Muş’ta memur zammına tepki: Bu zam değil, enflasyon düzeltmesidir

Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık-Sen Muş Şubesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ve memur maaşlarına yapılan zam oranını eleştirdi. Kamu Birliği Muş İl Temsilcisi Ozan Onur Seyitoğlu, “Bu zam değil, enflasyon düzeltmesidir” diyerek düzenlemenin yetersiz olduğunu vurguladı.

Muş’ta memur zammına tepki: Bu zam değil, enflasyon düzeltmesidir
Muhammet Buğra Has
Yayınlanma

17:53 - 08 Ocak 2025

Güncelleme

17:53 - 08 Ocak 2025

Okuma Süresi

4 dakika

HABER49- Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık-Sen Muş Şubesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ve memur maaşlarına yapılan zam oranını eleştirdi. Kamu Birliği Muş İl Temsilcisi Ozan Onur Seyitoğlu, “Bu zam değil, enflasyon düzeltmesidir” diyerek düzenlemenin yetersiz olduğunu vurguladı.

Kamu Birliği Konfederasyonu, TÜİK’in aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Türkiye genelinde eş zamanlı olarak açıklamalarda bulundu. Muş’ta yapılan açıklamada konuşan Kamu Birliği Muş İl Temsilcisi Ozan Onur Seyitoğlu, kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan artışın ekonomik şartları iyileştirmekten uzak olduğunu söyledi.

 

“KABUL EDİLEMEZ BİR ARTIŞ ORANI”

 

Kamu Birliği Muş İl Temsilcisi Seyitoğlu, kamu çalışanlarının 2025 yılı ilk 6 aylık dönemi için maaşlarına yapılacak artış oranı için, bu artışın gerçek anlamda bir zam olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Hepinizin bildiği gibi, TÜİK aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,03, 6 aylık enflasyonu ise yüzde 15,75 olarak açıklamıştır. Buna göre, toplu sözleşmede bizim kabul etmediğimiz ancak yetkili ve etkisiz sendikaların imza attığı yüzde 6 zammın üzerine sadece yüzde 11,54 oranında enflasyon farkı eklenmiştir. Böylelikle kamu çalışanlarının maaşları toplamda yalnızca yüzde 11,54 artmıştır. Bu düzenleme ne ekonomik şartları iyileştirmekte ne de alım gücünü artırmaktadır.”

 

“AÇLIK VE YOKSULLUKLA SINANIYORUZ”

 

Bu bir zam değil, bu olsa olsa cüz-i bir miktarda enflasyon düzeltmesidir diyen Ozan Seyitoğlu, “7 dönem imzalanan toplu sözleşmede, neredeyse hiçbirinde gerçekleşen enflasyon üzerinde bir anlaşmaya imza atılamamış, enflasyon altında kalan maaş zammı sonrası aradaki fark 6 ay gecikmeli olarak maaşlara yansıtılmıştır. İşte bu yüzden biz buna zam değil enflasyon düzeltmesi diyoruz. Kamuoyunda da bunun böyle bilinmesini ve telaffuz edilmesini arzu ediyoruz. Kamuoyunda yerleşen ve bizlerin asla kabul etmediği bir başka tabir de açlık sınırı ve yoksulluk sınırıdır. Memurlar, emekçiler, üreten insanlar açlık ve yoksullukla sınanıyoruz? Memurlar devleti temsil edecek, devletin büyüklüğünün ve gücünün ete kemiğe bürünmüş halidir. Bizler memurlarımızı açlık sınırında, yoksulluk sınırının altında çalıştırarak mı büyüklüğümüzü göstereceğiz? Açlık ve yoksulluk sınırı gibi kavramların artık kamuoyunun gündeminden çıkmasını, yerini insani yaşam endeksinin almasını istiyoruz” dedi.

 

“YENİDEN DEĞERLEME ORANI KADAR ZAM YAPILSIN”

 

Seyitoğlu yapılan zamları kabul etmiyoruz diyerek şu ifadeleri kullandı: “Yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğu, asgari ücretin, bizce de yeterli olmasa da yüzde 30 artırıldığı bir durumda kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak yüzde 11.54’lük bir artışı asla kabul etmiyoruz. Kamu çalışanlarına, yapılacak bir yasal düzenleme ile % 30 refah payı verilmek suretiyle toplamda yeniden değerleme oranı kadar bir artış yapılması gerekmektedir. Hatta biz diyoruz ki, öyle iki yılda bir toplanıp kamu çalışanlarına ne kadar zam verelim diye günlerce tartışmaya gerek yok. Bir yasal düzenleme yapalım, kamu çalışanları her yıl yeniden değerleme oranı kadar zam alsın. Böylece kaşıkla verip kepçeyle alma dönemi son bulacaktır. İnsani yaşam endeksi ve ülkenin büyüme oranları baz alınarak en düşük memur maaşı belirlenmeli ve bu tutar insan onuruna yaraşır bir hayat sürmemizi sağlayacak düzeyde olmalıdır.  Benzer şekilde emekli maaşı ve ikramiyesi insani yaşam endeksi dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve tespit edilmelidir.”