Muş

Muş’ta öğretmenler iş bıraktı

HABER49- Muş’ta sendikalara bağlı yüzlerce öğretmen, memur maaşlarına yapılan zammı yetersiz buldukları için bugün derslere girmeme kararı aldı.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) Muş İl Başkanı Emrah Kaplan, sendika binasında yaptığı açıklamada, eğitim çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntılara ve adaletsizliklere karşı tepkilerini dile getirdi. Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

"YALNIZ MAAŞLARIMIZ İÇİN DEĞİL İNSANCA YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN TOPLANDIK"

“Bugün burada yalnızca maaşlarımız için değil, emeğimizin onuru, alın terimizin karşılığı ve insanca bir yaşam hakkımız için toplandık. Bizler, susarak kaybetmeye, sessiz kalarak görmezden gelinmeye daha fazla tahammül edemeyiz! Bu meydan, yalnızca bir çığlığın değil, bir hak arayışının sembolüdür. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında eğitim çalışanları ve kamu emekçileri, haksızlıklar karşısında iş bıraktı. Çünkü artık bıçak kemiğe dayandı. Raflarda artan fiyatlar, evleri ısıtamayan faturalar, memurlar için hayalden öteye geçemeyen bir yaşam standardı... Tüm bunların karşısında bizler yalnızca geçim derdine düşürülmüş bir kesim değil, toplumun vicdanıyız."

"EĞİTİM ÇALIŞANLARI TEMEL GIDA İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTA ZORLANIYOR"

Eğitim Gücü Sen’in açıklamasında, ülke genelindeki ekonomik zorlukların ve yaşam standartlarının düştüğünü vurgulandı. ENAG’a göre yıllık enflasyon oranının %83.40 olduğu, ancak maaş artışlarının bu oranla karşılaştırıldığında yetersiz kaldığını ifade eden Kaplan şöyle konuştu:

“Yoksulluk sınırı 68.000 TL’ye yükselmişken, bize reva görülen enflasyon farkı sadece %11.54’tür. Bugün yeni göreve başlayan bir eğitim çalışanı, yoksulluk sınırının yarısından biraz fazla maaş alıyor. Bu fark, ne raflardaki fiyat artışlarını ne de kira ve faturalardaki yükselişi karşılamaktadır. Eğitim çalışanları, artık temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır.”

Vergi adaletsizliğine de dikkat çeken Kaplan, maaş artışlarının büyük bir kısmının vergi olarak geri alındığını belirterek, “Mevcut vergi dilimleri yüzünden aldığımız maaş artışları, vergi dilimine girmemizle birlikte geri ödeniyor. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması için vergi diliminin %15’te sabitlenmesini talep ediyoruz” dedi.

"VERGİ ADALETSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRILMALI"

Kaplan, taleplerinin net olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Emeğimizin karşılığı olan refah payı derhal düzenlenmelidir. Kamu çalışanlarına kira yardımı sağlanmalıdır. Maaşlar, yoksulluk sınırını temel alarak yeniden yapılandırılmalıdır. Vergi adaletsizliği ortadan kaldırılmalı ve vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir. Biz artık yok sayılmayı kabul etmiyoruz. Eğitim çalışanları, bu ülkenin temel taşlarıdır. Bizler susarsak, yarınlarımızı sustururlar. Ama susmayacağız! Bugün burada iş bırakarak, emeğimizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. Bu bir başlangıçtır. Haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecektir. Çünkü biz yalnızca kendimiz için değil, bu ülkenin geleceği için buradayız. Unutulmamalıdır ki adalet, bir toplumun vicdanıdır. Biz vicdanın sesiyiz. Emeğin gücüyle, dayanışmanın ışığıyla, insanca bir yaşam için buradayız.”

Eğitim Gücü Sen, talepleri karşılanana kadar mücadele devam edeceklerini bildirdi.