HABER49- Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen denetimlerde kaçak avlananlara yönelik ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Yaban hayatını koruma çalışmaları kapsamında ekipler, Muş’un da dahil olduğu Van, Hakkari, Siirt ve Bitlis’te yoğun denetimler gerçekleştirerek kaçak avcılığa geçit vermiyor. SON BİR YILDA 5 MİLYON 624 BİN TL CEZA KESİLDİ

Bölgenin sulak alanları, dağları, ovaları, yaylaları ve zengin bitki çeşitliliği, birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Ancak kaçak avcılık tehdidine karşı, son bir yılda yapılan kontrollerde 4 bin 299 avcı denetlendi ve yasa dışı avlanan 288 kişiye 5 milyon 624 bin lira ceza kesildi.

Denetimler ve alınan koruma önlemleri sayesinde yaban hayvanlarının popülasyonunun arttığı belirtilirken, ekipler özellikle kar kalınlığının yüksek olduğu noktalarda kaçak avcıların izini sürüyor. Dürbünlerle dağları, ovaları ve sulak alanları tarayan ekipler, ulaşılması güç alanları ise dronlarla kontrol ediyor.

YABAN HAYVANI POPÜLASYONU ARTTI

DKMP 14. Bölge Müdürü Melikunnas Özkaya, yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarında yaban hayatını korumak için çalıştıklarını söyledi.

Bölgenin iklim ve konumu itibarıyla zengin bitki örtüsü ve yaban hayatına sahip olduğunu belirten Özkaya, şunları kaydetti:

"2024'te gerçekleştirdiğimiz denetimlerde 2 bin 920 kişi kontrol edildi. Yasa dışı avlanan 246 kişiye 2 milyon 374 bin lira idari para ve 2 milyon 800 bin lira tazminat cezası uygulandı. Ayrıca 2024'te 86 araç ve gerece el konuldu. Ocak ayından bu yana 1379 avcı denetlendi. Bunlardan 42'sine 400 bin lira idari ceza ve 50 bin lira tazminat uygulandı.”

"YARALANAN 768 YABAN HAYVANINI MERKEZE ULAŞTIRDIK"

Denetimler ve koruma önlemleri sayesinde Muş’un da dahil olduğu bölgedeki yaban hayvanı popülasyonunun arttığını belirten Özkaya, ekiplerin kar kalınlığının fazla olduğu yüksek kesimlerde de çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.

‘Kuşlarla Muş’ sergisi Ankara’da sanatseverlerle buluşacak ‘Kuşlarla Muş’ sergisi Ankara’da sanatseverlerle buluşacak

Özkaya, "Yoğun kar altında ve zor koşullarda dahi yasa dışı avcılık yapanların izini sürüyoruz. Dürbünlerle dağları, ovaları, sulak alanları tek tek kontrol eden ekiplerimiz, ulaşamadıkları yüksek rakımlı tepelerde de dronlarla kontrol ve denetimlerini yapmaktadır" dedi.

Yaralı yaban hayvanlarının tedavi edilmesi için de çalışma yürüttüklerini ifade eden Özkaya, şu bilgileri paylaştı:

"Bölge müdürlüğümüz ile Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ortak çalışmasıyla yaralı yaban hayvanlarının tedavisi yapılmakta. 2024'te farklı nedenlerle yaralanan 768 yaban hayvanını merkeze ulaştırdık. 430'u tedavileri tamamlandıktan sonra tekrar doğal yaşam alanlarına salındı. Bu yıl 22 yaban hayvanı rehabilitasyon merkezine getirilerek tedavi edildi. Rehabilite edilenlerden 17'si doğaya salındı."