üretim kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak.

Whatsapp Image 2025 07 04 At 12.53.30 (1)

“BU TESİS MUŞ’A BÜYÜK DEĞER KATACAK”

Muş Valisi Avni Çakır, tesisin son durumunu yerinde inceleyerek önemli açıklamalarda bulundu. Vali Çakır, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Şu an içinde bulunduğumuz işletme, uzun yıllardır süren yapım sürecinin ardından tamamlandı ve birkaç ay içinde faaliyete geçmesini planladığımız Muş Ortak Kullanım Atölyesi olarak hizmet verecek. Bu tesis, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın dört ilde gerçekleştirdiği yatırımlardan biri. Muş’un yanı sıra Bitlis OSB ve Erciş’te de yapımı tamamlanan benzer tesisler bulunuyor. Yaklaşık 1.250 m² üretim alanı ve 650 m² idari binasıyla toplamda 2.000 m² kapalı alana sahip olan bu tesis, Organize Sanayi Bölgesi içerisinde, tüm altyapılarıyla hazır durumda.”

Whatsapp Image 2025 07 04 At 12.53.27 (2)

Vali Çakır ayrıca, projenin finansmanına ilişkin detayları da paylaştı:

“Bu yatırımın toplam bütçesi yaklaşık 3.100.000 Euro. Bunun %85’i Avrupa Birliği hibe fonlarından, %15’i ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı aracılığıyla sağlanan destekten oluşuyor. Tesis artık devir aşamasına gelmiş durumda.”

Whatsapp Image 2025 07 04 At 13.06.03 (3)

BÖLGE SANAYİCİSİ VE ESNAF İÇİN STRATEJİK ÜS OLACAK

Vali Avni Çakır, söz konusu atölyenin, Muş sanayisine ve küçük işletmelere büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Özellikle kendi imkânlarıyla yüksek maliyetli makineleri temin edemeyen esnaf ve kobiler için bu atölyenin önemli bir kaynak olacağını vurgulayan Vali Çakır, şu açıklamada bulundu:

“Bu tesisin amacı, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin, esnafımızın, kobilerimizin, özellikle üretimlerinde ihtiyaç duydukları makineleri ve tezgahları ortak kullanıma sunmak. Buradaki ekipmanlar, öncelikle Muş’taki sanayi esnafının talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak. Ardından, bölgemizdeki diğer işletmelerin de kullanımına açılacak. İlk etapta tesisin yönetimini sanayi sitesindeki küçük esnafımızın üstlenmesi düşünülse de daha sonra farklı fikirler ortaya çıktı. Geldiğimiz son noktada ise Birlik Metal üzerinden bu yönetimi başlatmayı ve halkımıza, esnafımıza, sanayicimize hizmet etmeyi planlıyoruz. Şu anki gidişat bu yönde” dedi.

Whatsapp Image 2025 07 04 At 13.06.03 (6)

İSTİHDAM VE ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK

Proje kapsamında, sanayi alanında bölgesel kalkınmayı destekleyecek somut katkılar sağlanması hedefleniyor. Küçük ölçekli işletmeler, yüksek teknolojili ekipmanlara daha kolay erişebilecek. Gençler ve girişimciler için uygulamalı eğitim fırsatları artacak, mesleki eğitim merkezleriyle iş birliği yapılarak usta-çırak ilişkisi yeniden canlanacak.

Bunun yanında, sanayi üretiminde verimlilik ve rekabet gücü yükselecek. Bölgedeki işsizlik oranının düşürülmesi ve ekonominin canlandırılması da bu yatırımla birlikte sağlanması beklenen önemli kazanımlar arasında.

Whatsapp Image 2025 07 04 At 12.53.33

Vali Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:

Muş Ovası’nda göçmen kuşların hareketliliği artıyor: Doğa canlanıyor
Muş Ovası’nda göçmen kuşların hareketliliği artıyor: Doğa canlanıyor
İçeriği Görüntüle

“Öncelikli hedefimiz, bölgedeki tamircimizin, mobilyacımızın, sanayicimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamak. Bu süreç tamamlandıktan sonra, Muş Ortak Kullanım Atölyesi'nin bölgede en nitelikli tesis haline gelmesini arzu ediyoruz. Tüm bölgemize, esnafımıza, sanayicimize ve sanayi sistemimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: NURAN ALTİNTAŞ