HABER49-Muş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından başlatılan kurs sayesinde kadınlar, geleneksel yöntemleri kullanarak yorgan dikmeyi öğreniyor.
Yüzyıllardır usta-çırak ilişkisiyle sürdürülen yorgancılık mesleğinde usta sayısı her geçen gün azalıyor. Muş’ta uzun yıllardır bu mesleği sürdüren 2 usta da çeşitli sebeplerden dolayı işi bırakmak zorunda kaldı.
Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla harekete geçen Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, geleneksel yorgancılık kursu açtı. Kız Yatılı İmam Hatip Ortaokulu'nda verilen kursa katılan 12 kadın kursiyer, usta öğreticilerden yorgancılığın tüm inceliklerini öğreniyor.
Eğitim alan kadınlar, yorgan dikimine başlayarak özellikle çeyizlerin olmazsa olmazı olan ve yörede çok sevilen yün yorganları hazırlayıp satışını yaparak ev ekonomilerine destek oluyor.
“MUŞ’TA YÜN YORGAN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”
Usta öğreticisi Ayşe Tan, Muş’ta ilk kez açılan geleneksel yorgancılık kursuna kadınların ilgi gösterdiğini söyledi.
Muş'ta 2 yorgan ustasının da mesleği bırakmasıyla işi yapacak kimsenin kalmadığını belirten Tan, “Kurs yaklaşık iki ay sürüyor. Muş'ta kışlar çok çetin geçtiği için yün yorgan daha çok tercih ediliyor. Fabrikasyon ürünler çıktığı için yün yorganlar unutulmaya yüz tutmaya başladı. Biz de bunu gün yüzüne çıkarmak ve mesleği yaşatmak için kurs açtık” dedi.
“YÜN YORGAN DAHA SAĞLIKLI”
Geleneksel yorgancılığın yaşatılması gerektiğini anlatan Tan, şunları kaydetti:
"Koyun sahiplerinden yünü alıp yıkadıktan sonra kullanıma hazır hale getiriyoruz. Yünden yorgan, yastık ve döşek yapıyoruz. Yorgancılık yüzyıllardır annelerimiz, nenelerimiz tarafından sürdürülen bir gelenekti. Yün yorgan daha sağlıklı olduğu için düğünlerde çeyizlik olarak kullanılıyor. Sentetik yorgan daha ucuz ve ulaşılabilir olduğundan gelinler genelde elyaf ve hazır fabrikasyon kullanmaya başladı. Halbuki en sağlıklısı yatağı, yorganı ve yastığı yün olandır. Biz de bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Kadınlar hem meslek öğreniyor hem de yaptıkları yorganları satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.”
“KENDİ İŞ YERİMİ AÇMAK İSTİYORUM”
Kursiyer Hülya Adıyaman ise “Kursta hem meslek öğreniyoruz hem de evimizde kullanmak üzere yünden yorgan yapıyoruz. Burada meslek öğrendikten sonra kendi iş yerimi açmak istiyorum. Yorgancılık çok eskiye dayanıyor. Yeni nesil fazla yün tercih etmiyor. Tamamen elyaf ve fabrikasyon tarzı ürünlere yöneliyorlar ama sağlık açısından yünden yapılan yorgan, döşek ve yastık daha iyi” diye konuştu.