Öte yandan, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,2 puan artarak yüzde 6,3'e çıktı. Bu durum, gelir dağılımındaki eşitsizliğin Muş'ta belirgin şekilde devam ettiğini gösterdi.
EŞİTSİZLİK DEVAM EDİYORGelir dağılımındaki eşitsizliği ölçen Gini katsayısı, bir önceki yıla göre 0,007 puan azalarak 0,413 olarak tahmin edildi. Bu oran, Türkiye genelindeki gelir dağılımının eşitsizliğini gösteren bir parametre olup, sıfıra yaklaştıkça eşitliği, bire yaklaştıkça bozulduğu görülmekte.
2024 yılında ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri, bir önceki yıla göre yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye yükseldi. Ayrıca, yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 187 bin 728 TL olarak hesaplandı. Ancak, Muş'ta gelir dağılımındaki eşitsizlik dikkat çekmeye devam ediyor.
EN DÜŞÜK GELİR TRB2 BÖLGESİNDETürkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, en düşük yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri, Muş'un da içinde yer aldığı TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde gerçekleşti. Bu bölgedeki gelir, 91 bin 818 TL olarak kaydedildi ve Türkiye’nin en düşük gelir seviyesine sahip bölgesi olarak kayda alındı.
Muş'taki gelir eşitsizliği, Türkiye genelinde olduğu gibi en yüksek yerlerden biri. P80/P20 oranı, 5,0 ile en yüksek değerlerinden birini gösteriyor. Yani, en yüksek gelir grubunun aldığı pay, en düşük gelir grubunun aldığı payın yaklaşık 5 katı kadar.
TÜİK'in 2024 yılı Gelir Dağılımı İstatistik verileri, 2023 yılına ait gelir bilgileri referans alınarak oluşturuluyor.