HABER49- Muş Alparslan Üniversitesi ile Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi iş birliğiyle 12. sınıf öğrencilerine, plaka yöntemiyle üç boyutlu seramik nesneler eğitimi verildi.

Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Koç, Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi’nde 12. sınıf öğrencilerine plaka yöntemiyle üç boyutlu nesneler üretmeyi öğretiyor. Öğrencilere üç boyutlu şekillendirme yöntemlerini öğretmeyi amaçlayan Burç, seramik üretiminde püf noktalarından bahsederek öğrencilere farklı bir deneyim sunuyor.

Seramik atölyesinde plaka yöntemiyle üç boyutlu küçük nesnelerden bardak, vazo, tabak ve çeşitli seramikler yapan öğrenciler, sadece teknik bilgi kazanmakla kalmayıp aynı zamanda yaratıcı düşünme ve özgün eserler üretme konusunda da kendilerini mesleğe hazırlıyor.

“ÖĞRENCİLERE SERAMİK YÖNTEMİNİ ÖĞRETİYORUZ”  

Seramik yapmanın temel bilgilerini öğrettiklerini söyleyen Emre Koç “Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulu El Sanatları Bölümünde Öğretim Görevlisi Olarak Çalışıyorum. Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesinde 12. Sınıflarla üç boyutlu şekillendirme atölyesinde seramik şekillendirme yapıyoruz. Öğrencilere bugün seramiklerle ilgili bilgi verdik sonra seramik çamurunu tanıttık ve şekillendirme yöntemi hakkında bilgi verdik. Şuan ise serbest olarak kendi istedikleri şekilleri çamurdan tasarımları üretiyorlar. Bizde şekillendirme aşamasında destek oluyoruz” dedi.

“MUŞ’A AİT ÇAMUR İLE SERAMİK ŞEKİLLENDİRİYORUZ”

Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Seramik Atölyesi Öğretmeni olan Nesrin Polat , “9,10, 11 ve 12. Sınıfların haftalık ikişer ve üçer saat derslerine giriyorum. 9. Sınıfta ki öğrencilerimizle özellikle tors dersleri yapıyoruz ki üç boyutluları daha iyi anlayıp ve yorumlayabilsinler. Sonraki aşamalarda öğrencilerimizden Muş’a ait çamur isteyip plaka yöntemi ve sucuk yöntemi dediğimiz seramik alanına ait yöntemlerle çamurları şekillendiriyoruz” dile getirdi.

“ÜÇ BOYUTLU YENİ NESNELER YAPIYORUZ”

Geleneksel Türk sanatları yöntemiyle yorumlayıp üç boyutlu nesneler elde ettiklerini söyleyen Polat, “Öğrencilerimizin özellikle üç boyutlu nesneleri yorumlamaları ve özgün fikirler çıkarmaları adına genelde özgür bırakıyoruz. Atölyemizde, Muş Alparslan Teknik Bilimler Yüksek Okulu El Sanatları Bölümünden Öğretim Görevlisi Emre Koç, hocamızı davet ettik. Öğrencilerimize plaka yöntemiyle bardak yaparak öğrencilere farklı bir deneyim sağladı. Farklı bir hocanın etkinlikleri ve tarzıyla yorumlanmış nesneler elde edildi. Öğrencilerimiz özellikle, plaka yöntemiyle yaptıkları nesneleri ve oluşturdukları objeleri aynı zamanda okulda mevcut bir şekilde ilerlediğimiz geleneksel Türk sanatları yöntemiyle yorumlayıp üç boyutlu yeni nesneler yapıyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLER ÇAMURA ŞEKİL VERMEYİ ÖĞRENİYOR”

Plaka yöntemiyle üç boyutlu nesneler ürettiklerini dile getiren Polat, “Okulumuzda seramik atölyelerinde plaka yöntemini özellikle 10. Sınıftan itibaren başlatıyoruz. Plaka yöntemi ile çocuklar, hem kendileri çamuru yoğurmayı hem de şekil vermeyi, hava boşluklarını kapatmayı öğreniyorlar. 11 ve 12. Sınıflarda ise kendileri obje üretmeye başlıyorlar. Üç boyutlu bardak, vazo ve günlük kullanılabilir nesneler üretmeye çalışıyoruz. Emre Burç hocamızın denetiminde öğrencilerimizle üç boyutlu bir bardak üretmeye çalıştık. 11 ve 12. Sınıftaki öğrencilerimiz çamura şekil vererek yoğurmak, yontmak ve çamura hakim olma konusunda daha iyi bir seviyede oluyorlar. Plaka yöntemiyle üç boyutlu nesneler ürettik” ifadelerini kullandı.

“BİZİM İÇİN ÇOK GÜZEL BİR DENEYİM”

12. sınıf öğrencilerinde Merve Aşkın ise, “Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi okuyorum 12. Sınıfa gidiyorum. Plaka yöntemiyle üç boyutlu nesneler üretmeye çalışıyoruz. İşin en güzel yanı da çamura istediğimiz şekli verebiliyoruz. Çamuru iyice yoğurarak hava kabarcıklarını yok ediyoruz. Çamuru şekillendirerek; vazo, bardak, tabak gibi küçük objeleri seramik atölyemizde üretiyoruz. Bir nevi buradan aldığımız eğitimle kendimizi mesleğe hazırlıyoruz ve bizim için çok güzel bir deneyim” şeklinde konuştu.