HABER49- Muşlu veteriner hekim Taner Kasırga, “Hem patili dostlarımızın sağlığı için hem de kendi sağlığımız için aşılamalar ve içi dış parazit ilaçlamaları periyodik olarak yapılmalı” dedi.
Kasırga, evcil hayvanların direncini ve bağışıklığını korumak için neler yapılması gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Evcil hayvanların vücudunda doğal olarak yaşayan bazı parazitlerin insanlara da bulaşabileceğini söyleyen Kasırga, şöyle devam etti:
“İLK ÖNCE PARAZİT AŞILARI YAPILMALI”
“Birçok insanın merak ettiği evcil hayvanlarımızın hastalıklara karşı direncini güçlendirmek ve hastalıklara yakalanmamaları için nelere dikkat edilmesi gerekiyor. Evimize yeni kedi veya köpek aldığımızda nelere dikkat etmemiz gerekiyor, aşıları nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim. Öncelikle evcil hayvan aldığımız da onların vücudunda doğal olarak yaşayan bazı parazitler hastalığa neden olabiliyor. Bu hastalıklar insanlara da bulaşabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için hem patili dostlarımızın sağlığı, hem de kendi sağlığımız için aşılamalar ve içi dış parazit ilaçlamaları periyodik olarak yapılmalıdır. Örneğin bir kedi veya köpek aldığınızda ilk önce parazit aşılarının yapılması gerekiyor.”
“İNSANLARA BULAŞABİLEN PARAZİTLER”
Kasırga, özellikle kadınlara bulaşan parazitlerden bahsederek, “Özellikle toksoplazma (lenf bezlerinin şişmesi, ya da döküntüler) ve kandi etkeni var, kadınlara bulaşabilen bir etkendir. Ekinokok (parazitin larvalarının sebep olduğu zoonotik bir hastalıktır) da var bunlar insanlara bulaşabilen parazitlerdir. Bunların önüne geçebilmek için patili dostlarımıza iki ayda bir iç dış parazitlerinin yapılması gerekiyor. İç dış parazit ilaçlanması yapıldıktan sonra bağışıklığı güçleniyor ve hayvanlar eski haline dönüyor. Ondan sonra karma aşılarına geçebilirler. Karma aşıları; kedi ve köpeklerde viral etkenlerde karşı uygulanan bir yöntemdir. Kedi gençlik hastalığına karşı aşı yapılıyor” dedi.
NE TÜR AŞILAR YAPILMALI?
Aşılanmaların zorunlu bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Kasırga, şu bilgileri verdi:
“Karma aşılar; yapılan üçlü aşılardır. Aşılamada birçok etkene karşı aşılar vardır. Fakat bizim önemli yani zorunlu kıldığımız karma aşılar var. Bu aşılar iki doz şeklinde yapılıyor. İki hafta arayla çünkü tek doz yapılınca tam bir antikor gelişimi olmaya biliyor, bu nedenle iki doz şeklinde yapılıyor. Bunlar yapıldıktan sonra da kuduz aşısının yapılmasını öneriyoruz. Hatta zorunlu kılıyoruz çünkü sadece kedi ve köpeklerde değil birçok kemirgen hayvanlardan kuduz bulaşabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için muhakkak kuduz aşısı yapılmalıdır. Bir de mantar aşısı var, mantar aşısı, vücutta ve deride doğal olarak bulunan bir etkendir. Patili dostlarımızın bağışıklığını güçlendirmek için düzenli olarak aşılarının yapılması gerekir. Toparlayacak olursak, iç dış parazit ilaçlanmasının iki ayda bir yapılması gerekiyor, koruyuculuğu uzun süreli değildir. Karma aşılar, kuduz ve mantar aşıları ise yılda bir yapılması gereken aşılardır.”