Muş’ta da birçok kamu kurumu yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesi çerçevesinde ciddi tedbirler alıp, tabiri caizse bütçelerini kullanırken “kılı kırk yardıkları” gözlenirken, bazı kurumlarda ise pazarlık usulü veya düşük kırımlarla ihaleler yapılıyor.
Bilindiği gibi hükümet, ekonomide yapılacak düzenlemeler kapsamında Türkiye genelinde çeşitli tasarruf tedbirlerine gitti. İlimizde bazı kurumlar tasarruf tedbirlerine uyum sağlarken, bazıları ise yaptığı ihalelerle şaibe uyandırıyor…
Geçtiğimiz haftalarda bu sütunlarda bazı kamu kurumlarda yapılan ihalelerden çeşitli örnekler vermiştik. Bu yazıdan sonra araştırmalarımız devam etti ve bundan sonra da devam edecektir. Geçtiğimiz haftalarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelinde 5 (beş) okula doğalgaz çekilmesi işinin düşük kırımlarla yapması kafalarda soru işaretlerine yol açtığını yazmıştık. Bunun yanında, okullara doğalgaz çekilmesi işinin kırımsız verilmesi ve genelde tek firma veya tek kişi üzerinden iş yapması düşündürücü bir durum diye yazmıştık.
Konu ile ilgili Muş Valiliği ile yaptığım görüşmelerde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gerekli uyarıların yapıldığı ve konunun üzerinde hassasiyetle durulduğu ifade edildi. Bunun için başta Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Devlet malını korumak ve kollamak hepimizin asli görevleri arasında yer almaktadır. Devletin bir lirası da on lirası da boşa harcanırsa veya birilerine peşkeş çekilirse bunun hesabının sorulması lazım. O yüzden kamu kurumlarının ihalelerini biri veya birilerine peşkeş çekenlere uyarı değil gereken cezanın verilmesi düşüncesindeyim.
Okullara çekilen Doğalgaz işi ile İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin ihalelerinin diğer ihalelerini de araştırma fırsatı buldum. Yaptığım araştırmalar neticesinde Milli Eğitim Müdürlüklerinde taşıma hizmeti alım işinin genelde tek firmaya ve çok düşük kırımlarla verildiği yönünde oldu. Aynı zamanda geçen yıl yapılan kömür alımı ihalesinde de usulsüzlük yapıldığı iddiaları var. İddialara göre, geçen kış ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne alınan kömürlerin bir kısmı okullara teslim edilmediği yönünde…
Muş genelinde taşımalı eğitim hizmeti veren İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Kamu İhale Kanunu’nun Açık İhale Usulü (19A) ve Pazarlık Usulü (21F)’ye göre kiralama hizmetinin düşük kırımlarla ihale edilmesi de bizler de soru işaretleri oluşturdu.
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinde yaptığımız araştırmalara göre, evrak üzerinde taşımalı eğitim için “kiralanmış araç sayısı 100” ve katsayıları gibi sembolik rakamlar gösterilirken, sahada çalışan araç sayısının bu rakamların altında olduğu da iddia ediliyor. Devleti göstermelik evraklar, hayali araçlar ve düşük kırımlarla zarara uğratanlar var ise şayet, bunların bir an önce yargı önünde hesap vermesi ve gereken cezai işlem uygulanmalı.
Hem Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünde hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde sözleşme bilgilerinin yaklaşık maliyete çok yakın olması bizlerde şüphe uyandırıyor.
Kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmeye çalışan biz gazetecilerin soru sormaları, gelişmeleri şüpheyle karşılayıp araştırmaları, mesleğimizin gereğidir. Bu görevlerimizi yerine getirirken, hem devlet kurumlarını hem de vatandaşlarının menfaatlerini göz önünde bulunduruyoruz.
Bu sebeple başta Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve birçok kurumun müfettişlerce kontrol edilmesi ilimizin geleceği açısından büyük önem arz etmektedir.
Gelin, hep beraber güzelim ilimizi şahsi menfaatler, çıkarlar ve maddi kazançlar uğruna zindana çevirmeyelim. İlimizin kaynaklarını doğru bir şekilde ve doğru yerlerde kullanalım…