Muş

Muş’ta artan tren kazaları için HÜDA PAR’dan çözüm önerileri

HABER49- Muş’ta son yıllarda artan tren kazaları nedeniyle kamuoyunda büyük endişe oluşurken, HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, yetkililere çağrıda bulundu ve çözüm önerilerini sıraladı. 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Son 1 yıl içinde Tandoğan Köyü, Merkez Bağlar Mahallesi ve Yeşilce Mahallesi'nde meydana gelen 4 tren kazasında 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise yaralandığını hatırlatan Çağlayan, gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini söyledi.

"KAZALAR ÖNLENEBİLİR, GEREKEN YAPILMALI"

Çağlayan, Muş’un çeşitli noktalarında tehlikenin sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere demiryolunun geçtiği Muş merkez mahalleler ve güzergâh üzerinde bulunan köylerde neredeyse her yıl birkaç tren kazası yaşanmaktadır. Meydana gelen bu kazalar sonucu birçok yaralanmalar meydana gelmekte, maalesef birçok canımız kaybedilmektedir. Bunun yanı sıra, bu kazalar sonucu ciddi maddi kayıplar da yaşanmaktadır. Dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta ise, belli bazı noktalarda birden fazla kaza yaşanmasına rağmen bu bölgelerde gereken tedbirlerin alınmaması, bir çalışmanın yapılmamasıdır. Yapılan araştırmada 2 Şubat 2024 tarihinden, 13 Şubat 2025 tarihine kadar (sadece bir yıl çerisinde) ilimizde 4 tren kazası meydana geldi. Bu kazaların 2 tanesi Tandoğan Köyü'nde (3 ölü, 3 yaralı), bir tanesi Merkez Bağlar Mahallesi'nde (1 ölü, 2 yaralı), son olarak 13 Şubat 2025 tarihinde Merkez Yeşilce Mahallesi'nde yaşanan kazada ise bir vatandaşımız yaralandı. Bir yıl içerisinde ilimizde yaşanan tren kazaları sonucu 4 vatandaşımız hayatını kaybetti, 6 vatandaşımız da yaralandı.”

"GEÇMİŞ OLSUN DEMEK YETMEZ"

Her kazanın ardından yetkililerin sadece başsağlığı ve geçmiş olsun mesajları yayımladığına dikkat çeken Başkan Çağlayan, “Bir musibet bin nasihatten evladır diye meşhur bir söz vardır. Görüldüğü kadarıyla yaşanan musibetlerden hiç ders çıkarılmamaktadır. Yaşanan kazalardan ders çıkarıp gereken tedbirlerin alınmasının yerine, ne yazık ki, her kazadan sonra yetkililer sadece geçmiş olsun temennilerini (kazazedelere) iletti. Vefat edenlerin ruhlarına Fatihalar okundu, hastanelerde veya evlerde yaralılar ziyaret edildi. Bir sonraki kazaya/felakete kadar yaşanan acı olaylar unutuldu. Dileriz ki, yaşanan bu son kaza/musibet, gereken tedbirlerin alınması için nasihat olur. Bu kazaların bir daha yaşanmaması, en azından kaza riskinin en aza indirgenmesi için önerimiz şudur:

-Merkez mahallelerde tren hattının geçtiği yerlerde (Merkez Bağlar mahallesinden Sungu Beldesi'nin çıkışına kadar) kontrollü yaya ve araç geçişlerinin sağlanması için bazı noktaların açık bırakılması, diğer kalan tüm güzergâhın barikatlarla kapatılması.

-Trenin geçtiği köylerde, halkın sürekli kullandığı noktalarda alt geçitlerin yapılması, köylerin girişlerinden çıkışlarına kadar tren raylarının etrafına (insan ve hayvanların geçemeyeceği şekilde) barikatlar yapılması, var olan barikat veya duvarların yükseltilmesi.

-Hemzemin geçişlerde yumuşak keçe kullanılması, geçişlerin yüksek olduğu yerlerde hem geçişin daha rahat sağlanması hem de karşıdan gelecek olan aracı görebilmek için yol ile rayların aynı seviyeye getirilmesi, yol ile rayların aynı seviyeye getirilme imkânı olmayan yerlerde ise alt geçit yapılması

-Tandoğan köyüne alt geçitten girişin sağlanması için gereken tespit ve teknik çalışmaların geciktirilmeden yapılması, geçitlerin yapılacağı yerler hakkında köy halkı ile istişare edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu mesajlar kayıpları geri getirmiyor, yeni kazaların önüne geçmiyor. Önemli olan, bir daha böyle acılar yaşanmaması için harekete geçmektir. Muş halkı artık bu konuda somut adımlar bekliyor” diye konuştu.

https://youtu.be/pezpu-3sh9c?si=1FS1FhAv84OwDzvx