HABER49-Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı iş birliğiyle Muş’ta “disleksi” olarak bilinen özel öğrenme güçlüğüne sahip çocukların tespiti için önemli bir projeye başladı. Üç aşamalı olarak planlanan bu projenin, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

Whatsapp Image 2025 04 17 At 16.10.50

Projenin ilk aşamasında, sekiz ilkokul pilot okul olarak belirlendi ve bu okullarda öğrenim gören üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindeki yaklaşık 500 öğrenci taramadan geçirildi. Tarama sürecinde uluslararası ölçütler kullanılarak belirli düzeyin altında performans gösteren öğrenciler tespit edildi.

Whatsapp Image 2025 04 17 At 16.10.14 (1)

Bulanık'ta akılcı ilaç kullanımı semineri düzenlendi Bulanık'ta akılcı ilaç kullanımı semineri düzenlendi

AİLELERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

İkinci aşamada ise, istatistiki değerlendirmeler sonucunda belirlenen öğrenciler ve aileleriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmek üzere İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı’ndan altı hekim, 15-17 Nisan 2025 tarihleri arasında Muş’a geldi. Üç gün süren görüşmelerde yaklaşık 110 öğrenci ve aileleriyle derinlemesine değerlendirmeler yapıldı.

İlk iki aşamanın başarıyla tamamlanmasının ardından, projenin üçüncü aşamasında aynı taramaların tüm Muş genelinde yapılması planlanıyor.

Whatsapp Image 2025 04 17 At 16.11.10

50 REHBER ÖĞRETMENE EĞİTİM VERİLDİ

Öte yandan, Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı’nın destekleriyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Karayağmurlu, 16-17 Nisan 2025 tarihlerinde Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği yaklaşık 50 rehber öğretmene yönelik eğitim verdi. Eğitim kapsamında öğretmenlere, “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir ve Nasıl Yönetilebilir?” ile “Özgül Öğrenme Bozukluğu Nedenleri ve Yaklaşım” başlıkları altında bilgi aktarıldı.

Untitled 2-24

“ÇALIŞMAYI MUŞ’UN TAMAMINA GENİŞLETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı’nın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

“Bu çalışmanın asıl amacı konuşma bozukluğu olan çocukların erken dönemde tespit edilip tedaviye yönlendirilmesi. Özellikle 2, 3 ve 4. Sınıflarda bulunan çocuklar tespit ediliyor. Erken dönemde tespit edilip erken tedaviye başlanıldığında çok ciddi ilerlemeler sağlanabiliyor. Şimdi pilot okullarda tespit çalışmaları yapıldı fakat muhtemelen kırsal kesimlerde bu daha fazla olabiliyor. Bu çalışmalarda belirlenen puanın altında olan çocuklar tespit edilip hem milli eğitim bakanlığına hem de sağlık teşkilatına bildirilir. Bu çocukların takip altına alınması sağlanır. Eğer bu çalışmalar istenilen sonuçları verirse bütün Muş ilinin tamamında köyler de dahil olmak üzere çalışma her tarafa yayılacaktır. Çalışmayı Muş’un tamamına genişletmeyi hedefliyoruz. Fakat bu ciddi bir güç gerektiriyor. Çok fazla hekime ve sağlık görevlisine ihtiyaç olacaktır. Uzun süren bir çalışma sürecidir. Biz bunu yapabiliriz ama zamana ihtiyaç var.”

Muhabir: NURAN ALTİNTAŞ