HABER49- Muş’ta geçtiğimiz ay kanadından vurulmuş halde bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan yakalı toy kuşu, halen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altında. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Muş Şube Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle Van’a getirilen toy kuşunun, yaşam savaşı dikkat çekiyor.
Ülkemizde koruma altına alınan ve kırmızı listede yer alan bu özel tür, doğal yaşam alanında yeniden yerini alabilmesi için yoğun bir tedavi sürecinden geçiriliyor. Uzman veteriner hekimler ve öğrencilerin özverili çalışmaları sayesinde yaşama tutunma şansı artan toy kuşu, doğaya salınmadan önce sıkı gözlem ve bakım altında tutuluyor.
Prof. Dr. Lokman Aslan’ın önderliğinde yürütülen tedavi sürecinde, öncelikle hayvanın genel sağlık durumu kontrol edilip, radyolojik muayenesi gerçekleştirildi. İlk tedavisinin ardından ikinci aşamaya geçilen toy kuşunun, iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte geniş bir alanda rehabilitasyon süreci devam edecek.
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanlarının sorunları ile ilgilendiklerini ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Yaban hayvanlarının doğaya dönmesi için ve ekolojik dengenin devam etmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Son olarak toy kuşumuz Muş'ta yara halde bulunup DKMP 14. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Muş Şubesi yetkilileri tarafından bize getirildi. Yoğun bakım ve iç muayenesini yaptık. Radyolojik muayenesinde her hangi bir saçma tanesine rastlanmadı. Kanadında açık bir yara var. Büyük ihtimalle ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak yaralanmış ve ilk tedavisini yaptık. Bu tedaviden sonra ikinci aşamaya geçeceğiz. İkinci aşamada hayvan stabil hale gelip kendi yaşamını devam ettirebilecek bir zaman üçüncü aşamaya geçeceğiz. Üçüncü aşamada da daha büyük bir alanda yaşamını devam ettirecek hale geldiğinde büyük bir ihtimalle bu ayın sonunda tekrar Muş ovasındaki habitattaki yerini alacak" dedi.