HABER49- Malatya’nın Pütürge ilçesinde yaşanan olay, doğa severlerin ve bölge halkının yüreğini ağzına getirdi. Poskıran Mahallesi yakınlarındaki sarp dağ yamaçlarında, heyelan riskine karşı güvenlik amacıyla yerleştirilen çelik ağlara iki yaban keçisinin sıkıştığı ihbarı, bölgedeki vatandaşlar tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Doğal yaşam alanlarında özgürce dolaşan bu nadir türlerin mahsur kalması üzerine, bölgeye hızla Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı kurtarma ekipleri sevk edildi.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, olay öğle saatlerinde fark edildi. Yamaçlarda gezinen vatandaşlar, ağlara takılmış ve çaresizce kurtulmaya çalışan iki yaban keçisini fark ederek durumu yetkililere iletti. Ekipler, dağlık ve zorlu arazi şartlarına rağmen kısa sürede olay yerine ulaştı. İlk incelemelerde, keçilerin saatlerdir ağlarda sıkışmış halde olduğu ve bitkin düştüğü belirlendi. İtfaiye personeli, hayvanların zarar görmemesi için titiz bir çalışma yürüttü.
SAATLER SÜREN KURTARMA OPERASYONU DOĞAYA MUTLU SONLA TAMAMLANDI
Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı kurtarma ekipleri, keçilerin sıkıştığı bölgeye ulaşabilmek için özel dağcılık ekipmanları ve halatlar kullandı. Kayalık ve dik yamaçlar üzerinde gerçekleştirilen operasyon, yaklaşık iki saat sürdü. Çelik ağların zarar görmemesi ve doğaya bırakılan güvenlik sisteminin işlevini yitirmemesi adına da dikkatli bir planlama yapıldı.
Hayvanların çelik ağlardan çıkarılması sırasında, keçilerin korkuya kapılıp panik yapmaması için veteriner hekim gözetiminde sakinleştirici yöntemlere başvurulmadı. Bunun yerine, hayvanların doğal tepkilerine saygı gösterilerek yavaş ve kontrollü bir şekilde müdahale edildi. Kurtarılan keçiler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yeniden doğal yaşam alanlarına salındı.