Karın yaklaşık altı ay boyunca yerde kaldığı köyde, besiciler saman ve ot temin etmek için ağır maliyetlerle karşı karşıya kalıyor.

İçmeler Köyü’nde besicilik, zorlu doğa koşullarına rağmen tek geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Besiciler uzun süren kış ayları ve yüksek maliyetlerin her geçen gün daha da işlerini zorlaştırdığını belirtiyor.

“Köyün muhtarıyım, hayvancılık yapıyoruz. Kış şartlarımız zor, kış altı ay sürüyor. Ovanın karı buradan iki ay önce eriyor. Burada geç eriyor. Mayıs’ın, Nisan’ın sonuna kadar kar yerde kalıyor. Kış aylarında çok çile çekiyoruz. Arpa taşıyoruz, saman taşıyoruz ve ot getiriyoruz. Bunları yaparken çok çile çekiyoruz. Çok masrafımız oluyor ama buna rağmen yine de yapmak zorundayız çünkü tek geçim kaynağımız besicilik. Bu da olmazsa bizim için çok zor olurdu. 100 tane küçükbaş hayvanım var. Ben, eşim ve bir tane de kızım var. Bizim köyün geçim kaynağı besiciliktir. Yazın otları biçiyoruz fakat araç girmediği için onu da zor biçiyoruz. Yazın hanımlarımız 3 kilometrelik yolu ata binerek gidip koyun sağıyorlar. Çok zahmet çekiyoruz, bir gelirimiz de olmuyor.”

Besicilikle uğraşan köy sakinlerinden Muhittin Gedik ise, kış mevsiminin ağır şartlarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“İçmeler Köyü’nde doğdum, burada ikamet ediyorum. Bizim köyün tek geçimi çiftçiliktir. Kar yılın altı ayı sürüyor. 6 ay boyunca karın altında kalıyoruz. Her yıl aynı değil, bazen erken kar eriyor bazen de geç eriyor. Biz kışın çok eziyet çekiyoruz fakat hayvancılık olmazsa biz açlıktan ölürüz. Adamın 10 tane koyunu varsa bile geçimini onunla sağlıyor. Sütünden, yağından ve peynirinden yararlanır ve kimseye muhtaç olmaz. Köyde besicilik yapmazsan çok zor olur. Saman ve otu nisanın ortasına kadar hayvanlara veriyoruz. Şu an otumuz da var samanımız da. Geçen gün saman aldık. İki ton 13 bin TL. Kışın köydeki insanlar çok eziyet çekiyor."







