HABER49-Muş Alparslan Üniversitesi Varto Gıyasettin Bingöl Meslek Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tarih, Bilim ve Kültür Sempozyumu’, kültürel ve akademik buluşmaya sahne oldu.

Varto Kaymakamlığı’nın destekleriyle Varto Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışta, üniversitenin tanıtım filmi izletildi ve ardından konuşmalarla devam eden programda katılımcılar Varto’nun geçmişi, sosyo-kültürel yapısı ve gelecekteki potansiyeli üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sempozyuma, ilçe protokolünden kurum amirleri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Untitled 6-36

“VARTO, BÜYÜK ACILAR YAŞAMASINA RAĞMEN DİKKAT ÇEKİCİ İLERLEMELER KAYDETTİ”

Varto Kaymakamı Musa Ayyıldız, konuşmasında ilçenin tarihsel süreçte yaşadığı iki büyük depremi (1946 ve 1966) anımsatarak, bu felaketlerin ardından Varto’nun büyük acılar yaşamasına rağmen, kültürel ve sosyal anlamda dikkat çekici ilerlemeler kaydettiğini vurguladı.

Ayyıldız, özellikle eğitim alanında Varto’nun gösterdiği gelişime dikkat çekerek, ilçenin ortaöğretimde yüzde 89,3’lük okullaşma oranı ve yüzde 84’lük kız öğrenci oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Sempozyumun bu bağlamda sadece akademik bir buluşma olmadığını belirten Ayyıldız, aynı zamanda ilçeye sosyal ve kültürel katkı sağlayacak önemli bir adım olduğunu söyledi.

Untitled 7-67

ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN VARTO’YA AKADEMİK VE SOSYAL DESTEK SİNYALİ

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ise sempozyumda yaptığı konuşmada, Varto Meslek Yüksekokulu’nun kısa sürede ilçeye değer katan birçok projeye imza attığını kaydetti.

Alican, “Üniversitemiz tarafından oluşturulan bir ekip Varto'daki Alparslan-1 Barajı ile alakalı bir proje yürütüyor. İnşallah bunlar artarak devam edecek. Yüksekokulumuz Varto'da bir yılını bile doldurmamış olmasına rağmen güzel işler yapıyor. Yüksekokulumuz ile önümüzdeki süreçlerde Varto'ya daha fazla katkı sağlayabilmek için gayret göstereceğiz. Bu süreçlerde hepimizin desteğini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Untitled 8-12

AKADEMİSYENLERDEN BİLİMSEL KATKILAR

Sempozyumda dikkat çeken bir diğer isim ise Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl oldu. Bingöl, kendi adını taşıyan meslek yüksekokulunun gelişimine sağladığı katkılardan ve Varto’ya yaptığı yatırımlardan söz etti. Ayrıca çocukluk yıllarının geçtiği Varto’ya dair duygusal anekdotları aktaran Bingöl, ilçeyle kurduğu derin bağları katılımcılarla paylaştı.

Varto'da gerçeği aratmayan yangın tatbikatı: Ekipler zamanla yarıştı
Varto'da gerçeği aratmayan yangın tatbikatı: Ekipler zamanla yarıştı
İçeriği Görüntüle

Untitled 9-15

VARTO’NUN DEPREM GEÇMİŞİ VE JEOTERMAL KAYNAKLAR

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Baba da Varto’nun deprem geçmişi ve bölgedeki jeotermal kaynaklar üzerine konuştu. Bilimsel veriler ışığında Varto’nun jeolojik yapısını analiz eden Prof. Dr. Baba, bu alanlardaki potansiyelin değerlendirilmesinin bölgesel kalkınma için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Sunumun ardından Varto depremini konu alan kısa film gösterimi ile geçmişin izleri yeniden hatırlatıldı.

Muhabir: AYŞEGÜL MUTLU