
Özellikle tahıl ülkesi olmamızdan dolayı çok çeşitli tahıl gruplarını ekmek yapımında kullanabiliyoruz. Ekmeğin ham maddesi buğday unudur ve buğdayın içinde bulunan tüm besin ögeleri ekmekte de bulunur. Besin ögeleri dediğimiz vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı buğdayın kabuğunda bulunur. Ekmeğe giren buğdayın besleyici değeri, buğdayın öğütülme ve islenme durumuna göre besin ögelerinde bazı kayıplar olabiliyor.

Kendisine sıkça sorulan sorulardan söz eden Doğan , "Genellikle insanların en çok sorduğu sorulardan biri, ekmek yemeyi kesersem kilo verir miyim? Ve bu ne kadar sürer? gibi sorular oluyor. Ancak ben bunun doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Yaşadığımız coğrafyada, ekmeği kestiğimizde vücudumuz çeşitli tepkimelerle karşılaşabilir. Ekmek, basit karbonhidratlar içermesi nedeniyle önemli bir enerji kaynağıdır ve bu kaynak, günlük enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Bu oran genelde yüzde elli beşle altmış arasında değişiyor" Dedi.

Ekmeğin, aynı zamanda lif içeriğiyle sindirim sağlığı için kritik bir rol oynadığını söyleyen Doğan , "Eğer ekmek tüketmezsek, enerji kaybına uğrayabiliriz ve bu da ağır kabızlıklara yol açabilir. Bu durum, sadece sindirim sağlığını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda genel yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca ekmek, hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Tamamen bırakmak pek gerçekçi değil," şeklinde konuştu.

Bu durumda en iyi yaklaşımın sağlıklı alternatifleri tercih etmek olduğunu belirten Doğan, "Tam buğday, çavdar ve tahıllı ekmekleri tüketmek, beyaz ekmekten daha sağlıklı bir seçimdir. Ayrıca, mayası ekşi maya olan ekmekler de önerilebilir. Bu tür ekmekler, daha fazla lif ve besin öğesi içerdiklerinden sağlığa daha faydalıdır’’ ifadelerini kullandı.
https://youtu.be/iNi9MjGQcyQ?si=ii_UQECZvqum8FmR
