Muş

Muş’un kekikli dağlarında büyüyen kurbanlıklar İzmir’de yoğun ilgi gördü

Kurban Bayramı yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanındaki hayvan pazarlarında hareketlilik de başladı. Bu yılın en dikkat çeken sevkiyatlarından biri ise Muş’tan İzmir’e getirilen kurbanlıklar oldu.

HABER49- Kurban Bayramı yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanındaki hayvan pazarlarında hareketlilik de başladı. Bu yılın en dikkat çeken sevkiyatlarından biri ise Muş’tan İzmir’e getirilen kurbanlıklar oldu.

Muş’un dağ köylerinde doğal ortamda, kekik otu ile beslenerek büyütülen büyükbaş hayvanlar, İzmir’in Buca Kaynaklar bölgesinde kurulan hayvan pazarında yoğun talep gördü. Özellikle beslenme koşullarıyla öne çıkan hayvanlar, et kaliteleri ve sağlıklı görünümleriyle alıcıların ilgisini çekti. Bölgeye getirilen kurbanlıkların büyük çoğunluğu doğa koşullarında yetiştirilen hayvanlar. Satıcılar, yapay yem yerine doğada kekik ve doğal otlarla beslenmenin, hayvanların kas yapısını olumlu etkilediğini ifade ederken, vatandaşlar da doğal beslenme süreciyle büyüyen hayvanları kasap fiyatlarının çok altında alma fırsatı buldukları için memnun.

İZMİR'DE KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU

İzmir’in Buca ilçesindeki Kaynaklar kurban pazarında hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlar alıcılarını bekliyor. Küçükbaş kurbanlıklar 18 bin TL ile 23 bin TL arasında satılırken, büyükbaş hayvanların fiyatları cinsine, beslenme koşullarına ve ağırlığına göre 120 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiyor. Satıcılar, bu yıl çadırlarının henüz yüzde 50'sinin dolduğunu belirtirken, bayramda hareketliliğin artması ve satışların zirveye ulaşması bekleniyor.

Öte yandan kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla yükselmesinde yem giderleri ve ulaşım maliyetlerinin önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Özellikle büyükşehirlerde, kurbanlık bulmak isteyen vatandaşların erken davranmaları gerektiği belirtiliyor. Çünkü kaliteli ve uygun fiyatlı hayvanların büyük bölümü bayramdan haftalar önce satılıyor. Satıcılar, alıcılara hayvanların diş yapılarına ve tüy kalitesine dikkat etmelerini öneriyor. Kalabalık aileler için ise ortak kesimlik büyükbaş hayvanlar daha ekonomik ve pratik bir seçenek sunuyor.

1 TON 50 KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ‘PAŞA’ 280 BİN TL’YE ALICI BULDU

Pazardaki en dikkat çekici kurbanlık ise hiç kuşkusuz, Muş’un Malazgirt ilçesinden gelen 1 ton 50 kilo ağırlığındaki ‘Paşa’ isimli dana oldu. Satıcı Mehmet Selim Nabız, yaklaşık bir yıldır kendi elleriyle büyüttüğü Paşa’yı 280 bin TL’ye sattığını belirtti. Hayvanın tamamen doğal ortamda, yaylalarda yetiştirildiğini vurgulayan Nabız, “Yaklaşık bir yıldır baktığımız 1 ton 50 kilo ağırlığındaki hayvanımızı, dostumuza 280 bin TL'ye verdik. Muş'tan getirdiğimiz hayvanlarımızı yaylada tamamen doğal şekilde, kekik otu ile besledik; hiçbir şekilde küspe ya da yapay yem kullanmadık. Onlara adeta çocuklarımız gibi baktık. Bu hayvanlar çiftlikte değil, doğada yetişti. Hem sağlıklı hem de uygun fiyatlı. Kasapta 320 bin TL'ye satılabilecek hayvanları burada daha uygun fiyata sunuyoruz. Küçükbaş ve büyükbaş seçeneklerimiz mevcut, herkes bütçesine göre bir tercih yapabilir. Şu ana kadar 4-5 hayvan satıldı, inşallah bereketli geçer. Burada hepimiz ekmeğimizin peşindeyiz, nasip kimeyse o alır. Önemli olan insanların mutlu olması, herkesin ihtiyacını karşılaması. Bu vesileyle tüm halkımızı bekliyoruz" dedi.

"HAYVAN ALIRKEN KULAĞA DEĞİL AĞZINA BAKACAKSIN"

Afyonkarahisar’dan gelen 30 yıllık kurbanlık satıcısı Akif Arı, hayvan alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurları anlattı. Arı, “30 yıllık kurbancıyım. Elhamdülillah, bu sene işlerimiz iyi gidiyor, inşallah daha da güzel olacak. Kurbanlıklarımız hazır, fiyatlarımız uygun. Her bütçeye göre hayvanımız var; danası var, düvesi var. 110 bin liradan başlıyor, 280 bin liraya kadar çıkıyor. 140 hayvan getirdik, daha şimdiden birçoğunu sattık. 20 yıllık müşterilerimiz var, her sene gelirler sağ olsunlar ama bu sene biraz fiyat araştırması yapıyorlar, ortaklarını birleştirip son güne bırakıyorlar. Ayrıca önemli bir şey söyleyeyim. Hayvan alırken ağzına bakacaksın, kulağa değil. Kulaktaki küpe seni yanıltabilir. Bu hayvanlar hastanede doğmuyor ki, veteriner buzağı doğduktan altı ay sonra geliyor, küpeyi takıyor, o günün tarihini yazıyor. Yani kulaktaki numara yaşı doğru göstermeyebilir. O yüzden ağzına bakacaksın, çapası olacak, iki yaşını doldurmuş olacak. Bir de bazıları ‘Bu kaç kilo gelir?’ diye soruyor, bu da yanlış. Kurbanlık kiloyla alınmaz, göze hitap eder. Hoşuna gider, pazarlığını yaparsın, alırsın. Kurban gönül işidir, Allah kabul etsin, herkesi bekliyoruz" diye konuştu.

“SATIŞLARIN NEREDEYSE HEPSİ SON HAFTAYA KALIYOR”

Pazara Batman'dan geldiğini söyleyen, Osman Koç da, "Buraya 50'ye yakın hayvan getirdik, şu ana kadar 5 tanesini sattık. Geçen haftaki pazar daha yoğundu ama insanlar genelde fiyat araştırmasındaydı. Fiyatlar 120 bin TL'den başlıyor, 275-280 bine kadar çıkabiliyor. Bayrama 22 gün kaldı, satışların neredeyse hepsi her zaman son haftaya kalıyor. Müşterilere tavsiyem, kurbanınızı erkenden alın, hem seçenek fazla olur hem de içiniz rahat olur. İyi hayvanın tüyleri parlak, eti sıkı olmalı, dişleri büyükse de kurbanlık şartlarını taşıyor demektir" ifadelerini kullandı.

Muş’ta atık yiyecekler, barınaktaki hayvanlar için mamaya dönüştürülecek
Muş’ta atık yiyecekler, barınaktaki hayvanlar için mamaya dönüştürülecek
İçeriği Görüntüle

“HAYVAN SAYISI AZALDI, FİYATLAR YÜKSELDİ: ÇADIRLARIN YARISI BOŞ”

Muş’un Malazgirt ilçesinden gelen satıcılardan İhsan Eren, bu yıl kurbanlık hayvan temininde ciddi azalma olduğunu ve çadırların yüzde 50’sinin boş kaldığını söyledi.

İzmir'deki en uygun fiyatların Buca Kaynaklar bölgesinde olduğunu belirten Eren, "Bu yıl hayvan yok, çadırlarımızın yüzde 50'si eksik. İzmir'de en uygun fiyatlar Buca kaynaklarda. 850 kilo canlı çıkan hayvanları 220-230 bin TL'ye satıyoruz. Burada herkes birbirini tanır, bazen müşterilerimize ikramda bulunuruz. İzmir'i çok seviyoruz, oranın suyunu içen bir daha geri gitmez. Bu yıl hayvan sayısı az, fiyatlar arttı ama hâlâ uygun. Özellikle 6-7 kişilik hayvanlar daha çok tercih ediliyor" dedi.