HABER49- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2026 yılının üçüncü çeyreği ile ilk 9 aylık turizm verilerini Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında paylaştı.
Küresel ve bölgesel gelişmelerin uluslararası seyahatleri etkilediğini belirten Ersoy, çatışmalar, hava sahalarındaki kısıtlamalar ve artan ulaşım maliyetlerine rağmen Türkiye'nin turizm faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye'nin güçlü turizm altyapısı, ulaşım bağlantıları ve hizmet kalitesiyle güvenli bir destinasyon olarak öne çıktığını vurguladı.
Ersoy, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye'nin 23 milyon 374 bin ziyaretçi ağırladığını, ocak-eylül döneminde ise toplam ziyaretçi sayısının 49 milyon 132 bine ulaştığını bildirdi.
İlk 9 ayda Türkiye'ye en fazla ziyaretçi gönderen ülkeler Rusya, Almanya ve Birleşik Krallık oldu. Bu dönemde Rusya'dan 5 milyon 700 bin, Almanya'dan 5 milyon 170 bin, Birleşik Krallık'tan ise 3 milyon 200 bin kişi Türkiye'yi ziyaret etti.
Ziyaretçilerin ortalama konaklama süresinin ilk 9 ayda 10,34 gece olduğunu aktaran Ersoy, kişi başı ortalama gecelik harcamanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 artarak 107,7 dolara yükseldiğini kaydetti.
Tanıtım faaliyetleri 74 ülkede sürdürüldü
Türkiye'nin turizmde krizlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla pazar ve ürün çeşitliliğine önem verdiklerini belirten Ersoy, kültür, arkeoloji, gastronomi, spor, sağlık, kongre ve doğa turizmi gibi alanlarda çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla 74 ülkede gerçekleştirilen dijital kampanyalarda 7,1 milyar gösterime ulaşıldığını bildiren Ersoy, Türk dizilerinin de tanıtım çalışmalarında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Kapadokya, Bodrum, İzmir, Ankara, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz'i konu alan yapımlara dikkati çeken Ersoy, 2025-2026 döneminde yayımlanan 10 mini dizinin toplam 10,5 milyar gösterim elde ettiğini açıkladı.
Geleceğe Miras projesi, gece müzeciliği ve Türkiye Kültür Yolu Festivali gibi çalışmalarla turizm faaliyetlerinin çeşitlendirildiğini belirten Ersoy, ziyaretçi hareketliliğini 81 ile ve yılın tamamına yaymayı hedeflediklerini dile getirdi.
Turizm gelirinde Cumhuriyet tarihi rekoru
Turizm sektörüne yönelik desteklerin sürdüğünü kaydeden Ersoy, kamu ve özel sektör işbirliğiyle ulaşım kapasitesinin artırılması, yeni pazarlara ulaşılması ve tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Türkiye'nin üçüncü çeyrek turizm gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 25 milyar 526 milyon dolara çıktığını açıklayan Ersoy, yılın ilk 9 ayında ise turizm gelirinin yüzde 2,4 artışla 51 milyar 278 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
Böylece hem üçüncü çeyrekte hem de ocak-eylül döneminde Cumhuriyet tarihinin en yüksek turizm gelirinin elde edildiğini belirten Ersoy, Türkiye'nin turizm potansiyeline ve sektörün gücüne güvendiklerini ifade etti.




