Muş Belediye Başkanı Feyat Asya:
"Her şey Daha güzel bir Muş için"
2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Ak Partiden Muş Belediye başkanı olan Feyat Asya, hayata geçirdiği projelerle kentte büyük bir değişim başlattı. Başkan Asya, "Her şey daha güzel bir Muş için" ve "yapılacak daha çok iş var" diyerek, çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.
Bundan 8 yıl önce Muş Belediye Başkanlığı’na aday olurken, Muş için vaatlerde bulunduğu tüm projeleri yerine getiren ve halkı sevgiyle kucaklayarak başkanlık koltuğuna oturan Feyat Asya, görev yaptığı süre içinde de hizmet politikasını sevgi üzerine kurdu. Muş'a sevdalı bir belediye başkanı olan Asya, yaptığı projeler ve çalışmalar ile kentte en çok iş yapan belediye başkanı unvanını aldı.
Siyasi çekişmelerden dolayı hizmet etmekte zorlansa da samimiyeti, dürüstlüğü, şeffaflığı ve açık yürekliliği sayesinde halkın gönlünde taht kuran, her daim vatandaşının desteğini almayı başaran bir belediye başkanı…
8 yıldır belediye başkanlığı yapan biri olarak Muş'un caddelerinde ve çarşısında tek başına yürüyebilen, her adım başında halkın teveccühüyle karşılaşan bir belediye başkanı olan Feyat Asya'ya biz sorduk kendisi cevapladı.
İşte Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ile özel röportajımız:
Sayın Başkan, göreve geldiğiniz günden bu güne Muş'ta yaşanan değişimi anlatır mısınız?
Halkımızın teveccühü ile 2014 yılında göreve geldiğimizde ilimizin öncelikli ihtiyaçlarının yer aldığı Acil Eylem Planımızı kendimize yol haritası olarak belirleyerek çalışma programımızı oluşturduk. Akabinde 5 yıllık Stratejik Planımızı belirledik. Yaş sebze meyve hali, tıbbi atık sterilizasyon merkezi, sokak hayvanları rehabilitasyon merkezi, şehirlerarası otobüs terminali gibi önemli tesisleri yaparak hizmete açtık.
Bu süreçte başlattığımız en önemli projemiz altyapıydı. Son 50 yıldaki her seçim döneminde vaat edilen ilk proje Muş’un altyapı sorununun çözüme kavuşturulmasıydı. Kangren haline gelmiş bu sorunun giderilmesini Rabbim bize nasip etti. 2 yılı aşkın bir süre proje hazırlığı yapılan altyapıyı 2017 yılında başlattık. Çok riskli bir işe el attığımızın farkındaydık. Bir siyasetçi için çok tehlikeli bir proje olduğunu bilerek bu riski aldık. Vatandaşlarımızın konforuna dokunduk. Şehri adeta şantiye alanına çevirdik. Çünkü altyapısı olmayan bir şehri ıslah etmenin mümkün olmadığına inanıyorduk. Sonuçta 17 mahallemizin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yenilemeyi başardık elhamdulillah. Hemen akabinde tüm Mahallelerimizin üstyapısını yenilemeye başladık. Bu çalışmaları yaptıktan sonra Muş’umuzda gözle görülür bir değişimin yaşandığını hissettik. Tabi yapılan çalışmalarla yetinmedik ve halen ilimize yenilikler kazandırmanın gayretindeyiz.
Seçimlerinden sonra nasıl bir yol izlediniz?

Çok sayıda tarihi eseri restore ettiniz, öyle değil mi?
Evet. Muş birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Şanlı geçmişi ile gurur duyduğumuz ilimizin tarihi yapılarını ön plana çıkarmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz marifetiyle tarihi Ulu Cami ve Alaattin Bey Camisinin restorasyonuna öncülük ettik. Hacı Şeref Camimizin restoresi için talebimizi ilettik. İnşallah yakın zamanda gerekli çalışmalar yapılacak. Bununla birlikte geçmişi 1700’lü yıllarda dayanan günümüzde sadece giriş kitabesi kalan Yıldızlı Han’ımızı aslına uygun bir şekilde restore ederek hizmete açtık. Yine 1940’lı yıllarda dönemin mülki idare amiri tarafından yıktırılan Muratpaşa Camisi ve külliyesinin araştırma kazısını yaptık. İnşallah yakın zamanda bu tarihi eserimizin inşasıyla yeniden ihya edeceğiz. Bu konuda çok önemsediğimiz bir projemiz var. Bin yıllık Geçmişten Bin Yıllık Geleceğe Tarihi Muş Çarşısı diye. Bu projeyle tarihi camilerimizi, türbelerimizi, Yıldızlı Han ve Karasu Hamamını gün yüzüne çıkaracak şekilde bir çalışmamız var. Kamulaştırma aşamasında olan projemizi hayata geçirerek ilimizin turizm potansiyelini arttırmayı hedefliyoruz.
Kent Meydanı ve park çalışmalarınız var. Bunları anlatır mısınız?
Önemsediğimiz projelerimizden biri de Kent Meydanıydı. İlimizde bir meydanın eksikliğini yaşıyorduk. Uzun uğraşlar sonucu tahsis işlemlerini yaptığımız, şehrimizin merkezinde yaklaşık 20 bin metrekare alan üzerine Kent Meydanı projemizi geçen yıl uygulamaya başladık. Altında 550 araç kapasiteli kapalı otopark yaptığımız projemizin üst kısmı vatandaşlarımızın buluşma merkezi haline gelecek. Projemizin fiziki tamamlanması yüzde 50’yi geçti. İnşallah önümüzdeki yıl projeyi tamamlayarak ciddi bir eksikliği de gidermiş olacağız.
Yeşil alanlarla ilgili güzel çalışmalarımız oldu. Birçok mahallemizde küçük çaplı parklar ve çocuk oyun alanları yaptık. Lale Vadisi, Göletli Park, Millet Bahçesi, Ahmed-i Xani Parkları gibi vatandaşlarımızın geneline hitap eden büyük parklar ve yeşil alanlar kurduk. 43 bin metrekare olan yeşil alanlarımızı, uyguladığımız projelerde 450 bin metrekareye çıkarmayı başardık. Bu çalışmalarımızla vatandaşlarımıza alternatif mekanlar oluşturduk. Halkımız ailece vakit geçirebil
İmkanlarımız dahilinde ilimizdeki eğitim k
urumlarının taleplerini yer
ine getirmeye çalışırken öğrencilerimize yönelik de zaman zaman desteklerimiz oluyor. Bununla birlikte 5 mahallemizde bilgi evleri inşa ederek çocuklarımızın, gençlerimizin ve kadın hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Bu tesislerimizde çok güzel çalışmalar ve etkinlikler yapıyoruz. Öğrenciler ev ortamındaymış gibi geleceğe hazırlanabiliyorlar. Kadın vatandaşlarımız bu komplekslerde açılan kurslarla hem öğreniyorlar hem de üretip meslek sahibi oluyorlar. Bu tesislerimizin sayılarını arttıracağız. 4 farklı mahallemizde de gençlik ve etüd merkezleri yapıyoruz. Hemşehrilerimizin bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırdığımız bu tesislerimizin hep amacına uygun çalışmasını umuyoruz.
Gördüğümüz kadarıyla devletin bütün birimleri ile çok uyumlu çalışıyorsunuz, bunu nasıl başarıyorsunuz?
Ortak akılla birlikte yönetmeyi ve bu sayede ideal bir Muş’un inşa edileceği anlayışını hep hakim kılmaya çalıştık. İstişare etmeyi gelenek haline getirdik. Hangi işi yapıyorsak o işin erbabını muhatap aldık. Esnafımız, eşrafımız, muhtarlarımız, meslek odalarımız, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz kamu kurumlarımız ile hep diyalog halinde olduk. Bunu yapmak zorundayız. Aksi halde bu şehre zarar vermiş oluruz. Altyapı projemizin en sıkıntılı sürecinde her hafta bir mahallede olmak suretiyle ‘Halk Buluşmaları’ yaptık. Bu programlar sayesinde hem vatandaşımıza birinci ağızdan hesap verdik hem de en sıkıntılı süreçte yine onların içinde olduk. Bu duruma benzer diyalogları kamu kurumlarımız için de yaptık. Örneğin Valilerimiz ile hep bir uyum içinde bu şehre neler kazandırabilirizin hesabını ve planlamasını yaptık. Şükürler olsun bu yönetim anlayışının faydalarını gördük ve görmeye devam ediyoruz.
Muş Doğu ve Güneydoğuda 'huzurun başkenti' diye bir sloganınız vardı sanırım. Bunu bizlere anlatır mısınız?
Bölgemizin ve ilimizin terörle anılmasının sıkıntısını uzun yıllar yaşadık. Halen de bu önyargılarla karşılaştığımız zamanlar oluyor. Ancak biz her platformda bu yaklaşımın doğru olmadığını yaşanılabilir bir şehrimizin olduğunu savunduk. İlimize tereddüt ederek gelen kamu çalışanlarının yıllarca buradan ayrılmadığını müşahade edebiliyoruz. Suç oranının az olduğu şehrimizde güvenle yaşanıldığı sadece bizim söylemimizle olmadığını farklı illerden gelenlerden duyduk.
Belediye başkanlığı yaparken risk aldığınız dönemler oldu mu?
Tabiki. Buna en iyi örnek altyapı projemizdir. İnsanların rahatına dokunduğumuz ve çalışmalar sırasında ortaya çıkan olumsuzluklara göğüs germek zorunda kaldığımız durumlar oldu. İklim şartlarından dolayı zamanla yarışarak çalışıyorduk. Ciddi bir riskle karşı karşıdaydık. Ancak biz her zaman niyetimiz hayırlıysa akıbetimizin de hayırlı olacağına inandık. Rabbimin lütfuyla o süreci başarılı bir şekilde atlattık.
Hiç, pişmanlık duyduğunuz oldu mu? ‘Keşke belediye başkanı olmasaydım’ veya keşke bunu yapmasaydım dediğiniz?
İsteyerek, severek nasip olan belediye başkanlığından hiç pişmanlık duymadım. Evet, zaman zaman çok ciddi zorluklarla karşılaştık. Ancak buna rağmen bu tarz keşkelerimiz olmadı. Halkın teveccüh gösterdiği bu tür hizmet makamları sitem yerleri değildir. Her işin kendine göre zorluğu vardır. Ama o zorluk aşıldıktan sonra ortaya çıkan güzellik ve mutluluk dünyalara bedeldir. Tek gayemiz yaptıklarımızla hoş bir sada bırakmaktır. İnşallah bu emelimize de ulaşırız.
Sayın Başkan, çok farklı bir belediyecilik anlayışınız var. Sizi, diğerlerinden ayıran nedir?
Herkesin kendine göre belirlediği bir yönetim şekli olabilir. Ancak biz, illa farklı olacağız diye bir yaklaşım içerisinde olmadık. İçinde bulunduğumuz durum neyi gerektiriyorsa o şekilde davranmaya çalıştık. Hep vatandaş odaklı ve çözüm odaklı işler yaptık. Sorunları görmemezlikten gelmedik. Bir eksiklik hissettiğimiz an üstüne üstüne gittik. Halkımızla bağımızı hiç koparmadık. En meşakkatli süreçlerde bile yine beraber olduk. Bugüne kadar makamda değil, sahada şehri yönetmeye, halkımıza hizmet etmeye çalıştık. Bundan sonra da aynı anlayışımızı sürdüreceğiz inşallah.