HABER49-“Dil öğrenimi çok kolaylaşacak, devrim niteliğinde değişecek” diyen Qureishy, gelecekte sağlık sektörünün de büyük bir dönüşüm geçireceğini ve insanların adeta süper güçlere sahip olacağını belirtti. Forumda yaptığı sunumda, “Bugün 150 yaşına kadar yaşayacak bir çocuk dünyaya geldi. Önümüzdeki 10 yılda yapay zekâ sayesinde birçok hastalık tarihe karışacak” sözleriyle geleceğe dair cesur öngörülerini paylaştı.

7 Bin 355 öğrenci bursluluk için ter döktü 7 Bin 355 öğrenci bursluluk için ter döktü

Qureishy, oturum moderatörünün “On kat büyüme hızına sahip bir dünyaya hazır mısınız?” sorusuna katılımcıların büyük bölümünün hazırlıksız olduğuna işaret etti. İnsan beyninin doğrusal düşünmeye alışkın olduğunu, ancak içinde bulunduğumuz çağın üstel bir hızla ilerlediğini belirten iş insanı, kişisel yetenek ve güçlü yönlerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Qureishy, “Geçmişte takılıp kalmamalıyız. Değişimi kavrayıp geleceğe uyum sağlamalıyız” diyerek iş dünyasının teknoloji odaklı yeni düzene hızla adapte olması gerektiğini ifade etti.

GELECEĞİN SAĞLIK SİSTEMİ: DİJİTAL İKİZLER VE YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ TIP DÖNEMİ

Palandöken Ekonomi Forumu’ndaki oturumda sağlık alanındaki yapay zekâ uygulamalarına da geniş yer verildi. Tariq Qureishy, tıbbın geleceğini değerlendirirken, insan sağlığının çığır açıcı bir sürece girdiğini aktardı. “Her birimiz âdeta süper güçlere sahip olacağız. Cerrahlar hâlihazırda robotlarla ameliyat yapıyor. Çok yakında hepimizin bir dijital ikizi olacak ve tıbbi hatalar yüzde 90 oranında azalacak” sözleriyle önümüzdeki dönemde beklenen gelişmeleri sıraladı.

2035 yılını simüle eden bir senaryo üzerinden değerlendirme yapan Qureishy, yapay zekâ destekli sağlık teknolojilerinin kronik hastalıkları ortadan kaldırma potansiyelinin bulunduğunu belirtti. “Bugün bile organik dokular üretiliyor, beyin implantları test ediliyor. Gelecek, bugün başladı” diyen CEO, toplumun bu değişime hazır olması gerektiğinin altını çizdi. Forumda yaptığı sunumda, yalnızca bir kişinin bu geleceğe hazır hissettiğini görmekten şaşkınlık duyduğunu ifade eden Qureishy, “Henüz ben bile tam anlamıyla hazır değilim. Bu sürece akıllı ve duyarlı şekilde uyum sağlamalıyız” dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN YANINDA TOPLUMSAL VE İNSANİ DÖNÜŞÜM DE ŞART

Teknolojik ilerlemelerin toplumsal ve insani değerlerle uyum içinde olması gerektiğini vurgulayan Tariq Qureishy, “Teknoloji üstel hızla ilerliyor ama sosyal, siyasal ve iş dünyasındaki değişimler bu tempoya ayak uyduramıyor” ifadelerini kullandı. Tarihte ilk kez geçmişin bugünü ve geleceği temsil etmediğine işaret eden Qureishy, “Bugünümüz bile geleceğimizi tam anlamıyla temsil etmiyor. Gelecek, bugünü şekillendirmeye başladı. Her sektör değişimle yüzleşiyor. Kimileri dirense de bu dönüşüm kaçınılmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Yalnızca dijital dönüşümün yeterli olmayacağını belirten CEO, toplumsal ve insani değerlerde de eş zamanlı bir dönüşüm gerektiğine işaret etti. “Benim görevim, insanları bu geleceğe dayanıklı ve hazır hâle getirmek” diyen Qureishy, yapay zekâ çağında insan odaklı yaklaşımların öneminin altını çizdi. Sevgi, empati, güven ve insanlığın gelecekte de vazgeçilmez değerler olması gerektiğini vurgulayan Qureishy, “Bu değerler olmadan teknoloji, insanlığa zarar verebilir” uyarısında bulundu.

GELECEĞİ YAPAY ZEKÂ, İKLİM, GENETİK VE GÜVEN ŞEKİLLENDİRECEK

Gelecek vizyonuna dair en dikkat çekici bölümlerden biri de, Qureishy’nin “Geleceğimizi hangi olgular şekillendirecek?” sorusuna verdiği yanıttı. Yapay zekâ, iklim ve genetik çalışmalarının önemini kabul eden iş insanı, asıl belirleyici faktörün ‘güven’ olacağını savundu. “Bugün yöneticilere, şirketlere ve medyaya güven azaldı. Eğer veriye, bilgiye ve insanlara güven kaybolursa, yapay zekâ kitle imha silahına dönüşebilir. Biz bunu istemiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA