HABER49- Muş Merkez Bostankent Köyünde dün Alparslan-1 barajı göletine düşen 13 yaşındaki Rabia Karakaya’yı kurtarmaya çalışan 4 kişi daha akıntıya kapılarak boğuldu. AFAD ve çevredekilerin yardımıyla cesetler çıkarılırken, Akıntıya kapılarak kaybolan ve saatlerce suda aranan hamile Kadın Fatma Karaya için çevre illerden gelen dalgıçlar arama çalışmalarına devam ederken, ilde dalgıç olmaması HÜDA PAR Muş İl başkanlığının tepkisini çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan HÜDA PAR’a İYİ Parti Muş İl Başkanlığı da destek verdi.

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Murat Nehri kenarında yapılan açıklamaya İYİ Parti Muş İl Başkanı Mehmet Özmen de destek verdi.

“ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI BAZEN GÜNLERCE SÜRÜYOR”

Murat Nehri kenarında basın açıklama metnini okuyan HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, “Dün İlimizde çok acı bir olay yaşandı ve 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Malum olduğu üzere ilimizde yaz mevsiminde halkımız çeşitli vesilelerle Nehir, Baraj ve göletlere gidiyor ve nehirde zaman zaman boğulma olayları meydana geliyor. İlimizde arama kurtarma ekipleri ve dalgıç yoktur. Herhangi bir boğulma vakası ile karşı karşıya kaldığımızda çevre illerden dalgıç çağırılıyor. Çevre illerden ilimize dalgıç ve kurtarma ekipleri gelinceye kadar yaklaşık 5-6 saat geçiyor. Bu arada kendi imkânlarıyla arama yapan halk da bazen boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Nitekim dün meydana gelen olayda kurtarma ekipleri gelinceye kadar, boğulan 4 kişiyi vatandaş kendi imkanları ile çıkardı. Baraj suları bırakıldığında nehir adeta coşuyor. Böyle bir durumda boğulma vakasının yaşandığı bir noktada, dalgıç ve arama kurtarma ekipleri olay mahalline gelinceye kadar boğulan kişi kilometrelerce öteye sürüklenebiliyor. Hal böyle olunca, bu arama kurtarma çalışmaları bazen günlerce sürüyor. Bu durumda ailenin acısı kat kat artıyor.” diye konuştu.

“HER YIL TÜRKİYE’DE ORTALAMA 900 KİŞİ SULARDA BOĞULARAK HAYATINI KAYBEDİYOR”

Çağlayan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Murat nehri Ağrı'dan başlamak üzere Fırat Nehri'ne ulaşıncaya kadar 722 kilometredir. Malazgirt ovasından başlamak üzere bu mesafenin büyük bir kısmı Muş ovasından geçmektedir. Ayrıca İlimizde sulama kanalları ile beraber iki (Alparslan-1 ve Alparslan-2) baraj vardır. Bu durum Muşta her yıl boğulma vakıalarının yaşanmasına neden oluyor. Aynı zamanda Muş boğulma olaylarının yaşandığı riskli bölgeler kategorisine girebilecek bir İl’dir. İlgili mercilerin bu durumu dikkate alarak gereken tedbirler için bir an önce adım atmaları gerekir.

Her yıl dünyada ortalama olarak 372 bin insan sularda boğularak hayatını kaybediyor. Bunun Türkiye ortalaması ise yılda 900 kişidir. Yani her yıl Türkiye’de ortalama olarak 900 kişi sularda boğularak hayatını kaybediyor. İlimiz de maalesef bu acı olaylardan payını alıyor. Yıllardır aynı sorunları yaşamamıza rağmen neden hala kendi ekiplerimizi oluşturmak için bir adım atmıyoruz? Diye soruyorum. Bu noktada çok ciddi bir sorumsuzluk ve ihmalin olduğu düşünüyoruz. Valiliğimiz bir an önce bir arama kurtarma ve dalgıç ekibinin eğitilmesi ve gerekli ekipmanın temin edilmesi için adım atmalıdır. Bu çalışma acil ve elzemdir. Eğer varsa böyle bir çalışma o halde kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

https://youtu.be/CIoVoqG9_gE?si=wYuBmMs-63u_fkuY