HABER49- Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte güneş de etkisini göstermeye başladı. Peki, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için neler yapılmalı? Muşlu eczacı Ayetullah Bapli, güneş kremi kullanımına dair önemli uyarıları Haber49 okurlarıyla paylaştı.
Muş’ta yaz sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, güneş ışınlarından korunmanın önemi yeniden gündeme geldi. 22 yıldır Muş’ta eczacılık yapan Ayetullah Bapli, güneş kremi kullanımıyla ilgili bilinmesi gereken önemli noktaları anlattı.
Bapli, güneş kremi kullanılmadığı takdirde ciltte meydana gelebilecek olumsuz durumları, doğru kullanım miktarını ve cilt tipine göre ürün seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
“GÜNEŞ KREMİ DÖRT MEVSİM KULLANILABİLİR”
Muş’ta 22 yıldır eczacılık yapan Ayetullah Bapli, “Bir yıl, 12 ay boyunca güneş kremi kullanılabilir. Güneş kremi kullanımının hiçbir zararı yoktur. Aksine her zaman faydası vardır. Güneş kremi kullanmadığımız zaman ne gibi sorunlar olur? Güneş yanıkları, lekelenmeleri olabilir, kırışıklıklar olabilir, güneşe fazla maruz kalındığı zamanlarda cilt kanseri bile ortaya çıkabilir. Güneş kremi belli aralıklarla ve sürelerle kullanıldığı zaman bu tür istenmeyen etkilerden korunmuş oluruz. Özellikle yaz aylarında günde 3-4 defa tekrarlamak suretiyle kullanılmalıdır. Kış aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne eğik düşmesinden dolayı güneşe daha az maruz kalırız. Bu yüzden günde 1 kez de olsa kullanımı yeterli olabilir. Güneş kremi sürüldükten sora denize girilirse mutlaka yenilenmesi gerekir. Çünkü koruma oranı sıfıra iniyor. Terleme veya havlu ile silindiği zaman oranı yüzde elliye kadar inebiliyor. Bu gibi durumlarda sık sık yenilemek lazım" dedi.
GÜNEŞ KREMİ NASIL UYGULANIR?
Güneş kremini nasıl ve ne kadar kullanılması gerektiğini anlatan Bapli, “Yüz için güneş kremini bir çay kaşığından daha az sürülmesi yeterlidir. Tüm yüze bu miktar yeter. Ama tabii ki sadece yüz için değil. Kellikte kafa derisi dahil vücudun açık diğer bölgelerine de uygulanır. Güneş kreminden faydalanılarak vücutta D vitamini alıyoruz. D vitamininin yüzde 90’ını güneş ışınlarından, kalan yüzde 10’unu da besinlerden alıyoruz. Bu oranlar doğrultusunda bakacak olursak güneşten aldığımız D vitamininin hiçbir şekilde tedavisi olmuyor. Peki güneş kremi kullanımı D vitaminini engeller mi? Hayır. Kesinlikle engel olmaz. Fazla miktarda sürüldüğünde hiçbir etkisi olmuyor. Koruma yine var ancak sadece ziyan olur. Normal nemlendirici bir krem kullanmış gibi olursunuz. Vatandaşlarımız güneş kremi kullanırken, muhakkak güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremlerini uygulamaları lazım. Çünkü bu kremin ciltte emilip aktif hale gelmesi için 20 dakika veya 30 dakikalık bir süreye ihtiyacı var" diye konuştu.
HANGİ CİLT TİPİ HANGİ GÜNEŞ KREMİNİ KULLANMALI?
Bapli, hangi cilde hangi güneş kreminin uygulanması gerektiğini de şöyle anlattı:
“Güneş kremini cildin yapısına göre kullanmalıyız. Önce cildimizin hangi tip olduğunu belirlemeliyiz. Akneli mi, yağlı mı, kuru cilt mi, atopik cilt mi? Mesela eğer yağlı bir cilde sahipsek, genelde su bazlı preparat tercih edilmelidir. Yani içerisinde yağ molekülleri olmayan su bazlı krem tercih etmeliyiz ki gözenekleri tıkamasın, cilt rahat nefes alsın ve yağlanmanın önüne geçsin. Eğer cilt çok atopik veya hassas bir cilt ise, kimyasallardan olabildiğince arındırılmış, spesifik bir krem tercih edilmelidir. Ama eğer kuru bir cilt ise, nemlendirici oranı yüksek bir krem tercih edilmelidir. Güneş kremleri SPF 15, 30, 50, olarak değişiyor. SPF (Sun Protection Factor), güneşten korunma faktörleridir. Özellikle 15 faktör ve üzeri olan rakamların korunma oranı yüzde 93’lerdedir. SPF 30’un korunma oranı yüzde 97’dir, SPF 50’nin korunma oranı yüzde 98’dir. Yani, 30 ve 50 arasındaki korunma oranı yüzde birdir. Dolayısıyla bizim tercih ettiğimiz oran SPF 30 ve üzeridir.”
GÜNEŞ KREMİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Bapli, güneş kremi alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle sıraladı:
“Güneş keri alırken iyi bir marka ürünü olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü merdiven altı, sahte ürün çok fazla. Aynı zamanda cildinize uygun şeklini bilmeniz lazım. Bunu da doktorunuza veya eczacınıza danışarak öğrenebilirsiniz. Mutlaka geniş spektrum koruma oranı olması lazım. Özellikle güneş ışınlarında A ve B ultraviyole ışınları cilt kanserlerine ve istenmeyen etkilere sebep oluyor. Bu geniş spektrumlu güneş kremleri ise ciltte emildikten sonra belli kimyasal moleküllerle bu ultraviyole ışınlardan cildimizi korur.”