HABER49-Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri, işlemiş oldukları afet öğretimi ve yönetimi dersinde öğrendikleri bilgileri maketler ve sunumlarla üniversitede sergiledi.

Afetlere dair farkındalık oluşturmak amacıyla “Afet Öğretimi ve Yönetimi” dersi kapsamında düzenlenen sergi, hem öğrencilere hem de katılımcılara bilgi edinme fırsatı sundu.

SERGİDE FARKLI AFET SENARYOLARI SUNULDU

Sergide, öğrenciler afetlerin çeşitli yönlerine dair hazırladıkları maketleri sergileyerek, afetlerin nasıl meydana geldiği, nasıl yönetilmesi gerektiği ve bu süreçte insanların rolü hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

ÇARPIK KENTLEŞMENİN ETKİLERİ

"Sel" konusunu ele alarak, sel felaketinin nasıl büyük bir afet haline dönüştüğünü ayrıntılı bir şekilde anlatan Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencisi Dilek Hilbars, “Özellikle geçirimsiz topraklar ve çarpık kentleşme gibi insan kaynaklı faktörlerin, doğal afetlerin boyutlarını nasıl artırabileceğine değinmek istedim” dedi.

Sel felaketinin sadece doğa koşullarına bağlı olmadığını belirten Dilek Hilbars, “Sel felaketleri sadece doğa koşullarına bağlı değil, aynı zamanda insan faaliyetleri de bu afetlerin büyüklüğünü etkiler. Çarpık kentleşme, selin etkilerini artıran en önemli etkenlerden biri. Geçirimsiz zeminler suyun toprağa nüfuz etmesini engellediği gibi ve bu durum suyun hızla akmasına ve selin büyümesine neden oluyor. Ayrıca, plansız ve kontrolsüz yapılaşma, suyun taşmasını engelleyerek doğal alanları tahrip ediyor” şeklinde konuştu.

https://youtu.be/1dF60roZpqM