Bolu'nun Kartalkaya ilçesindeki otel yangınında 66 kişinin ölmesinin ardından bir günlük milli yas ilan edildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir facianın yaşanmasına sebep olanlar, ihmali ve kusuru olanlar hukuk önünde bunun hesabını verecektir” ifadelerini kullandı.
Milli yas yarın başlayacak ve 1 gün sürecek. Ülke genelindeki tüm resmi kurum ve kuruluşlarda bayraklar yarıya indirilecek.
Devlet yetkilileri, vatandaşları yasın anlamına uygun şekilde dayanışma ve birlik içinde olmaya davet etti.
MİLLİ YAS NEDİR?Milli yas, bir ülkenin veya topluluğun, ulusal bir trajedi, acı olay veya kayıp nedeniyle duyduğu üzüntü ve saygıyı ifade etmek amacıyla belirlenen bir dönemi kapsayan resmi bir yas durumunu ifade eder. Milli yas ilan edildiğinde, genellikle bayraklar yarıya iner, kamu etkinlikleri iptal edilir ve toplum genelinde sembolik bir yas dönemi başlar.
MİLLİ YAS İLAN EDİLDİĞİNDE NE OLUR?Milli yasta o milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılıp eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına ara verilir. Ancak milli yas günleri resmi tatil sayılmaz ve milli yas ilan edilen günlerde işe gidilir.
ULUSAL YAS İLAN EDİLDİĞİNDE BAYRAKLAR NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asıyordu. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çekerek, üstte yer bırakmak zorundaydı. Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam etmektedir.