HABER49- Van’ın Erciş ilçesindeki Meydan Boğazı Gölet Barajı, 60 yıllık yapısıyla köylülerde endişe yaratıyor. Baraj inşasında görev alan köylüler, riskin büyüklüğüne dikkat çekerek yetkililerden acil önlem alınmasını istiyor.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Pınarlı ve Düvenci mahalleleri sınırında bulunan Meydan Boğazı Gölet Barajı, köylüler arasında endişe oluşturuyor. 1965 yılında inşa edilen ve sulama ile taşkın önleme amacıyla kullanılan barajın set duvarından sızan suların zemin sıvılaşmasına neden olduğu belirtiliyor. İlkbaharda eriyen kar sularıyla yükselen baraj seviyesi, yaz aylarında düşüşe geçiyor. Ancak aradan geçen 60 yılın ardından yapının güvenliği tartışılır hale geldi. Köylüler kendi imkanlarıyla önlemler alsa da tehlikenin boyutu karşısında kaygı yaşıyor.

Malatya’da Hayat Sitesi Deprem Davasında Sekizinci Duruşma Görüldü
Malatya’da Hayat Sitesi Deprem Davasında Sekizinci Duruşma Görüldü
İçeriği Görüntüle

Baraj inşasında görev aldığını dile getiren Pınarlı köyü sakini Abdulbaki Çeber, yıllardır süren risklere dikkat çekti. Çeber, “Bu baraj 1965 yılında yapıldı. Yapılırken ben işçi olarak çalışıyordum. Elle dibini kazdık. Her iki taraftan hafriyat çekerek doldurdular. Şu an altta sızma var, patlama tehlikesi var. Aşağı köylerden 4-5 köy risk altında. Allah göstermesin bir patlama olursa o köyler hayvanı, arazisi, insanı ile beraber hepsi yok olur. İki senedir müracaatta bulunuyoruz. Çeşitli tarihlerde mühendisler geldiler, projesini yaptılar, etüdünü yaptılar, sondaj çalışmasını yaptılar. Acil olarak yapılmasını talep ettiler. Şimdiye kadar bir şey çıkmadı. Yetkililerden ricamız, bu tehlikenin önlenmesi için bu setin yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA