
Ramazan ayında oruç tutarken, doğru ilaç kullanımı ve bilinçli tedavi yöntemleri büyük önem taşıyor.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Muşlu eczacı Aycan Güler Tekin, oruç tutanların ilaç kullanımını düzenlerken dikkat etmeleri gereken temel noktalara değinerek, “Ramazan ayında bilinçli ilaç kullanımı, sağlık açısından büyük önem taşır. Tedavi aksatılmamalıdır” dedi.
“DOKTOR VEYA ECZACIYA DANIŞIN”Düzenli ilaç kullanımı gerektiren durumlar için doktora danışılması gerektiğini belirten Tekin, “Kronik hastalıklar (diabet, tansiyon, kalp, tiroid, astım, epilepsi vb.) veya düzenli ilaç kullanımı gerektiren durumlar varsa, ilaç saatleri için doktora kesinlikle danışılmalıdır. İlaçların sahur ve iftar saatlerine göre nasıl düzenleneceği konusunda eczacıdan bilgi alınabilir” diye konuştu.
İlaç kullanım saatleri hakkında bilgi veren Tekin, şunları söyledi:
“Günde bir kez alınması gereken ilaçlar genellikle iftarda veya sahurda alınabilir.Günde iki kez alınması gereken ilaçlar, iftar ve sahur olmak üzere düzenlenebilir. Üç veya daha fazla doz gerektiren ilaçlarda, oruç tutulması sağlık açısından risk oluşturabilir; bu durumda doktora danışılmalıdır. Uzun etkili ilaç formlarına geçiş yapılabilir veya oruç tutmamak gerekebilir. Aç karnına alınması gereken ilaçlar genellikle sahurdan önce, tok alınması gereken ilaçlar ise iftardan sonra alınabilir. Mide koruyucu ve tiroid ilaçları genellikle sahurdan önce alınmalıdır. İlaç alımı sırasında bol su içmek, sindirim sistemi sorunlarını önlemek ve ilaçların etkinliğini arttırmak için önemlidir. Vitamin ve mineral desteği gerekiyorsa, doktor tavsiyesiyle uygun saatlerde alınmalıdır.”
“DİYABET HASTALARININ AÇLIK SÜRELERİ DOKTOR TARAFINDAN BELİRLENMELİ”Tekin, Ramazan ayında ilaç kullanan diyabet hastaları için dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle anlattı:
“Diyabet hastaları için insülin ve oral antidiyabetik ilaçların doz ayarlaması, açlık sürelerine göre doktor tarafından belirlenmelidir. Tansiyon ilaçlarının ani düşüş veya yükselişe neden olmaması için uygun saatlerde alınması önemlidir. Kalp ilaçlarının aksatılmaması gerekir. Ağrı kesiciler mümkünse tok karnına alınmalıdır. Antibiyotikler düzenli alınmalıdır; eğer gün içinde alınması gerekiyorsa, oruç tutulmaması gerekebilir. Göz ve kulak damlaları dolaşıma katılmıyorsa orucu bozmaz. Burun damlaları boğaza ulaşmadığı sürece kullanılabilir. Bilinçli ilaç kullanımı, hem sağlığın korunması hem de orucun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi açısından çok önemlidir. Eğer ilaçlar konusunda tereddüt yaşanıyorsa, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.”
https://youtu.be/wk22c65c8jc