
Ağır kış şartları ve artan maliyetler, Muş’ta besicilik yapan vatandaşların işini her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Ancak besiciler, tüm olumsuzluklara rağmen işlerini sürdürmek için mücadele etmeye devam ediyor.


Ailesinin geçimini besicilikle sağladığını söyleyen İzzet Kandemir, “Muş Merkez’de oturuyorum. Ailemin geçimini besicilikle sağlıyorum. Başka bir gelirim yok. Şehir merkezinde hayvanların bakımı çok zor. Köyde olsa daha kolay olurdu. Köylere şu an ulaşım yok, gidilmiyor. Zorluklarla karşılaşıyoruz, insanlar çok değişik. İnsanların değişik bakışlarına maruz kalıyoruz. İstemiyorlar ve kendi rahatlığı için her şeyi yapıyorlar. İnsanların kendi ayaklarının üzerinde durmalarını istemiyorlar. Başkasının yanında hamallık yapıp onlara muhtaç olmanızı istiyorlar. Adam diyor ki, çalışmasınlar, parası olmasın, bana muhtaç olsun ama öyle bir dünya yok. Herkes kendi ayaklarının üstünde dursa çok güzel olur. Yani ben Ahmet, Mehmet’e muhtaç olmak istemiyorum. Kendi ayağımın üstünde duruyorum çok şükür. Çalışıyorum, Allah bana güç kuvvet vermiş, akıl vermiş, kimseye muhtaç olmadan kendi işimi görüyorum. Geçimimi besicilikle sağlıyorum, gece gündüz demeden, kar-çamur ve tezek içinde çalışıyorum. Mecbur bakacağım, bu işi yapmaktan gurur duyuyorum, utanmıyorum. Başkasına muhtaç olmaktansa kendi işimi yaparım, daha iyi olur. 150 tane doğum yapmış koyuna bakıyorum” dedi.

Besiciliğe yeni başlayan Cezmi Özkan ise maliyetlerin kendisini zorladığını ve borçlarını ödemek için mücadele ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Önceden boya badana işi yapıyordum. Bu yıl borç alarak besicilik yapmaya başladım, denemek istedim. Dokuzuncu aya kadar borcumu ödemem gerekiyor. Allah nasip ederse boyacılıktan daha iyi olacak. Merkezde bakımı zor, mesela ulaşım kısıtlı ve samanın da tonu 9 bin TL’ye çıkmış, biraz sıkıntılı. 50 koyun aldım, masrafları en az 100 bin TL. Örneğin, samanım kalmadığı için Kırköy Beldesi’nden saman aldım, nakliyeci adam diyor, ‘1500 nakliye parası ver, getireyim.’ Üç ton samanın nakliye masrafı 4 bin 500 TL oluyor. Yani sıkıntılı, öyle kolay bir şey değil. Koyunların içtiği suyu da evden getiriyoruz. Ayda en az 400 TL su faturasına gidiyor. Bizim için çok sıkıntılı, merkezde besicilik yapmak kolay değil.”







