Eskiden çevre illeri gıpta ile takip eder, iş adamlarının yaptığı yatırımları konuşurduk. Muş’tan böyle yiğitler çıksa, yolu yokuş memleketimizi düze çıkarsa diye hayıflanırdık. Memleketinden ayrılmak durumunda kalıp hali vakti iyi olunca varını yoğunu memleketi için ortaya koyan cömertleri dinledikçe efsane gibi gelirdi bize. Bizim memleketimizden giden neden gelmiyor diye, neden burayı unutuyor diye dert yanardık.
O günler geride kaldı. Son yıllarda ilimize yaptığı yatırım ve hayır işleri ile isimlerini sıkça duyduğumuz iki ismi konuşmak isteriz. Onlar haklarını istemeyecek kadar yüce bir gönüle sahip olsalar da biz yazacağımız iki kelam ile haklarını teslim etmek isteriz. Muşlu iş adamları Gıyasettin Bingöl ve Orhan Sami Gültekin Beyefendiler. Marifet iltifata tâbidir, naçizane söyleyeceklerim ortaya konan işin ehemmiyetini anlatmaya yetmez belki ama iltifatın en kalbi derecesi kabilinde olmasını ümit ediyorum.
1957 Muş Merkez doğumlu olan Orhan Sami Gültekin, babasının mesleği nedeniyle Uşak'ta ilköğrenimini, Malatya'da orta öğrenimini, Erzurum'da lise eğitimini tamamladı. 1973-1974 döneminde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladı ve 1980 yılında mezun oldu. 1993'ten beri Şişli'de Özel İstanbul Gastroenteoroloji Tıp Merkezi'nde gastroenteoroloji uzmanı ve yönetici olarak çalışmaktadır. 2012 yılından bu yana Muş Vakfı başkanlığını yürüten Orhan Sami Gültekin, evli ve 3 çocuk babasıdır. İlimizi çalışmalarıyla ve başarılarıyla temsil eden Gültekin, hiçbir zaman doğduğu yeri unutmamış ve mayası ile yoğrulduğu topraklara hep muhabbet ile yaklaşmıştır. Muş Vakfı çatısı altında gerçekleştirilen faaliyetler ile Vakıf, Muşluların İstanbul’daki evi olmuştur. Gültekin, siyasiler ve bürokratlarla kurduğu yakın ilişki ile adeta Muş için bir yatırım ağı kurmuştur. Bulduğu her fırsatta kaynakları Muş’a yönlendirme gayreti içinde olan, “önce memleketim” düsturu ile imkanları Muş için seferber eden Gültekin, tüm çevrelerce sevilip sayılan bir kanaat önderi konumuna da gelmiştir. 2 yıldan beri doğu ve güneydoğu illeri federasyon başkanlarının da onursal başkanlığını yapan Gültekin, ülkemizde tüm sivil toplum örgütlerinin önemini ve değerini halkımıza anlatma görevini de önemsiyor. Muş ovasının sulanması ve ovanın ortasında Tarım ve hayvancılık meslek lisesi açılması ile ilgili çalışmalarda büyük mesafe kat eden Gültekin, bulunduğu platformlarda Muş’u, Muşluyu unutmayıp, tarihi, kültürel, sanatsal, ekonomik gelişimi için kalkınma hedefli hayallerini dile getirerek memleketini öncelemesi hepimizin gönüllerini fethetmiştir. Bizler de onun bu gayretlerinin hakkını vererek üzerimize düşeni yapmalı, destek olmalı, paydaş olmalıyız.
Adını tüm ülkeye duyurmuş bir diğer isim, gurur vesilemiz de Gıyasettin Bingöl Beyefendidir. Muş’ta 1962 yılında dünyaya gelen Gıyasettin Bingöl, ailesinin 9 çocuğu arasında okuyan tek isim oldu. Bingöl’ün Muş’ta başladığı lise eğitimi özel nedenlerle Erzurum’da tamamlandı. Ticaret ile eğitimciliğin birleştiği ilk nokta da Erzurum oldu. Bingöl, bir yandan okurken bir yandan da kitapçıda çalışarak geçimini sağlamaktaydı. 12 Eylül İhtilali’ne tepki olarak Erzurum’da bir kitapçı dükkânı açan ve kendi deyimiyle sattığı her kitap yüzünden gözaltına alınan Gıyasettin Bingöl’ün 1982 yılında yapılan ÖSYM sınavında Uludağ Üniversitesi’ni kazanmasıyla hayatı bir kez daha değişti ve Erzurum’dan Bursa'ya uzanan yolculuk başladı. Gıyasettin Bingöl, okumak için geldiği bu güzel şehirde en büyük eksikliğin kitapçı dükkânı olduğunu fark etti ve kültür yayınları ağırlıklı bir kitapçı Bursa’daki eğitim atağının ilk basamağını oluşturdu. İlk dükkânın ardından Heykel’deki eski Osmanlı Bankası’nın altında bulunan Bursa Kitapçılar Çarşısı'nı kuran Bingöl, bugün BKM markasıyla zirveye ulaşan kitapçılık işi gelişince, 1984 yılında İstanbul’da bir yayınevi kurdu. 1990 yılına kadar Türkiye’nin birçok yayınevine binlerce eser dağıttı. Sınav Dergisi Dershaneleri’ni Bursa’ya getiren isim olan Gıyasettin Bingöl, kısa zamanda hızla büyüyen Sınav Dergisi Dershanelerini Güney Marmara Bölgesi’nde 16 şubeye çıkardı. Yatırımlarına yepyeni bir boyut katmayı da ihmal etmeyen Bingöl, 1993 yılında Bursa’nın en çok dinlenen radyosu olan Radyo 16’yı kurdu. Zorlu hayat mücadelesinde hiçbir zaman Muş’u ve Muşluyu unutmayan Gıyasettin Bey, ilimize yaptığı yatırımlar ile hemşehrilerinin yüzünü güldürüp gönlünü kazanmıştır. Özellikle son yıllarda ilimize kazandırdığı eserlerle ismini sıkça duyduğumuz Bingöl, zor şartlarda emek ve sabır ile geldiği noktadan bu memleketteki herkese rol modeli olmuştur.
Ümidimiz, temennimiz böyle gönlü güzel, vefalı hemşehrilerimizin sayısının artması ve geriye kalanların ise kalben desteğini eksik etmemesi. Biz hep birlikte güzeliz, bir olunca büyüyeceğiz.