HABER49- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü ile Yeniler Kulübü iş birliğiyle “Medyanın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu bir konferans düzenlendi. Etkinlik, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” kapsamında gerçekleştirildi ve geniş bir katılımla tamamlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını, Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Can yaptı. Can, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak programa katılan herkese teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı da yaptığı konuşmada gazetecilerin, toplumun bilgiye erişiminde ve demokratik değerlerin güçlendirilmesinde üstlendiği önemli role dikkat çekti.

Gavgalı, “Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni medya, gazetecilik mesleğine farklı bir soluk getirdi. Bu bağlamda gazetecilik mesleği de dönüşümünü sürdürüyor. Sayın Prof. Dr. Suat Gezgin’i üniversitemizde ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bu anlamlı etkinliği düzenleyen Yeni Medya ve İletişim Bölümü’ne teşekkür ediyor, tüm gazetecilerin gününü kutluyorum” dedi.

“DİJİTALLEŞMEYLE BİRLİKTE BİLGİ KİRLİLİĞİ ARTTI”

Konferansın konuşmacısı Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, gazetecilik tarihine değinerek medya alanındaki dönüşümü şu sözlerle özetledi:

“Sanayi Devrimi ile başlayan ilerleme süreci, günümüzde Enformasyon Çağı’na evrilmiştir. Bu devrim, iletişim biçimlerimizi ve bilgi paylaşımını köklü şekilde değiştirmiştir. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte medya, dijital platformlar üzerinden interaktif ve hızlı bir yapıya kavuşmuştur. Ancak dijitalleşmeyle birlikte bilgi kirliliği, manipülasyon ve algı yönetimi gibi sorunlar da gündeme gelmiştir.”

Baharın müjdecisi leylekler Muş Ovası'ndaki yuvalarına geri döndü Baharın müjdecisi leylekler Muş Ovası'ndaki yuvalarına geri döndü

Geleneksel medyanın aksine, sosyal medya platformlarının bireylerin sesi olma potansiyelini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Gezgin, “Herkes, sosyal medyadan bir haksızlığa dikkat çekmek, bir kampanya başlatmak veya toplumsal bir konuda farkındalık yaratmak için sesini duyurabilmektedir. Sonuç olarak, dijitalleşme sayesinde medya, bireyler ve toplumlar arasındaki iletişimi daha kapsayıcı ve etkileşimli bir hale getirmiştir. Ancak bu dönüşümün doğru bir şekilde yönetilmesi; bilgi doğruluğunun korunması, etik standartların oluşturulması ve bireylerin bilinçli bir şekilde medya tüketmesi ile mümkün olacaktır. Dijital medyanın sunduğu fırsatlar ile karşı karşıya kaldığı zorluklar arasındaki dengeyi sağlamak, günümüzün en büyük sorumluluklarından biridir” dedi.

Prof. Dr. Gezgin, dijitalleşmenin getirdiği fırsatlar ile karşılaşılan sorunlar arasında bir denge kurmanın önemini vurguladı.

Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın, Prof. Dr. Suat Gezgin’e teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.