HABER49-Muş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Genç Adımlar Derneği ve Gerok gezi grubu üyelerine ilk yardım eğitimi verildi. Eğitimde, yanlış müdahalelerin yol açabileceği ciddi sağlık sorunlarına dikkat çekildi.

Muş eğitim biriminde ilk yardım eğitimi veren Dilek Bingöl, özellikle bilinçsiz yapılan müdahalelerin, sağlık problemlerini daha da kötüleştirebileceğini vurguladı. Verilen eğitimler arasında, ilkyardımın nasıl yapılması gerektiği, suni teneffüs, kalp masajı ve Heimlich manevrası gibi kritik teknikler uygulamalı olarak anlatıldı.

“ÇOK VERİMLİ BİR EĞİTİM OLDU”

Bingöl, “Bugünde doğasever ekibi ile birlikte bir ilk yardım eğitimi gerçekleştirdik. Kendilerinin özverilerinden, ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten verimli bir eğitim oldu. Sürekli, dağda, bayırdayız. Önümüze çıkacak hasta ve kazalarda yardım etmek istiyoruz talebinde bulunarak bu ilk yardım eğitimini gerçekleştirdiler. Kendilerine çok teşekkür ederim. Öncülüğünü yapan Tekin Güler’e de ayriyeten teşekkür ederim” diye konuştu.

“BİLİNÇSİZ YAPILAN İLK MÜDAHALELER HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR”

Bilinçsiz yapılan ilk yardımın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Dilek Bingöl, ilk yardımın önemini şu sözlerle anlattı:

“Muş Eğitim biriminde sorumlu olarak 18 yıldır görev yapmaktayım. İlk yardım dersleri veriyorum. İlk yardımın öneminden bahsetmek istiyorum. En önemlisi, bilinçsizce yapılan ilk müdahaleler hayati tehlike oluşturuyor. İnsani olarak kazaya uğrayan birini görünce yaklaşıp yardım etmek istiyoruz. Ancak bunun için bilinçli olmak faydalı olacaktır.”

“YAPILMASI GEREKENLERİN YANI SIRA NE YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ DE ÖĞRENDİK”

İlk yardımda bilinen yanlışları anlattıklarını belirten 112 Eğitim Birim Sorumlusu Sevgi Atılgan da şunları söyledi:

“Muş 112 Eğitim Birim sorumlusuyum. 15 yıldır eğitim birimi sorumluluğu yapmaktayım. Muş doğa gönüllüleri ile ilk yardım eğitimi yapmaktayız. Bu ekip ile çok iyi bir uyum yakaladık ve çok güzel bir eğitim gerçekleştirdik. Eğitimde ilk yardım sırasında yapmamız gerekenlerin yanı sıra ne yapılmaması gerektiğini de öğrendik. Önceden bildiğimiz doğruları ve bildiklerimizdeki yanlışları düzelttik. Ekip bu konuya çok fazla ilgili olduğu için bizler de bildiğimizin çok ötesinde, daha iyi bir eğitim yapabilmek için elimizden geleni yaptık. Çok teşekkür ederiz.”

“İLK YARDIM EĞİTİMİNİN HERKESE VERİLMESİ GEREKİYOR”

İlk yardım eğitiminin herkese verilmesi gerektiğini düşünen Fatma Cumhur, “Bugün İl Sağlık Müdürlüğü tarafından özel olarak doğaseverler grubu için düzenlenen ilk yardım eğitimine katıldık. Bu eğitimde bizler için gerekli olan bütün ilk yardım tedavilerinde neler yapılabileceği ile ilgili bilgi sahibi olduk. Ben, bu ilk yardım eğitiminin herkese verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem bireysel hem de doğasever olarak şu anda doğaya çıktığımda karşılaşacağım tehlikeli durumlarda ne yapılabileceğini kendim ve arkadaşlarım adına öğrenmiş oldum. Bu eğitimi düzenleyen başta Tekin Güler’e, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına ve eğitimcilerimize çok teşekkür ederim” diye konuştu.

“KARŞILAŞABİLECEĞİMİZ ACİL DURUMLARA İÇİN EĞİTİM ALDIK”

Eğitimin kendilerine büyük bir faydası olacağını söyleyen Sedat Özcan, “Genç Adımlar Derneği olarak bir yıldır aktif bir şekilde doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün burada ekip arkadaşlarımızla birlikte ilk yardım eğitimi aldık. Bu eğitim sayesinde olası karşılaşabileceğimiz acil durumlar için eğitim aldık. Bu eğitim sayesinde hem kendi hem de katılımcıların güvenliğini arttırmayı hedefliyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve eğitimcilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Muş'ta ters kapan uygulaması yeniden başladı Muş'ta ters kapan uygulaması yeniden başladı
“ÇOK VERİMLİ VE GÜZEL BİR EĞİTİM OLDU”

Doğa gezilerinde karşılaşabilecekleri olası kazalarda ne yapılması gerektiğini öğrendiğini belirten Murat Argış, “Genç Adımlar Derneği ve aynı zamanda Muş Gerok’un üyesiyim. Uzun zamandır bizler doğa yürüyüşleri yapıyorduk. Belki anormal durumlarda, başımıza gelebilecek durumlarda veya gündelik hayatımızda başımıza gelebilecek durumlarda neler yapmamız gerektiği ile ilgili ilk yardım eğitimi aldık. Muş İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bu eğitimi aldık. Çok verimli ve güzel geçti. Gerçekten de doğa gezilerinde karşılaşabileceğimiz kazalarda ya da böcek, yılan ısırmalarında ne yapmamız gerektiği ile ilgili detaylı güzel bir eğitim aldık. Dilek Bingöl hocama ve diğer eğitimci hocalarıma gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bizlere verimli ve güzel bilgiler sundular. Zaman ayırdıkları için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMİ ÜÇ YILDA BİR GÜNCELLEMEK GEREKİYOR”

Daha önce bu eğitimi aldığını söyleyen Hazal Özbey, “Her hafta sonu doğa yürüyüşleri yapıyoruz. Geziler esnasında başımıza bazı yaralanmalar gelebiliyor. Bu durumlar için ilk yardım eğitimi aldık. Ben daha önce üniversite eğitimim sırasında almıştım. Ancak bu eğitimi üç yılda bir güncellemek gerekiyor. Bu eğitim sağlayan Muş İl Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür ederim” diye konuştu.

https://youtu.be/dZoU_ZZHSVQ