Muş İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce merkezde belirlenen 23 noktaya Muş Belediyesi tarafından dikilmesi gereken “Acil toplanma alanı” tabelalarının henüz montaj yapılmaması vatandaşın tepkisine neden oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 2021 yılının "Türkiye Afet Eğitim Yılı" olarak ilan edilmesi birçok il belediyesini afet konusunda harekete geçirirken, deprem risk haritasının kritik noktasında yer alan Muş’ta belediyenin konuya yeterli duyarlılığı göstermemesi akıllara soru işaretleri getirdi.

MURATPAŞA’DA VAHİM İDDİA!

Kent merkezinde belirlenen “Acil toplanma alanı” tabela dikimini sadece bir iki noktada gerçekleştiren Muş Belediyesi, olası afetlerde karmaşıklığa yol açacak gibi görünüyor. Tehlike çanlarının çaldığı kentte duruma tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin karmaşıklığı biran evvel çözüme kavuşturmasını bekliyor. Öte yandan Muratpaşa Mahallesindeki bir toplanma alanının da mezarlık olarak belirlendiği iddia ediliyor.

TOPLANMA ALANI NEDİR?

Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır.  Afet ve acil durum sonrası kullanılacak toplanma alanlarının tespiti ve mahallinde kontrolüne yönelik çalışmalar ilgili Belediye tarafından yürütülmektedir.

NASIL BELİRLENİYOR?

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları belirlenirken; nüfus yoğunluğu, ulaşılabilirlik ve tahliye kolaylığı, mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygunluğu, yangın, su taşkını, tsunami, altyapı ve benzerleri gibi ikincil tehlikeler ile deniz, akarsu kenarları, sıvılaşmadan etkilenmeyecek ve fay hatlarından uzak alanlar olması, mümkün olduğunca engebesiz düz araziler olması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmemesi, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakınlığı gibi, seçim kriterlerine dikkat edilerek ve mümkün olduğunca kamuya ait uygun yerler seçilerek belirlenmektedir.

NERELERDEDİR?

Temel ihtiyaçlara yakın, yapısal olmayan tehlikelerden uzak, ikincil tehlikelerden uzak, engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun, ulaşılabilir ve tahliye edilmesi kolay, 81 ilde, uygun her ilçede ve mahallededir.

SİZ NELER YAPMALISINIZ?

Afet sonrasında uzman ekip gelene kadar can ve mal kaybını en aza indirmek ve yardım edebilme becerisini kazanabilmek için; Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi (AFADEM) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince verilen “Temel Afet Bilinci Eğitimi” eğitimlerine katılarak Afet öncesi hazırlıklarının neler olduğu, Afet sırası nasıl davranılacağı ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgi edinin. Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş İlkyardım Eğitim Merkezlerinden ilkyardım eğitimi alınız. Acil durum telefonlarını öğrenin. Olası acil durumlar için aile afet ve acil durum planınızı yapın: Acil durumlarda iletişim kuracağınız kişileri ve telefon numaralarını önceden belirleyin. Toplanma alanınızı öğrenin. Evinizi nasıl tahliye edeceğinizi belirleyin. Aile bireyleriyle buluşma yerlerinizi alternatifli olarak belirleyin. İçinde yiyecek, su, kuru gıda, ilk yardım malzemeleri ile önemli evraklarınızın örneklerinin bulunduğu Afet ve Acil Durum Çantası hazırlayın.HABER49