Sanayi Esnafı dertli!

Muş Küçük Sanayi Sitesi Esnafı, Sanayi Siteleri Bölgesi’nin bakımsız ve çöplük içinde olduğunu belirterek, yetkililere dert yandılar. Gün içerisinde binlerce kişinin sanayi bölgesine gelip gittiğini, sanayinin yollarında ve çevre düzenlemesindeki bozukluklar nedeniyle sorunlar yaşandığını belirten Sanayi esnafı, çevrenin pislik içinde olmasından dolayı dert yanıyor. Sanayi Esnafı, “ Muş gibi yaşanabilir bir kentte yüzlerce kişinin çalıştığı […]

Sanayi Esnafı dertli!
Yayınlanma

10:27 - 17 Temmuz 2018

Güncelleme

10:30 - 17 Temmuz 2018

Okuma Süresi

8 dakika

Muş Küçük Sanayi Sitesi Esnafı, Sanayi Siteleri Bölgesi’nin bakımsız ve çöplük içinde olduğunu belirterek, yetkililere dert yandılar.

Gün içerisinde binlerce kişinin sanayi bölgesine gelip gittiğini, sanayinin yollarında ve çevre düzenlemesindeki bozukluklar nedeniyle sorunlar yaşandığını belirten Sanayi esnafı, çevrenin pislik içinde olmasından dolayı dert yanıyor. Sanayi Esnafı, “ Muş gibi yaşanabilir bir kentte yüzlerce kişinin çalıştığı bir ortamda çöpler haftalarca alınmıyorsa buraya ‘yaşanılabilir bir kent’ diyemeyiz. Belediyesi’nin sorunlarımızı çözmesini istiyoruz” dedi.

Halkın Gazetesi Haber49, bu haftaki sayısında sanayi esnafının sorunlarına kulak verdi. Gazetemizin stajyer muhabiri Yakup Bingöl, küçük sanayi sitesinde çalışanların sorunlarını dinledi. Stajyer muhabirimiz Yakup Bingöl, sanayi esnafına sordu, sanayi esnafı dertlerini sıraladı. Sanayi sitesindeki esnafın hemen hemen hepsi haftalarca alınmayan çöpten şikâyet etti. Sanayi sitesi sakinlerinin bir kısmı ‘sorun çok ama konuşamıyoruz’ dedi. Kimisi de sorunları sıraladı. İşte Küçük sanayi sitesi esnafının sorunları ve çözüm önerileri:

Sizce Muş sanayisinin en öncellikli sorunu nedir?

Koray Bey:  Muş sanayisinin en büyük sorunu temizlik sorunudur.  Belediye ekipleri haftada bir gün gelip çöpleri topluyor. Bir hafta boyunca alınmayan çöpler, hem bir ağır koku çevreye salıyor he

m de çöp yığınlarına sebep oluyor. Sanayi içindeki dükkânların önü temizlenmiyor. Biz sanayi esnafı olarak her gün elimizden geldiğince temizlemeye çalışıyoruz.  Çöplerimiz çok biriktiğinde çözüm olarak bir yerde toplayıp yakıyoruz.  Yakılan çöpler de, çevreye kötü koku salıyor. Biz sanayi esnafı olarak sağlığımızdan da korkmaya başladık.  Temiz hava alamıyoruz. Zaten sabahtan akşama kadar yağ pas içinde geçiyor günümüz birde, çöp kokusu eklenince tamamen mahfoluyoruz.  Sanayi sitemizde ayrıca Elektrik ve su sorunu var. Elektrik ve su kesintilerinin de sık sık yaşanmasından dolayı bazı günler oluyor kerbeladayız hissine kapılıyoruz. Su ihtiyacımızı marketlerden karşılayabiliyoruz fakat elektrik ve çöp

sorunu bizlere oldukça sıkıntılar yaşatıyor. Yetkililerimizin bu konuda sanayi esnafına kulak verip sorunlarımızı biran önce çözmesini umut ediyoruz.

Sizce Muş sanayisi Muş’un ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor mu?

Koray Bey: Muş sanayisi memleketimizin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamıyor. Çünkü memleketimizde demir doğrama fabrikası olsun, motor fabrikası olsun, yedek parça temini vb. sorunlar yaşamaktayız. Muş sanayi esnafı Muş’ta parça temini yapamadığı için çevre illere yöneliyor. Yedek parçaların başka illerden gelmesinden kaynaklanmadan dolayı işlerimizde aksaklılar y

aşıyoruz. Bazen çevre illerde de yedek parça temini konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bazen kargolarda aksaklıklar oluyor. Yani kısacası sanayi bölgesinde yeni projeler üretilip devletimizin bu konuda teşvik çıkarmasını bekliyoruz. Birde esnafın faklı işlere yoğunlaşması sanayi açısından daha iyi olacak. Kalifiyeli personel konusunda da sıkıntılarımız oluyor. Yetkili kurumlar, projeler üretilip kalifiyeli personel yetiştirmesi gerekir.

Muş sanayi bölgesinin gelişmesi için neler tavsiye edersiniz?

Koray Bey: Yetkili kurumlarımız, Muş sanayisinin içinden geçen yolları düzeltebilirler mesela… Yaşadığımız su ve elektrik sıkıntılarını halledebilirler. Sanayinin yaşadığı yedek parça sıkıntısı gidermek için fabrikalar yapılabilir. Kalifiyeli personel yetiştirilmesi konusunda projeler yapılabilir. Sanayi sitemizin gelişmesi için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Muş sanayisinin diğer illere oranla geride kaldığını görüyoruz. Biz de, çevre illerimizdeki sanayicilerle aynı düzeyde çalışıp memleketimizin sanayide geri kal

mamasını istiyoruz…

Sizce Muş sanayisinin en öncellikli sorunu nedir?

İkbal Bey: Muş sanayisinin öncelikli sorunu sürekli olarak gerçekleşen elektrik ve su kesintileri o yüzden sıkıntı çekiyoruz.

Bulunduğumuz ortamda çöp sorunun olmasından dolayı rahatsız edici koku bulunmaktadır. Han

i derler ya;  “Aslan yattığı yerden belli olur” diye o konu sanayimizde geçerli değil. Temizlik konusunda

büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Dükkanlarımızın önlerindeki çöplerin kaldırılmamasından dolayı toz, pis koku ol

uşmakta. Yaşadığımız bu çöp sorununa kendi çapımızda çözümler ürettik. O çözüm yöntemi ise çöpleri bir köşede toplayıp yakmak oldu ama biz çöpleri yaktığımız zaman o yanan çöplerden çıkan dumanı soluduğumuz için hasta olma şansımız günden güne artmakta ve temiz havadan mahrum kalmaktayız. Yani anlayacağınız belediyemiz hafta da bir kepçe getirir ve çöp atılan yerlerde çöpü alıyor. O da pek etkili olmayan bir çözüm. Daha önce söylediğim gibi biz o çöplerin çok olmasından ve yetersiz çalışmalardan dolayı o çöpleri yakmak zorunda kalıyoruz.

Sizce Muş sanayisi Muş’un ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor mu?

İkbal Bey: Muş sanayisi Muş’un ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamamakta ve genelde b

izim yaptığımız işlerdeki usta eksikliği yaşıyoruz. Usta sıkıntımızı Malatya, Elâzığ’dan getirilen ustalarla gidermeye çalışıyoruz. Muşta bulunan ustalar batıya açılmakta ve memleketlerinde durmak istememekteler. Muşumuzun en büyük eksiklerinden bir tanesi de fabrikalarımızın olmamasından dolayı bazen müşterilerimizin istediği ya da ihtiyacımızın olduğu parçaları bulamamaktayız. Bu da işlerimizin uzamasına sebep olmaktatır. Muş tesis ve fabrika eksiliğinin olmasından dolayı böyle sorunlar yaşamaktayız. Parça eksiğimizi genelde Gaziantep, Kayseri, Ankara, İstanbul, Elâzığ gibi tesisleri olan şehirlerden sağlıyoruz.

Sizce Muş sanayi bölgesinin gelişmesi için neler tavsiye edersiniz?

İkbal Bey: Bulunduğu

muz sanayi bölgesi zemini büyük bulunmakta ve şehir merkezine

çokta yakın olmasa da şehir merkezi ve sanayi arasındaki mesafe abartılacak derecede değildir. Önceden vurguladığım gibi belediyemizin sanayi içindeki çöpleri atabileceğimiz bir zemin oluşturması gerekmektedir

ve sanayi içindeki temizliğini sıklaştırması gerekmektedir. Sanayimiz ikiye ayrılıyor yeni sanayi ve eski sanayi diye. Yeni sanayi eski sanayiye göre dükkan çoğunluğu pek fazla bulunmadığından dolayı yeni sanayiye ağaçlandırılma yapılması önemli bir husus. Mesela çiftlik yolunun orada organize sanayi yaptılar oradaki dükkanların hiçbiri tutulmadı bundan dolayı sanayimizin şehir merkezine fazla uzak olmaması güzel bir şey. Çitlik yolunda açılan dükkanların bir çoğu da bu söylediğim sebepten dolayı kepenklerine kilit vurmak zorunda kalıp dükkanını kapatmak zorunda kaldılar. Muşumuz sanayisinin gelişmesini istiyorsak eğer bir bakıma da kendimize dönüp bir bakalım usta eksikliğinden söz etmiştik. Usta eksiliğimizi kalfaların kendilerini daha fazla çalışıp geliştirdikleri zaman ve memleketlerinden gitmemelerini sağladığımız zaman sanayimiz günden güne gelişir.

Sizce Muş sanayisinin en öncellikli sorunu nedir?

Muhammed Bey:  Öncellikle sanayi bölgesinin temiz olması gerekmektedir. Yol kenarlarındaki otların biçilmesi lazım. Belediyemiz çalışmamakta. Belediyemiz sanayi başkanına, ‘sanayi her zaman tertemiz olmak zorundadır’ demesi gerekmektedir. Başka büyük bir şehire gidip bakın oradaki sanayiler tertemiz. Her dükkanın önünde çöp konteynırları bulunuyor. Fakat bizim burada sanayi bölgemizde böyle bir şey bulunmamaktadır. Mesela ben burada pimapen işçisiyim dükkanımın önünü yolu ben temizliyorum. Belediyede çalışan temizlik işçileri neden para alıyorlar buna şaşırmaktayım.

Sizce Muş sanayisi Muş’un ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor mu?

Muhammed Bey:  Dediğim gibi sanayimiz memleketimizin ihtiyaçlarını karşılayamamakta çünkü büyük fabrikalarımız bulunmuyor. Deneyimli ustalarımız pek fazla bulunmamakta… İşimizin zorluğundan dolayı kimsenin bu işi tercih etmemesinden dolayı kalfa çırakta yetiştirememekteyiz. İşin ehli olan insanlar git gide azalmaktadır.

Sizce Muş sanayi bölgesinin gelişmesi için neler tavsiye edersiniz? 

Muhammed Bey:  Muş sanayi bölgesin gelişmesi için en başta bu işin ehli olan ustalar yetiştirebilmeliyiz. Sonra memleketimize yararı olacak fabrikaların açılmasını istemekteyim. sanayimizin temiz tutulması gerekli olduğu ve her dükkanın önlerinde birer çöp konteynırlarının olması gerekmektedir. Belediyemizin buradaki temizlik çalışmalarını sıklaştırması gerekmektedir.HABER49