GAZETECİLİK VE MUŞ

İlimiz merkezinde 8 günlük bir de haftalık gazete, ilçelerimizde ise Hasköy, Malazgirt ve Varto’da ikişer, Bulanık’ta ise 4 adet haftalık olmak üzere toplamda 19 adet gazete yayın hayatını sürdürmektedir. Bunun yayında Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, TRT gibi yaygın medya kuruluşlarının da ofisi bulunmakta. Korkut ilçesinde yayınlanan iki haftalık gazete de ekonomik […]

GAZETECİLİK VE MUŞ
Emrullah Özbey
Yayınlanma

00:13 - 29 Kasım 2017

Güncelleme

15:03 - 24 Ağustos 2020

Okuma Süresi

4 dakika

İlimiz merkezinde 8 günlük bir de haftalık gazete, ilçelerimizde ise Hasköy, Malazgirt ve Varto’da ikişer, Bulanık’ta ise 4 adet haftalık olmak üzere toplamda 19 adet gazete yayın hayatını sürdürmektedir. Bunun yayında Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, TRT gibi yaygın medya kuruluşlarının da ofisi bulunmakta. Korkut ilçesinde yayınlanan iki haftalık gazete de ekonomik sıkıntılardan dolayı kapanmak zorunda kaldı.
Mahalleler köyleri, köyler beldeleri, beldeler ilçeleri, ilçeler şehirleri oluşturmaktadır. Şehirler ise medeniyetleri oluşturmaktadır. Mahalli basın da yaygın basını geliştirir. Yaygın basın bir ülkenin gelişmesinde dünyaya açılan yönde ne kadar etkili ise Mahalli basında o ilin, ilçenin, beldenin kendinden sonra sesini duyurabileceği en önemli kesişim noktasıdır. Mahalli basın tüm zorluklara direnir. Kendine, şehrine bir şeyler katma çabasının nedeni şehri için bir arşiv tutmaktır desek hiç yalan olmaz.
İlimizde okuma oranları pek gelişmediği için gazetelerimiz satıştan pek fazla verim elde edemiyor. Yerel gazetelerimize reklam vererek, abone olarak daha güçlü bir konuma getirmek gerekiyor.
Yerel basın, yayınlandığı kentin geçmiş tarihini, şehrin gelişimini ve geçirdiği değişimi safhaları yazılarla ve resimlerle belgelemiş bunun belgelerini, gazetenin arşivinde saklanmaktadır. Bu arşivlerden sonraki gelen nesiller yaşadığı şehrin geçmişini buralardan öğrenebilecektir. Yerel basın Kurtuluş savaşında da halkın bilinçlenmesinde ve yararlı bilgilendirilmesinde çok büyük görevleri yerine getirmiştir. Bundan ötürüdür ki yerel gazetelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kanısındayım.
Özellikle demokrasilerde yerel basının önemi, yaygın basından çok daha önemlidir. Çünkü demokrasiler, yerel yönetimlerde filizlenir, kök salar ve ülke düzeyine ondan sonra yayılır, benimsenir. Yerel birimlerle, kendi ilimizde yönetimlerle birebir temas halinde olduğumuz, ilişkilerde olduğumuz yörelerde, demokrasiyi, halkın iradesini doğru ve dürüstçe yansıtamazsak, halkın sesini, halkın istemlerini yerine getirmesini sağlayamazsak, demokrasi sağlıklı işlemez. İşte basının işlevinin önemi burada daha çok ortaya çıkıyor, halka doğruları yansıtmanın önemi daha çok ortaya çıkıyor. Halk doğru bilgilenirse, kendisini yönetenler hakkında kararlarını da doğru olarak, sağlıklı olarak verir. Zamanı geldiğinde siyasal tercihlerini doğru bilgilere dayanarak sağlıklı olarak yapar ve de demokrasi sağlıklı işler. Aksine birtakım çıkar ilişkileri sonucunda, siyaset ve medya ilişkileri özel maksatlar için, çıkarlar için kullanıldığında, alet edildiğinde, halktan birtakım gerçekler saklandığında, saptırıldığında, abartıldığında, yönlendirildiğinde, halk doğruyu öğrenemez, aldanmış olur. Tabii siyasal tercihlerini, tepkilerini de doğru gösteremez, yanılır ve o yanılgılar demokratik rejimi sıkıntılara sokar. O nedenle, mahalli basında, yerel birimlerde demokrasinin işlemesi ülke demokrasisi için, rejimimiz için büyük önem taşımaktadır. Bunun da büyük sorumluluğu, büyük işlevi ve önemi, mahalli basında çalışan, yerel basın ve medya kuruluşlarının üzerindedir. Yerel basın bulunduğu il üzerinde bu kadar önem taşırken biz gazeteci olarak burada çalışırken birçok badirelerle de karşılaşıyoruz.
Gazeteciler ilin yetkililerinden randevu almada zorlanıyor. Yetkiler gazetecinin sorularına cevapsız kalıyor. Buna rağmen biz gazeteciler, etik çizgimizin dışına asla çıkmadık ve çıkmayacağız. İlimizdeki seçilmiş ve atanmışların kentteki sorunlara duyarlı ve gazetecilerle birlikte sorunları tartışmaları herkes için çok daha iyi olacağı kanısındayım. Kurumlarda gazetecilere ısmarlama haber yerine gazetecilerle açık oturumlar yapılarak soru cevaplı toplantılar düzenlenebilir. Gazetecilerin randevularına anında cevap verilmeli…
Gazetecilerin soruları cevapsız bırakılmamalı…