HABER49-Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, nitelikli internet haber sitelerini resmî ilan ve reklam sistemine dahil olmaya davet etti.
Malatya, Adıyaman, Elazığ, Sivas ve Tunceli’de görev yapan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle düzenlenen bölge toplantısında konuşan BİK Genel Müdürü Erkılınç, ülke genelinde mevzuatta yer alan kriterleri sağlayabilecek yüzlerce internet haber sitesinin bulunduğuna dikkat çekti. Erkılınç, özellikle resmî ilan ve reklam desteğinden faydalanmak isteyen nitelikli dijital yayınları, kurumun ekosistemine dahil olmaya çağırdı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Erkılınç, bölgede toplamda 25 gazete ve 20 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayınladığını, bunun yanı sıra 1 gazete ile 1 internet haber sitesinin de bekleme sürecinde olduğunu ifade etti. 2025 yılının ilk çeyreğinde Malatya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yayınlara toplam 36 milyon 230 bin 265 TL’lik devlet desteği sağlandığını belirten Erkılınç, bu desteklerin hem basılı yayınların hem de dijital medyanın gelişimi açısından son derece değerli olduğunu vurguladı.
“DEPREM BÖLGESİNDEKİ YAYINCILARA ÖNCELİK VE ÖZEL DESTEK SÜRECEK”
Toplantıda, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin etkilerine de değinen Erkılınç, özellikle Malatya, Adıyaman ve Hatay gibi ağır yıkım yaşayan illerdeki süreli yayınlara yönelik özel desteklerin devam ettiğini belirtti. Erkılınç, yayıncıların bu zorlu süreçte faaliyetlerini prefabrik yapılar ve geçici alanlarda sürdürmek zorunda kaldığını hatırlatarak, bu yayınlara yönelik alınan kolaylaştırıcı tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması teklifini Yönetim Kurulu’nun gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Erkılınç, deprem felaketinin mazeret olamayacağını da vurgulayarak, yayınların özgün ve nitelikli içerik üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yapılması planlanan bazı değişikliklerin de yaz sonunda gündeme geleceğini belirten Erkılınç, tüm yayıncıların görüşlerinin alınacağı dijital iletişim formunun yakında duyurulacağını ve böylece sektör içi katılımcılığın artırılacağını duyurdu.
“İKİ YIL BOŞA GEÇTİ, NİTELİKLİ YAYINCILIK İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ”
Dijital yayıncılığın önemine değinen Erkılınç, internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasının meslek adına hayati önem taşıdığını söyledi ancak verilen resmî ilan ve reklam desteklerine rağmen dijital yayıncılığın istenen seviyeye ulaşamadığına dikkat çekti. İlk 6 aylık sürede asgari trafik şartı aranmadan destek sağlandığını hatırlatan Erkılınç, bu fırsatın dijital altyapıya yatırım yapılarak değerlendirilmesi gerektiğini fakat birçok yayının bu imkânı yeterince kullanmadığını belirtti.
Erkılınç, resmî ilan ve reklam desteğinin amacı dışında kullanılarak bot trafik satın alınması ve manipülatif girişimlere harcanmasının sektöre zarar verdiğini kaydetti. Yine de zararın neresinden dönülse kâr olacağını ifade eden Erkılınç, internet haber sitelerinin daha nitelikli yayıncılık yapması, insan kaynağını güçlendirmesi ve teknolojik yatırımlarını hızlandırması gerektiğini vurguladı.
MÜSTAKİL DİJİTAL HABER SİTELERİ DAHA HIZLI VE BAŞARILI
Türkiye genelinde 10 binden fazla internet haber sitesi bulunduğunu belirten Erkılınç, bu sitelerin sadece bin kadarının nitelikli yayıncılık kriterlerini sağladığını açıkladı. Erkılınç, basılı gazetelerin dijital alanda aynı başarıyı gösteremediğini, dijital mecralarda yayın hayatına başlayan bağımsız haber sitelerinin ise okur taleplerine ve habercilik dinamiklerine daha hızlı uyum sağladığını ifade etti.
Dijital platformlarda yayın yapan bağımsız sitelerin ekonomik koşullara karşı direnmeyi başardığını ve ziyaretçi trafik şartlarını sağlamada sorun yaşamadıklarını belirten Erkılınç, gazetelerin ise dijital yayıncılığa geçişte yaşadığı zorlukların temelinde yıllarca süregelen olumsuz alışkanlıkların yattığını söyledi. BİK’in 10 yılı aşkın süredir gazeteleri dijital yayıncılığa yönlendirmek için çağrıda bulunduğunu ve teşvikler sunduğunu hatırlatan Erkılınç, zamanın ruhunu okuyamayan gazetelerin bugün en çok zorlanan kesim haline geldiğini belirtti.
“KURUM PAYDAŞLIĞI DİJİTAL YAYINLAR İÇİN GÜVENCE KAPISI”
2023 yılından bu yana yaklaşık 500 internet haber sitesinin Basın İlan Kurumu’nun görev alanına girmek üzere başvurduğunu belirten Erkılınç, bugün itibarıyla 350 ila 400 civarında internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını bildirdi. Erkılınç, başvuran sitelerden 100 kadarının mevzuat şartlarını sağlayamadığı için bu hakkı bıraktığını, diğerlerinin ise dönemsel şartlara bağlı olarak ilan akışlarında kesintiler yaşadığını kaydetti.
Sahada yapılan araştırmalarla mevzuat şartlarını karşılayabilecek 200 civarında internet haber sitesinin daha tespit edildiğini ve bu siteleri resmî ilan ve reklam ekosistemine katılmaya davet ettiklerini ifade eden Erkılınç, “Kurumumuzun paydaşı olmak, yayıncılarımız için en büyük güvence ve istikrar kaynağıdır. Resmî ilan ve reklam desteğiyle sektörde daha sağlam bir yapıya kavuşmak mümkündür” diye konuştu.
Toplantıda Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz da hazır bulunurken, yayıncıların soruları yanıtlandı ve bölgedeki medya kuruluşlarının sorunları dinlendi. Gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle yapılan bölge toplantılarının ikinci turunun yarın Diyarbakır’da yapılacağı duyuruldu.