HABER49- Muş’ta kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yöresel peynir ve süt ürünlerine yönelik talep artış gösterdi. Vatandaşlar kış hazırlıkları kapsamında en çok inek peyniri, kaynatılmış peynir çeşitleri ve çökeleği tercih ediyor.
Muş Eski Sebze Hali’nde yaklaşık 10 yıldır peynircilik yapan İbrahim Çelik, köylerden temin ettikleri doğal ürünleri tüketicilerle buluşturduklarını kaydetti. Çelik, kentte en çok rağbet gören ürünün inek peyniri olduğunu, sezonsal olan koyun peynirinin ise haziran-eylül döneminde tüketildiğini belirtti.
ÇÖKELEK TEMİNİNDE ZORLUK YAŞANIYOR
Sezonun sona ermesiyle kaynatılmış peynir satışlarının öne çıktığını söyleye Çelik, yaprak peyniri, Diyarbakır peyniri ve İran peynirinin de ilgi gördüğünü söyledi. Son dönemde çökeleğe olan talebin arttığına dikkat çeken Çelik, bu ürünü temin etmekte zaman zaman zorluk yaşadıklarını ifade etti.
Muş peynirlerinin çevre illerin yanı sıra İstanbul, Bursa ve Manisa gibi büyükşehirler dahil Türkiye’nin birçok kentine gönderildiğini belirten Çelik, tezgahtaki güncel fiyatlara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Yaprak peynirinin kilogramı 230-250 lira, inek peyniri 250 lira, koyun peyniri ise 450 lira civarında satılıyor. Fabrika tereyağının kilogramı 300 lira, yerli tereyağı 600 lira, koyun yağı ise 1.200 liraya kadar ulaşıyor."




