HABER49-Muş Halk Eğitim Merkezi’nde aşçılık alanında verilen kurslar, kadınların mesleki gelişimini sağlarken, aynı zamanda dünya mutfağını keşfetmelerine de olanak tanıyor.

Muş Halk Eğitim Merkezi’nin aşçılık kursları, kadınların mutfak sanatları konusunda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olurken, sürdürülebilirlik ve sosyal yaşam alanında da önemli adımlar atmalarına olanak tanıyor.

Sümeyra Demir öğretmenliğinde verilen aşçılık eğitimlerinde kursiyerler hem Türk mutfağının yöresel lezzetlerini hem de farklı mutfak kültürlerini öğreniyor.

“ARTA KALAN ÜRÜNLERİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİYORUZ”

Muş Halk Eğitim’de 5 yıldır aşçılık eğitimi veren Demir, “Burada kursiyerlerimizle beraber hem Muş’un hem de Türkiye’nin yöresel yemeklerini yapıyoruz. Bir yandan öğrenip tadım yaparken bir yanda da yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğini öğretiyoruz. Mesela bugün doğrama tekniğini öğrettik. Doğrama tekniği yaparken birçok malzeme doğrandı ve elimizde kaldı. Bunların çöpe gitmemesi için daha nasıl sürdürülebilir hale getirebiliriz diyerek başka yemeklerde kullanıyoruz. Bazen bir çorba, bazen fırında bir yemeğe dönüşüyorlar ya da komposto haline getirerek toprağa besleyici gübre niyetine döküyoruz. Bu durum sayesinde öğrenirken kullandığımız ürünler ve tüm atıklarımız birer enerji kaynağı haline geliyor” ifadelerini kullandı.

“BELGLERLE İŞ YERİ AÇABİLİRLER”

Demir, “Kurslarımıza katılanlara çok kıymetli belgelerimiz var. Bu belgelerle ileride bir iş yeri açabilirler. Çeşitli alanlarda işe girebilirler. Çok düşük KPSS puanları ile Milli Eğitim’deki okullarda kadrolu aşçı veya aşçı yardımcısı olarak işe girebilecekler. Kurslarımıza erkeklerden de çok talep var. Ancak, kadınlarımız karma bir eğitim istemediler. Ben herkesin faydalanmasını tabiİ ki çok isterim ama daha rahat bir ortamda eğitim almak istedikleri için şimdilik sadece kadınlarımıza eğitim veriyoruz” dedi.

“HALK EĞİTİM, AHİLİK SİSTEMİNİN DEVAMI GİBİ”

Kursların Muşlu kadınlara kıymetli değerler kattığını belirten Demir, şöyle devam etti: “Osmanlı döneminde ahilik sistemi vardı. Bu halk eğitim sistemimiz de aslında biraz ahiliğin devamı gibi. Burada hem meslek öğreniyorsunuz, hem sosyalleşiyorsunuz hem de birlikte zamanımızı daha verimli kullanıyoruz. Muş’ta kadınlarımız çoğu zaman evdeler, sosyal bir yaşam yok. Bu kurslarımız sayesinde hem sosyalleşip hem de öğreniyorlar.”

KURSA KATILMAK İSTEYEN ERKEKLERE MÜJDE

İleride erkekler içinde de kurs açılacağının söyleyen Demir, “Daha önceki zamanlarda erkek kursiyerlerin de katıldığı karma bir sistem açılmış ancak bazı sorunlar çıkmış. Ama benim erkek kursiyerler için şöyle bir düşüncem de var. Biz bu kursları şu an öğlenci kurslar olarak veriyoruz. Erkekler için sabahçı veya hafta sonları kurs açabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Halk eğitim müdürümüz ve müdür yardımcımız bu eğitimler için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Büyük bir ihtimalle yakın bir zamanda erkekler için de kurslarımız açılacaktır. Bu haberi de ilk olarak Haber49 ile paylaşıyoruz. Bu mesleğe gönül vermiş, hem de kendisine belge lazım olan erkek kursiyerlerimizi de bekliyoruz” diye konuştu.

TAŞTAN: KURS SAYESİNDE DİĞER YÖRELERE AİT YEMEKLERİ DE ÖĞRENİYORUZ

MasterChef’e katılarak Muş’un yöresel yemeklerinden ‘Çorti’yi tanıtan Betül Taştan, Halk Eğitim’deki aşçılık kurslarına katılarak kendisini geliştirmeyi düşündüğünü anlattı:

“Bu işe meraklıyım. Her şeyi öğrenmek istediğim için, bu kursa severek geliyorum. Kurs hocamız olan Sümeyra hocamızın bize kattıklarının yanında bir de sevgisi, bizleri bu işe teşvik ediyor. Muş’un yöresine ait yemekleri biliyoruz ama diğer yörelere ait yemekleri ve pasta çeşitlerini pek bilmiyoruz. Bu kurs sayesinde bunları öğreniyoruz. Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır diyerek kendimi geliştirmeye devam edeceğim.”

"PASTACILIK ALANINDA İLERLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

Aşçılık kursunda üçüncü yılını tamamlayan Rabia Dilan Demir, “Halk eğitim kurslarında üçüncü yılım. Bu kurslara gelmemin sebebi, belgelerimi alıp yakın zamanda belki bir usta öğretici veya kendi iş yerimi açmak. Mutfağa çok meraklıyım. Pastacılık alanında daha çok ilerlemeyi düşünüyorum” dedi.

Bir diğer kursiyer Merve Aykut ise, “İki yıllık aşçılık bölümünü okuyorum. Aşçılık alanında bir kurs arayışı içerisindeydim. Bu kurslarla kendimi geliştirip kendime ait bir iş yeri açmak istiyorum. Sümeyra hocamıza teşekkür ediyorum. Bu kurslar sayesinde mutfak alanında bize çok şey kattı” ifadelerini kullandı.

https://youtu.be/OxZGyG-S2sU

Muhabir: Nuran Altintaş