TÜİK'in temel doğurganlık göstergelerine göre, 2023 yılında Türkiye genelinde 958 bin 408 doğum gerçekleşti. Ancak toplam doğurganlık hızı 2,10 seviyesinin altında kalarak 1,51 olarak kaydedildi. Muş, 2,20 doğurganlık hızıyla nüfus yenileme düzeyini aşan 10 il arasında yer alsa da, önceki yıllara göre belirgin bir düşüş yaşandı.
2018 yılında Muş’ta doğurganlık hızı 3,29 çocuk iken, bu oran 2023 yılında 2,20’ye geriledi. Bu düşüş, Muş’un doğurganlık hızının gelecekte yenileme düzeyinin altına inebileceği sinyalini veriyor.
TÜRKİYE’DE DOĞURGANLIK HIZI DÜŞÜYORMuş'un da içinde bulunduğu toplam 10 il dışında Türkiye genelinde doğurganlık hızları nüfus yenileme düzeyinin altında kaldı. 2023 yılında toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 3,27 ile Şanlıurfa olurken, en düşük olduğu il 1,13 ile Bartın oldu.
Yenileme düzeyinin üzerinde doğurganlık hızına sahip diğer iller ise Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak olarak sıralandı. Ancak bu illerde de tıpkı Muş’ta olduğu gibi belirgin bir düşüş söz konusu.
2044’TEN SONRA NÜFUS DÜŞÜŞE GEÇECEKTÜİK'in tahminlerine göre, mevcut doğurganlık hızıyla Türkiye nüfusu giderek yaşlanacak ve 2044 yılından itibaren düşüşe geçecek. Bu durum, Muş gibi doğurganlık hızının halen yenileme seviyesini aşan illerde bile nüfus artışının sürdürülebilir olmayabileceğini gösteriyor.
AİLE YILI VE TEŞVİK PAKETLERİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nüfus artış hızındaki bu düşüşü "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirdi. 6 Ocak 2025 tarihinde yapılan Kabine Toplantısı sonrasında 2025 yılını 'Aile Yılı' ilan etti. Erdoğan, evlilikleri ve çocuk sahibi olmayı teşvik edecek yeni destek paketlerinin uygulanacağını açıkladı.