Muş

Muş'ta yüksek telefon fiyatları, vatandaşları ikinci el ve yurt dışı cihazlara yöneltti

Ekonomik sıkıntılar, yüksek telefon fiyatları ve enflasyon, Muşlu vatandaşları yeni telefon almak yerine, ikinci el ve yurt dışı cihazlara yönlendirdi.

HABER49-Ekonomik sıkıntılar, yüksek telefon fiyatları ve enflasyon, Muşlu vatandaşları yeni telefon almak yerine, ikinci el ve yurt dışı cihazlara yönlendirdi.

Akıllı telefonlar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, yükselen fiyatlar, vergiler ve ekonomik zorluklar tüketicileri ikinci el cihazlara yönlendiriyor.

Öte yandan yurt dışından getirilen cihazların fiyatlarının sıfır telefonlardan çok daha uygun olması nedeniyle birçok Muşlu vatandaş bu seçeneği değerlendirmeyi tercih ediyor.

“YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE BİR VERGİLENDİRME SÖZ KONUSU”

Muşluların en çok ikinci el cihaz kullandığını belirten telefoncu Mehmet Erten  www.haber49.net’e konuştu.

Erten, “Talep hep ikinci el telefon ve yurt dışı cihazlardan yana. Bunun nedeni aslında ülkedeki vergi oranları. Vergi oranlarında oldukça yüksek bir rakam var. Bugün düşünelim ki A firmasının cihazı yurt dışında bin dolara satılırken, bin dolar bugünün kuruyla 36 bin 800 gibi bir rakama tekabül ederken aynı cihaz Türkiye’de 98 bin TL’den satılmakta. Biz vergiyi yüzde yüz yapsak, bin dolar değil, iki bin dolara bu cihazı satıyor olsaydık 72 bin 600 TL etmesi gerekiyordu. Yüzde yüzün üzerinde bir vergilendirme söz konusu. Yurt dışında bin dolara alınan cihazı Türkiye’de maalesef iki bin dolara alamıyoruz. 2 bin 500 dolara yakın bir parayla anca alabiliyoruz. Bu da insanları yurt dışı cihazına yönlendiriyor. Bu durum bizim iş yerimizde düşüşe sebep oluyor. Yurt dışı cihazlarını belli başlı siteler satıyor ama maalesef bununla ilgili herhangi bir çalışma yok. Biz esnafların hakkını koruyan kimse yok. Esnafın hakkı gözetilmiyor. Bunun yanı sıra vatandaşın hakkı gözetilmiyor” ifadelerini kullandı.

“TELEFON KONUSUNDA VERGİLERDE İNDİRİME GİDİLSİN”

Vergiler konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na seslenen Erten, “Ben buradan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sesleniyorum. Lütfen telefon konusunda vergilerde indirime gidilsin. Vatandaş yurt dışından değil kendi ülkesinden telefonlarını temin edebilsin, sıfıra yönelebilsin, ikinci ele yönelmesin. Başka ülkede insanlar telefonunu tamir etmiyor. Telefon tamiri dediğim zaman oradaki arkadaşlarıma gülüyorlar. Orada telefon tamiri olayı yok. Telefonu bozulan yeni telefon alıyor. Ama bizim burada maalesef insanlar on yıl boyunca aynı telefonu kullanıyor. Çünkü vergilendirme en üst düzeyde. Çünkü 36 bine vatandaş cihaz alamıyor. 98 bin TL’ye alabiliyor. En düşük telefondan bahsedelim. Bugün Türkiye de en ucuz satın alabilecekleri, hiçbir telefonla alakalı uygulamaya giriş yapamayacak kötü bir telefon sekiz bin TL. Bu fiyatın karşılığında telefonun yapabileceği işlem belli, uygulamalara girebilmek, başka bir olayı yok. Gençlerimiz bir oyun oynayabilmek için 40 bin TL’den aşağıya cihaz bulamıyor. Bu cihazın yurtdışı fiyatına baktığımız zaman 40 bin TL’lik cihazı, yurtdışından 400 dolara temin edebiliyor. Hangisi ucuz ise onu almaya çalışıyor vatandaş” dedi.