Muş’tan akademik bir bakış: Yapay zeka gazeteciliği nasıl etkiliyor

Haber üretiminden analizine, dağıtımından okuyucu etkileşimine kadar birçok süreç, yapay zekâ destekli araçlarla yeniden şekilleniyor. Peki, yapay zekâ gazeteciliğin geleceğini nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtını www.haber49.net ekibi sizler için araştırdı. Detaylar haberimizde…

Muş’tan akademik bir bakış: Yapay zeka gazeteciliği nasıl etkiliyor
Yağmur Cin
Yayınlanma

09:20 - 29 Kasım 2024

Güncelleme

09:20 - 29 Kasım 2024

Okuma Süresi

3 dakika

HABER49- Haber üretiminden analizine, dağıtımından okuyucu etkileşimine kadar birçok süreç, yapay zekâ destekli araçlarla yeniden şekilleniyor. Peki, yapay zekâ gazeteciliğin geleceğini nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtını www.haber49.net ekibi sizler için araştırdı. Detaylar haberimizde…

 

 

Muş Alparslan Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Fiğan, yapay zekânın gazetecilik alanında yaratacağı dönüşüm ve beraberinde getirdiği riskler hakkında www.haber49.net’e önemli açıklamalarda bulundu.

 

FİĞAN, YAPAY ZEKÂNIN MEDYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

 

Gelişen her yeni medya aracının toplumda daha olumlu değişiklikler yaratacağına dair yaygın inancın her zaman doğru olmadığını belirten Fiğan, “Özellikle Web 2.0’ın toplumu daha demokratik bir yöne sevk edeceği düşüncesinin, Arap Baharı gibi olaylarla pekişse de sonrasında yaşanan totaliter müdahaleler bu görüşü sorguladı” ifadelerini kullandı.

 

 

“YAPAY ZEKÂ HENÜZ ERKEN BİR AŞAMADA”

 

Fiğan, Yapay zekânın henüz erken bir aşamada olduğunu vurgulayarak, “Bu teknolojiler, medya sektöründe önemli dönüşümler yaratma potansiyeline sahiptir. Makine öğrenimi, doğal dil işleme ve otomatik yazım gibi teknolojiler, içerik üretimi ve dağıtımını hızlandırarak kişiselleştirilmiş medya deneyimlerini mümkün kılmaktadır” dedi.

 

 

“GAZETECİLİĞİN ROLÜ DEĞİŞİYOR”

 

Yapay zekanın gazetecilerin daha hızlı veri analizleri yaparak, iş süreçlerini verimli hale getirmelerine olanak sağladığını belirten Fiğan, “Yapay zekânın gazeteciliğe olan katkısı oldukça sınırlı. Yaratıcılık, etik değerler ve derinlemesine analiz gibi insana özgü yetenekler gazetecilik alanında hala kritik rol oynamaktadır, aynı zamanda, algoritmaların önyargılı olma riski, medyanın tarafsızlık ilkesine zarar verebilir” diyerek bu durumun, yanlış bilgi ve manipülasyonun yayılmasına yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

 

 

“YAPAY ZEKÂ MEDYA ARAÇLARINI TAMAMLAYAN BİR ARAÇ OLACAKTIR”

 

Fiğan, derin sahtecilik (deepfake) ve otomatik manipülasyon teknolojilerinin toplumsal algıyı etkileyebileceğini belirterek, “yapay zeka, medya araçlarının yerine geçmektense onları tamamlayan bir araç olarak işlev görecektir. Bu teknolojilerin medya sektöründe daha verimli ve kişiselleştirilmiş içerikler üretmesini sağlayabilecek, ancak medya özgürlüğü ve gazetecilik etiği gibi temel değerlerin tehlikeye atılmaması gerekir” diye konuştu.

 

 

“ETİK SORUNLAR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

 

“Medyanın geleceği, insan ve teknolojinin işbirliği içinde şekillenecektir” diyen Fiğan, doğru etik standartlar ve denetim mekanizmalarıyla yapay zekânın olumlu katkılar sunabileceğini belirtti. Fiğan, “Fakat yanlış bilgiler yayma riski ve taraflı algoritmalar, yapay zekânın kontrolsüz kullanımında karşılaşılabilecek ciddi sorunlardır. Bu nedenle medya çalışanlarının, yapay zekâ araçlarını eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.