HABER49-Tunceli’nin Pertek ilçesinde ekili tarlada çıkan yangın, köylülerin ve belediye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle tarım alanlarında kısmi hasar oluştu, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Tunceli’nin Pertek ilçesine bağlı Geçityaka Köyü’nde çıkan yangın, hem tarım arazilerini hem de çevre köyleri tehdit etti. Henüz nedeni belirlenemeyen yangın, kısa sürede ekili alanlarda etkisini gösterdi. Bölgedeki buğday ve arpa ekili tarlalar alevler içerisinde kalırken, ilk müdahaleyi yapan köylüler yangının daha geniş bir alana yayılmasını önlemek için seferber oldu. Yangını gören vatandaşlar, hemen Pertek Belediyesi ekiplerine haber verdi. Belediye yangın söndürme araçlarıyla hızla olay yerine ulaştı. Yangının rüzgârla birlikte büyüme riski taşıması üzerine müdahale zamanla yarışa döndü.

Yangın, yaklaşık bir saatlik çalışma sonunda tamamen kontrol altına alındı. Olay yerine gelen Pertek Belediye Başkanı Recai Vural da çalışmaları yerinde takip etti. Başkan Vural, köylülerin duyarlılığı ve belediye personelinin özverili çabaları sayesinde büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü ifade etti. Yangında can kaybı yaşanmazken, bazı tarım ürünlerinin zarar gördüğü öğrenildi. Yetkililer, yangının çıkış sebebinin araştırıldığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Tarım Arazileri Alarm Veriyor: Köylüler El Ele Verip Yangına Karşı Mücadele Etti

Tunceli’de yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklık ve kuraklık, tarım alanlarında ciddi yangın risklerini de beraberinde getiriyor. Geçityaka Köyü’nde yaşanan son yangın, bu riskin ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Köylülerin yoğun emek vererek ektiği tarlalar, alevlerin etkisiyle büyük zarar görmeden kurtarıldı ancak yaşanan panik, çiftçilerin tedirginliğini artırdı.

Yangının başlamasıyla birlikte köy halkı ellerine aldıkları kazma, kürek ve su bidonlarıyla yangına müdahale etti. Bir yandan alevlerle mücadele eden vatandaşlar, diğer yandan hayvanlarını ve tarım makinelerini güvenli bölgelere taşımaya çalıştı. Pertek Belediyesi ekiplerinin gelmesiyle birlikte koordineli bir çalışma yürütüldü. Belediye, itfaiye araçlarıyla yangına müdahale ederken, köylüler de alevlerin yeniden tutuşmaması için çevre temizliği yaptı.

Köylülerin bu dayanışma ruhu, sosyal medyada da büyük takdir topladı. Yetkililer, benzer olayların yaşanmaması için bölgedeki anız yangınlarına karşı çiftçilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca tarım arazilerine yakın bölgelerde cam kırıkları, sigara izmaritleri gibi yangına sebep olabilecek unsurların bırakılmaması yönünde uyarılarda bulunuldu.


Tunceli’de Arazide Korkutan Yangın: 34 Dönüm Arpa Tarlası Kül Oldu
Tunceli’de Arazide Korkutan Yangın: 34 Dönüm Arpa Tarlası Kül Oldu
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA