HABER49-Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, bu zararların ardından önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Sadıkoğlu, kayısının Malatya'nın ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şehrin genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, deprem sonrası yaşanan bu ikinci afetin, şehirdeki üreticileri ve ekonomiyi daha da zor bir duruma soktuğunu ifade etti.

ZİRAİ DONUN ETKİLERİ: MALATYA'DA KAYISI BAHÇELERİ VAHİM DURUMDA

Malatya'da Cumartesi gecesi meydana gelen kar yağışı ve hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, kayısı üreticileri için büyük bir felakete dönüştü. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, özellikle kayısı yetiştiriciliği ile geçimini sağlayan üreticilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi. "6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi sonrasında Malatya’nın kayısı üretimi, bu zirai don felaketi ile ikinci bir büyük darbe almıştır" diyen Sadıkoğlu, şehrin ana tarım ürününün zarar görmesinin, tüm yerel ekonomiye olumsuz etkiler yaratacağını belirtti.

Gecenin geç saatlerinde etkili olan zirai don, şehrin genelindeki kayısı bahçelerini etkileyerek kayısı ağaçlarının meyve tutumunu ciddi şekilde olumsuz yönde etkiledi. Sadıkoğlu, bu olayın Malatya'nın tarım sektöründe çok önemli bir kayıp anlamına geldiğini ifade ederek, "Şehrimizde 50 binden fazla ailenin doğrudan geçimini sağladığı kayısının zarar görmesi, sadece çiftçileri değil, esnafı, tüccarı, ihracatçıyı ve ilgili tüm sektörleri etkiliyor" dedi.

"MALATYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"

MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya'nın "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Sadıkoğlu, bu tür afetlerin ardından kayısının üretim sürecinde yaşanacak ekonomik kayıpların, sadece yerel ekonomiyi değil, tüm şehri sosyal ve psikolojik açıdan da derinden etkileyeceğini belirtti. Zirai don sonrası yaşanacak büyük ekonomik kayıpların, şehrin üretici sınıfı üzerinde ciddi bir baskı yaratacağına dikkat çeken Sadıkoğlu, yerel yönetimlerin hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Zarar tespitlerinin titizlikle yapılması gerektiğini ifade eden MTSO Başkanı, hükümetten destek paketlerinin bir an önce açıklanmasını talep etti. Üreticilerin tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini söyleyen Sadıkoğlu, ayrıca TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilere de destek sağlanması gerektiğini dile getirdi. Bu desteklerin, Malatya’nın tarım sektörünün yeniden toparlanmasını sağlayacağını belirtti.

EKONOMİK DESTEK PAKETLERİ VE TARIM SİGORTASI

Malatya'nın kayısı üreticileri için acil olarak desteklerin açıklanması gerektiğini söyleyen Sadıkoğlu, tüm tarım sektörüne yönelik kapsamlı bir ekonomik paket oluşturulması gerektiğini ifade etti. "Üreticilerimize yönelik ciddi bir destek paketi açıklanmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit çalışmaları hızlandırılmalı ve kayısı üreticilerimize ivedilikle destek sağlanmalıdır" diyerek, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili tüm kurumların daha hızlı ve etkin bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Malatya’daki kayısı üreticilerinin uzun süredir zorlu şartlar altında çalıştığını belirten Sadıkoğlu, desteklerin sadece finansal değil, aynı zamanda üreticilerin tarlasına, makine ekipmanına ve nakliye süreçlerine de yönelik olması gerektiğini ifade etti. Kayısı üreticilerinin en önemli ihtiyaçlarından biri olan zirai ilaç, gübre, branda ve çadır gibi desteklerin de hızla sağlanması gerektiğini söyledi.

Iğdır’da taşlı sopalı kavga kamerada: Dört kişi yaralandı, güvenlik önlemleri artırıldı Iğdır’da taşlı sopalı kavga kamerada: Dört kişi yaralandı, güvenlik önlemleri artırıldı

PSİKOLOJİK ETKİLER VE SOSYAL BASKILAR

MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya’daki afetlerin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik etkilerinin de büyük olacağını vurguladı. "Depremde yaşadığımız kayıpların ardından, zirai don felaketi insanların psikolojik durumunu daha da zorlaştıracak" diyen Sadıkoğlu, üreticilerin yaşadığı bu olumsuz durumun, tüm toplumda derin izler bırakabileceğine dikkat çekti. Şehirdeki insanlarının yaşadığı ekonomik ve psikolojik baskının, toplumsal sorunları daha da derinleştireceği konusunda uyardı.

Kayısı üreticilerinin yaşadığı zorlukların, sadece tarımsal üretimle sınırlı kalmayıp, Malatya'nın tüm sosyal yapısını etkileyebileceği konusunda endişelerini dile getiren Sadıkoğlu, "Bu tür afetlerde hükümetin etkin rol alması, şehrin ve üreticilerin yaşadığı mağduriyeti giderebilmek adına oldukça önemlidir" dedi.

Kaynak: İHA