HABER49-Susuz ilçesinde, 1.942 metre rakımda yer alan ve deniz seviyesinden 2.300 metre yükseklikte bulunan Aygır Gölü’nde buzlar henüz tam anlamıyla çözülmedi. Gölün bir kısmı baharın etkisiyle çözülmeye başlarken, diğer yarısı hâlâ kalın buz kütleleriyle kaplı. Bu ikili manzara ise gölü ziyaret edenlere Antarktika’yı aratmayan sahneler sunuyor.
Aygır Gölü’nün buzlarla kaplı yüzeyi, güneşli havalara rağmen hâlâ kırılmadı. Bölgedeki rüzgârın etkisiyle bu buz tabakalarının çözülmesi bekleniyor. Uzun zamandır gölde balıkçılık yapan yerel halk, özellikle bu mevsimde gölde yaşanan bu doğa olayını sıradışı olarak yorumluyor. Nisan ayının ortasında dahi etkisini sürdüren bu sert hava koşulları, bölgedeki iklimin ne denli çetin olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Aygır Gölü’nde halen devam eden soğuklar, sadece doğa severlerin değil, iklim araştırmacılarının da dikkatini çekiyor.
AYGIR GÖLÜ’NDE ANTARKTİKA’YI ARATMAYAN BALIKÇI MANZARALARI: BUZLARIN ÇÖZÜLMESİ BEKLENİYOR
Aygır Gölü’nde yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Nurhak Yazar, göl çevresindeki buz tabakasının hala çözülmediğini ve bölgenin Antarktika’yı andırdığını söylüyor. Sandalını tamir ederken konuşan Yazar, “Şu an burası resmen Antarktika gibi. Halen daha buzlar kalkmadı. Rüzgar çıkarsa çözülür. Sandalımı hazırlıyorum. Buzlar tamamen çözülünce balığa çıkacağız” ifadelerini kullandı. Gölün donmuş yüzeyinde yaşanan bu olağanüstü doğa olayı, yerel halkı da doğrudan etkiliyor.
Kars’ta soğukların halen devam ettiğini belirten Yazar, “Kışlıklarımız hâlâ üzerimizde. Nisan geldi ama biz hâlâ titriyoruz. Soğuk Kars’tan gitmedi” diyerek bölgenin mevsim normallerinin çok dışında seyrettiğini dile getirdi. Aygır Gölü’nde buzların çözülmeye başlamasıyla birlikte, kıyıya vuran buz kütleleri kartpostallık görüntüler oluşturdu. Fotoğraf tutkunlarının ve doğa severlerin ilgisini çeken bu eşsiz manzara, her yıl farklı bir doğa şölenine sahne oluyor