Yönetmelik, sağlık hizmeti sunum standartlarını yükseltirken, özel hastanelerde üst düzey tıbbi denetim sürecini başlattı. Özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gerekliliklere uygun olup olmadığı artık daha sıkı denetlenecek. Önceden yalnızca kalite standartları kontrol edilirken, yeni yönetmelikle birlikte işlemlerin tıbbi içerikleri de değerlendirilecek.
20 BİLİMSEL KOMİSYONSağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan 20 bilimsel komisyon, denetimleri yürütecek. Her branştan alanında uzman isimlerin yer alacağı komisyonlar şu şekilde:
- Yenidoğan Yoğun Bakım
- Erişkin Yoğun Bakım
- Aile Hekimliği
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Acil Sağlık Hizmetleri
- Cinsiyet Değişikliği
- Tıbbi Genetik
- Organ Nakli
- Radyoloji Hizmetleri
- Beyin ve Sinir Cerrahisi
- Tıbbi Onkoloji
- Çocuk ve Erişkin Hematoloji
- Kulak Burun Boğaz
- Gastroenteroloji ve Obezite Cerrahisi
- Kardiyoloji ve Erişkin Kalp ve Damar Cerrahisi
- Göz Hastalıkları
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
- Göğüs Hastalıkları
- Tıbbi Laboratuvar Hizmetleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri
Yeni yönetmelikle, yatak kapasitesi ve sağlık personeli kadroları, üçüncü şahıslara devredilemeyecek. Eğer bir özel hastanenin yataklı servisleri, yoğun bakım üniteleri veya klinikleri üçüncü kişiler tarafından işletildiği tespit edilirse, hastanenin ruhsatı iptal edilecek.
FAHİŞ FİYAT UYGULAMASINA SONÖzel hastanelerde, SGK tarafından belirlenen fark ücretlerinin dışında ek ücret talep edilmesi yasaklandı. Standart bir fiyatlandırma politikası uygulanacak ve fiyatlandırmalar SGK’nın belirlediği SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları baz alınarak belirlenecek.
HASTANE AÇMAK İÇİN YENİ KRİTERLERÖzel hastane açmak isteyenler için yeni şartlar getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişiler artık özel hastane açamayacak. Ayrıca, geçmişte ruhsat iptali yaşamış kişilerin yeniden hastane açmasının önüne geçilecek.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ DENETİMSağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında, yapay zekâ destekli bir denetim mekanizmasını hayata geçiriyor. Bu sistem sayesinde usulsüz işlemler tespit edilerek engellenecek.
KALİTE AKREDİTASYONU ZORUNLULUĞU GETİRİLDİÖzel hastanelerin, “Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” tarafından akredite edilmesi gerekecek. Bu akreditasyon sistemi 7 boyut, 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme ölçütü içerecek. Akreditasyon belgesi üç yıllık süreyle geçerli olacak ve her yıl kontrol edilecek.
HASTA MEMNUNİYET SİSTEMİVatandaşların özel hastanelerde aldıkları hizmetleri değerlendirebilmesi için karekodlu etiket uygulaması zorunlu hale getirildi. Bu sistem, vatandaşların doğrudan Sağlık Bakanlığı'na geri bildirimde bulunmasını sağlayacak.
UZMAN HEKİMLER İÇİN YENİ ÇALIŞMA DÜZENİMuayenehanelerini kapatan uzman hekimlere, özel hastanelerde kadro şartı olmadan çalışma imkânı sunulacak.
YENİ İSTİHDAM ZORUNLULUKLARIÖzel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale getirildi.
AMBULANS HİZMETİ ŞARTIÖzel hastaneler, 24 saat boyunca hizmet verecek bir ambulans servisine kayıtlı ve denetlenebilir bir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak.
DEPREM ÖNLEMLERİDeprem riskine karşı özel hastanelerin güvenli binalara taşınması konusunda kolaylık sağlanacak. Böylece, daha güvenli ve dayanıklı hastanelerde sağlık hizmeti sunulması hedefleniyor.
PALYATİF BAKIM YAYGINLAŞTIRILIYORBakıma muhtaç hastaların sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırmak amacıyla, özel hastanelerde palyatif bakım yataklarının artırılması teşvik edilecek.