
İlçelerde doğal gaz kullanımının artmasıyla odun satışlarının ciddi şekilde azaldığını ifade eden Yıldırım, artık günde bir çuval bile odun satamadığını söyledi. Satışların büyük oranda köylerde yaşayan vatandaşlara yapıldığını kaydeden Yıldırım, ancak onların da alım gücünün düştüğünü belirtti.

Eskiden günde 20-25 ton odun sattığını dile getiren Yıldırım, şimdi ise satışların neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
“61 yaşındayım, 30 yıldır odunculuk işini yapıyorum. Doğal gaz gelmeden önce çok iş yapıyorduk. Günde 20-25 ton odun satışımız oluyordu. Doğal gaz geldikten sonra satışımız hiç olmadı. İlçelere doğal gaz gelince kimse odun ve kömür almıyor. Sadece köylülere satıyoruz, onlar da ara sıra gelip bir iki çuval alıyorlar. Onların da almaya gücü yetmiyor.”

Sattıkları odunların yerine yeni odun alamadıklarını vurgulayan Yıldırım, “Biz şu an sattığımız odunların yerine yeniden odun alamıyoruz. Alamıyoruz çünkü zam geliyor, fiyatları sabit değil. Kesilmiş hazır odunun bir tonunu 5 bin TL’ye veriyoruz. Kömürün fiyatı, en az 8 bin TL, en çok 10 bin TL, kaliteden kaliteye değişiyor. Bazen günde beş ve on çuval odun satabiliyoruz. Günden güne değişiyor; bazen bir çuval bile satamıyoruz. Alanlar da köylü vatandaşlar, merkezdekiler almıyor çünkü hepsi doğal gaz kullanıyor” dedi.

Yazın sıcağında da kışın soğuğunda da odun kestiklerini belirten Yıldırım, “Masrafımızı karşılayamıyoruz. Bir ton odunun kırılması, tartması, testereyle doğraması ve diğer maliyetleriyle sadece günde 1.200 TL gideri oluyor. Satışın üstüne maliyetini de koyarsan alıcı almıyor, gidiyor. Çalışan bile el emeğiyle mal sahibinden daha çok kazanıyor. Günde bir ton satınca bile kârımız en az 100 TL, en fazla 300 TL oluyor. Onu da köylüler gelip alıyor. Yazın sıcağında da kışın soğuğunda da odun kesiyoruz” ifadelerini kullandı.







