HABER49-Muş’un Bulanık İlçesi'ne bağlı Sultanlı Köyü'nün Boztaş mezrasında buğday hasadı başladı. Tarım sezonunun en kritik dönemlerinden biri olan hasat süreci, bölge çiftçileri için sadece ürün toplama değil, aynı zamanda aylar süren emeğin karşılığını alma zamanı anlamına geliyor. Bu önemli süreçte Bulanık Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Kazım Tüysüz ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz da çiftçilerin yanında yer aldı. Sabahın erken saatlerinde bölgeye gelen protokol heyeti, biçerdöverlerle süren çalışmaları sahada inceledi.
Kaymakam Koşansu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarımın hem yerel hem de ulusal ölçekte stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Boztaş mezrasındaki buğday hasadına eşlik etmek üzere buradayız. Toprağı sabırla işleyip alın teriyle ürün elde eden tüm çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Rabbim hepsine bereketli ve kazançlı bir sezon nasip etsin.”
BALLI AİLESİ 13 BİN DÖNÜMLE BÖLGEDE ÖNCÜLÜK YAPIYOR
Boztaş mezrasında yıllardır tarımsal üretim gerçekleştiren Ballı ailesi, buğday ve arpa ekimindeki yüksek kapasitesiyle bölgenin önde gelen üreticileri arasında yer alıyor. Aile adına konuşan genç psikolog ve İstanbul Arel Üniversitesi yüksek lisans mezunu Yusuf Ballı, üniversite sonrası köyüne dönerek modern tarım tekniklerini uygulamaya başladığını belirtti.
“Aile olarak 13 bin dönüm alanda üretim yapıyoruz. Bu yılki verim gerçekten yüz güldürücü. Elde ettiğimiz sonuçlar hem bizleri sevindirdi hem de motivasyonumuzu artırdı. Kaymakamımızın sahada bizlerle olması ise ayrıca gurur verici. Bu destek, tarıma gönül veren herkese moral oluyor” diyen Ballı, genç kuşakların tarıma yönelmesinin önemine dikkat çekti.
BULANIK, BUĞDAY VE ARPA ÜRETİMİNDE DOĞU ANADOLU’NUN PARLAYAN YILDIZI
Hasat etkinliğinde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Korkmaz, ilçede bu yıl 270 bin dönüm buğday, 103 bin dönüm arpa ekimi yapıldığını ve bu rakamların Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Boztaş mezrasında yer alan Ballılar Çiftliği gibi büyük üretim sahalarının, ilçenin tarımsal değerine büyük katkı sunduğunu belirten Korkmaz, şunları söyledi:
“Bu sezon dekara düşen verim buğdayda 300 ila 350 kilogram, arpada ise ortalama 300 kilogram civarında seyrediyor. Bu oranlar, Bulanık’ın verimlilik bakımından çevre ilçelerden pozitif ayrıştığını gösteriyor. İlçemiz, coğrafi yapısı ve iklim koşulları sayesinde kaliteli ürün yetiştirmek için uygun bir yapıya sahip.”
TARIM, BULANIK EKONOMİSİNİN BELKEMİĞİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
Bulanık’ta tarım, yalnızca geçim kaynağı değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir yapı taşı. Tarım ve hayvancılığa dayalı yaşam biçimi, ilçenin ekonomisinin temel dinamiğini oluşturuyor. İlçe Tarım Müdürü Harun Korkmaz’ın da altını çizdiği gibi, üreticilerin desteklenmesi, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması ve tarımsal eğitim faaliyetlerinin artırılması, verimliliği doğrudan etkiliyor.
Boztaş mezrası gibi yüksek üretim kapasitesine sahip alanların sayısının artırılması, sadece ilçe bazında değil, il genelinde kalkınmayı da hızlandıracak nitelikte.
İlçe Tarım Müdürü Korkmaz, biçerdöverlerin kullanımı, lojistik destek, ürün depolama sistemleri ve tarımsal danışmanlık hizmetlerinin hasat boyunca çiftçilere sunulmaya devam edeceğini vurguladı.