Kısa adı MŞÜ olan Muş Alparslan Üniversitesi ülkemizin tasarruf eylemine geçtiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kamuda tasarruf” çağrısı yaptığı dönemde inanılmaz bir israf örneğine imza attı. Bir süre önce çağrısına çıktığı logo yarışmasının sonuçlanmasıyla birlikte 2007 yılından itibaren kullanılan MŞÜ logosu değiştirildi. Birinciye 15.000 TL’nin ödeneceği yarışmada üniversitenin yeni logosu da belirlendi. Peki, kamuda tasarruf tedbirlerinin çağrısının yapıldığı ve kararlarının bizzat Cumhurbaşkanı tarafından alındığı zaman aralığında böyle bir israfa gerek var mıydı?
Muş Alparslan Üniversitesinin, 10 Fakültesi, 2 Enstitüsü, 5 Meslek Yüksekokulu, 637 akademik personeli ve yaklaşık 8300 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite logosunun değişmesiyle birlikte üniversitenin flamaları, akademisyenlerin cübbeleri, öğrencilerin mezuniyet cübbeleri, akademik ve idari personelin isimlikleri, tabelalar, bina camlarındaki amblemler, hediyelik eşyalar (çanta, bardak, kalem, not defteri, anahtarlık, tişört, şapka, vb.), Genel Sekreterliğe bağlı olan kongre binasındaki görseller ve yine Genel Sekreterliğe bağlı olan Konukevi (Konukevi’ndeki tabaklar ve diğer malzemelerdeki amblemleri vb.), bütün ana binalardaki logo ve amblemler ve üniversitenin ana duvarındaki MŞÜ amblemi… Bu kadar yoğun görselin olduğu bir yerleşim yerinde basit bir ayırmaç değişikliğinin nasıl bir israfa varacağını düşünmek elbette kolay görünmüyor. Ayrıca logo değişikliğinin Muş halkı ve öğrencileri ile istişareli yapılmadığı da logo tanıtımının yapıldığı resmi twitter adresine yapılan olumsuz yorumlardan da anlaşılmaktadır. Halkın da memnun kalmadığı logo değişikliğinin MŞÜ’ye ne kadara mal olacağı da bilinmemektedir. Hâlbuki bu kadar israfın yerine Pandemi döneminde işini kaybeden ailelerin çocuklarına ve MŞÜ öğrencilerine burs olanağı sağlanabilirdi. Sadece yarışma birincisine verilecek ücret ile yaklaşık 150 öğrenciye 100 TL maddi destek sağlanabilirdi. Tüm masraf düşünüldüğünde belki de binlerce öğrenciye sağlanabilecek burs imkânı heba edilmiş oldu. Bununla birlikte sağlanabilecek burs imkânının tercih sürecindeki etkisi de pekiştirilebilirdi ama yapılmadı ya da yapılmak istenmedi. MŞÜ’nün teknik imkanlarının artırılması veya fen bilimlerinde eksik cihazların da tamamlanması logo israfından daha etkili olabilirdi. Tüm bunları bizler düşünebiliyorsak yöneticilerinin de düşünebileceği aşikarken logo israfının yapılmış olması memleketimizin gelişmesine katkı sunacak gibi görünmemektedir. En önemli soru ise şudur, bu israfın ödemeleri nasıl yapılacaktır?
Yaptığı faaliyet ve projelerle öncü üniversitelerin başını çeken MŞÜ! her işte en iyisi olduğunun bilinciyle logoda da anket yapma, fikir alma gereksinimi duymadan bildiğini okudu! Kim ne bilirdi ki zaten! Öğrencilerin, tercih döneminde hayallerini süsleyen, kazanmak için gecesini gündüzüne kattığı MŞÜ, yoğun ilgi ve talepten neye yetişeceğini şaşırmış olmalı ki soluğu logo değiştirmekte aldı. Her sene hızla artan öğrenci sayımız, geldi mi gitmek bilmeyen, dört elle üniversiteye sarılan akademisyenlerimizin sırrı ortada; MŞÜ'nün değişen logosuyla eğitimlerinde ve kariyerlerinde zirve yapacaklarının farkındalar! Damlaya damlaya göl olmasını beklediğimiz öğrenci sayımızın artmıyor olmasını da yolumuzun yokuşluğuna bağlıyoruz, "giden gelmiyor, acep nedendir?" Neden olabilir ki? Vizyonel çalışmalarıyla göz dolduran, her daim öğrencileri ve hocalarıyla "birlikte yönetim" anlayışı ile hareket eden, öğrenci odaklı, haksızlığa, adaletsizliğe göz yummayan, ailelerin gönül rahatlığı ile evlatlarını emanet ettiği MŞÜ'ye kim, neden geri dönmek istemesin ki!
Yeni gelişmeleri takipteyiz. Heyecan ile şehrin, üniversitemizin kaderine yön veren kadronun inanılmaz atılımlarını bekliyor olacağız.
Bu aksiyon da Muş'a fazla ama her şeye değer!