HABER49- Muş’ta 61. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen program, yoğun katılımla gerçekleşti. Etkinlik, boyunca kitap sevgisi ve bilgiye erişimin önemi vurgulandı.
Etkinliğe Muş Valisi Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
"KÜTÜPHANELER, BİLGİNİN ÜRETİLDİĞİ ALANLARDIR"
"Üreten kütüphaneler" teması ile kutlanan 61. Kütüphane Haftası’ programı İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından söz alan Muş İl Halk Kütüphane Müdürü Cemal İlaslan, kitapların bireyler ve toplum üzerindeki etkisine değinerek Muş İl Halk Kütüphanesi’nin hizmetlerinden bahsetti. İlaslan, kütüphanelerin sadece kitap saklanan mekânlar değil, aynı zamanda bilginin üretildiği ve topluma kazandırıldığı merkezler olduğunu vurguladı.
MUŞ İL HALK KÜTÜPHANESİ’NDE REKOR KATILIM
Muş İl Halk Kütüphanesi, 2024 yılında gerçekleştirdiği 180 farklı etkinlikle büyük bir başarıya imza attı. Müdür Cemal İlaslan, hem ebeveynler hem de çocuklar için düzenlenen etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü belirtti. 2024 yılına ait istatistikleri paylaşan İlaslan, kütüphanedeki kitap sayısının 46.821’e ulaştığını ve toplam kullanıcı sayısının 548.597’ye çıktığını açıkladı.
Rakamlar, Muş’un nüfusundan bile fazla kişinin kütüphaneyi kullandığını göstererek, halkın kütüphanelere olan ilgisini ortaya koydu.
İlaslan, “Çalışmalarımızın yürütülmesi esnasında desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Muş Valimiz Sayın Avni Çakır’a, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Mehmet Şengül’e, tüm öğrencilerimize ve ayrıca törenimize katılan tüm misafirlerimize, ve tüm okuyucularımıza teşekkür eder. 61. Kütüphane Haftası’nın başta ülkemize ve tüm dünyaya hayırlara vesile olmasını temenni ederim” diye konuştu.
Muş İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül de kürsüye çıkarak, kitap sevgisinin toplumda ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle Muş’ta gerçekleştirilen etkinliklerden söz eden Şengül, halkın okuma alışkanlığı kazanması adına yapılan projeleri anlattı.
“ŞEHİRDE KİTAP SEVGİSİ GİDEREK ARTMAKTA”
Muş Valisi Avni Çakır da yaptığı konuşmada, Muş’un tarih boyunca ilim ve kültüre verdiği öneme dikkat çekti. Şehirde kitap sevgisinin giderek arttığını belirten Çakır, özellikle gençlerin ve çocukların kütüphaneleri daha bilinçli bir şekilde kullanmasının sevindirici olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
“Varto’dan Malazgirt’e, Bulanık’tan Hasköy’e, Korkut’tan şehir merkezimize kadar uzanan geniş bir coğrafyada, kitap sevgisiyle büyüyen çocuklarımızın, öğrenme azmiyle dolup taşan gençlerimizin, kütüphanelerle daha çok buluştuğu bir dönemin içindeyiz. Bu anlamlı hafta vesilesiyle bir kez daha görüyoruz ki; Muş’umuzda bilgiye, kitaba ve kültüre duyulan ilgi her geçen gün artmakta ve bu da bizler için büyük bir umut kaynağıdır.”
“KÜTÜPHANELER, KUTSAL MEKÂNLARDIR”
Kütüphaneleri, geleceğin inşa edildiği kutsal mekanlar olarak tanımlayan Çakır, “Kütüphaneler; yalnızca kitapların bulunduğu yerler değil, düşüncenin beslendiği, hayallerin yeşerdiği, geçmişin bilgeliğiyle geleceğin inşa edildiği kutsal mekânlardır. Özellikle son yıllarda gençlerimizin ve çocuklarımızın kütüphanelerimizi daha yoğun ve bilinçli bir şekilde kullanıyor olması, bu kurumların toplumsal gelişimdeki yerini bir kez daha bizlere göstermektedir. Kütüphaneler artık yalnızca kitap ödünç alınan yerler değil; gençlerimizin araştırmalar yaptığı, fikirlerini paylaştığı, proje ürettiği, hatta sosyalleştiği yaşam alanlarına dönüşmüştür. Dijital dönüşümle birlikte klasik kitapların yanı sıra elektronik kaynaklar, dijital kütüphaneler ve etkileşimli öğrenme ortamları da bu sürece dâhil edilmiştir. Bu sevindirici gelişmelerin temelinde, okuma kültürünün yaygınlaştırılması adına gösterilen çabaların, öğretmenlerimizin, kütüphanecilerimizin ve elbette siz değerli ailelerin katkıları vardır. Özellikle çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren kitapla tanışmaları ve kütüphane ortamıyla buluşmaları, geleceğe dair umutlarımızı daha da büyütmektedir” ifadelerini kullandı.
“BİR MİLLETİN GELECEĞİ, OKUYAN, ARAŞTIRAN VE DÜŞÜNEN BİREYLERLE ŞEKİLLENİR”
Bilgiye giden yolun kitaplardan geçtiğini vurgulayan Çakır, kütüphane çalışanlarına teşekkür ederek, “Toplumu dönüştüren, gelişmiş medeniyetler inşa eden en temel unsur bilgidir. Bilgiye ulaşmanın en güzel yolu ise, kitaplardan geçer. Ve bu anlamda kütüphaneler, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize sunabileceğimiz en kıymetli miraslardan biridir. Bu vesileyle, 61. Kütüphane Haftası’nı kutlarken, kütüphanelerimizi yaşatan tüm çalışanlarımıza, kitap dostlarına ve bu kültürü geleceğe taşıyan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
"Bir milletin geleceği, okuyan, araştıran ve düşünen bireylerle şekillenir” diyen Çakır, “Kütüphanelerimizi yalnızca birer bilgi merkezi değil, aynı zamanda bir yaşam ve gelişim alanı olarak görmeye devam etmeliyiz” diye konuştu.
Etkinlik, Muş İl Halk Kütüphanesi’nin yıl boyunca yaptığı çalışmaları anlatan bir slayt gösterimi ile devam etti. Programın sonunda en çok kitap okuyanlara ödüller takdim edildi.