HABER49- Muş Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) Başkanı ve Adalet Komisyonu Başkanı olarak görev yapan İbrahim Karlı, üniversite öğrencilerine dolandırıcılıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Muş Alparslan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen ‘Dolandırıcılık Sempozyumu’nda konuşan İbrahim Karlı, öğrencilerin kolay para kazanma vaatlerine kanmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Para kazanayım, harçlığımı çıkarayım veya arkadaşıma iyilik yapayım derken dolandırıcı konumuna düşebilirsiniz" dedi.

Konunun uzmanları Göletli Park’ta bir araya geldi: Deprem riski bilimsel sunumlarla anlatıldı
Konunun uzmanları Göletli Park’ta bir araya geldi: Deprem riski bilimsel sunumlarla anlatıldı
İçeriği Görüntüle
"MADALYONUN DİĞER YÜZÜ”

Karlı, dolandırıcılık vakalarında sadece mağdurların değil, dolandırıcılara bilerek ya da bilmeyerek yardım eden kişilerin de yargılandığını söyledi.

Baktığı dosyaların yarısının dolandırıcılık dosyaları olduğunu belirten Karlı, şöyle konuştu:

“Ben heyetimle birlikte haftada yaklaşık 30-40 tane dosyanın duruşmasını yapıyorum. Ve bu dosyaların en az yarısı, yani 15-20 tanesi dolandırıcılık dosyası. Bu 15-20 dosyanın ise büyük çoğunluğunda sanık konumunda olanlar maalesef sizin gibi öğrenciler veya ekonomik nedenlerden dolayı aslında çok da farkında olmadan bu işe bulaşmış olan gençlerimiz. Dolandırıcılar izlerini kaybettirmek için başkalarının banka hesaplarını kullanarak tuzak kuruyorlar. Amaçları, kendilerine ulaşılmasını engellemek. Polis ve adliye birimlerinin asıl suçlulara ulaşamaması için sizleri yem olarak kullanıyorlar ve maalesef çoğu zaman da başarılı oluyorlar."

“EN YAYGIN YÖNTEM KAPORA DOLANDIRICILIĞI”

Sempozyumda en sık rastlanan dolandırıcılık yöntemlerini sıralayan Karlı, öğrencilere şu uyarılarda bulundu:

“Kapora dolandırıcılığı en yaygın yöntemlerden biridir. Ev veya araç kiralama ya da satışı bahanesiyle sizden ön ödeme talep eden kişilere güvenmeyin. Sahte iş ilanlarıyla sizi kandırmaya çalışanlara dikkat edin. Evde çalışma fırsatı adı altında sizden kimlik bilgileriniz ya da banka hesaplarınız istenirse, büyük ihtimalle dolandırıcılık ağına çekilmeye çalışılıyorsunuz. Telefonla sizi arayıp savcı, polis, avukat ya da banka görevlisi olduğunu söyleyen kişilere inanmayın. Hiçbir kamu görevlisi sizden para talep etmez! Sosyal medyada sahte alışveriş siteleri üzerinden yapılan indirim kampanyalarına aldanmayın. Gerçek olmayan siteler, sizden kredi kartı bilgilerinizi çalarak dolandırıcılık yapabilir."

"KOLAY PARA KAZANMA VAADİ BÜYÜK BİR TUZAK"

Öğrencilerin en çok düştüğü tuzaklardan birinin hızlı para kazanma vaatleri olduğunu belirten Karlı, "Eğer birisi size ‘Hesabını bize kirala, komisyon verelim’ diyorsa, bilin ki sizi suçun içine çekmeye çalışıyordur. Bu tür tekliflere asla kanmayın. Unutmayın, dolandırıcılık suçu işlediğinizde, ‘Ben bilmiyordum’ demek sizi kurtarmaz. Bilmeden de olsa bir suça ortak olursanız, yargılanırsınız!” diye konuştu.

"HESAPLARINIZI VE GSM HATLARINIZI ASLA KULLANDIRMAYIN"

Öğrencilere, banka hesaplarını ve GSM hatlarını kullandırmamaları konusunda net uyarılarda bulunan Karlı, "Sebebi ne olursa olsun, ne kadar zor durumda olursanız olun, hiç kimseye hesabınızı veya kartlarınızı vermeyin. Gerçekten arkadaşınız ve gerçekten para gelecek ise TC üzerinden kendisine gönderirler. Günümüzde banka hesabı olmayan kişi yoktur, bırakın kendisi başka bir yol bulsun” dedi.

DOLANDIRICILIKTAN KORUNMANIN YOLLARI

Dolandırıcılık vakalarında en çok karşılaşılan savunmaların ‘Arkadaşım istedi, ben de insanlık namına hesabımı verdim’ veya ‘Bir iş fırsatıydı, ben sadece hesabımı kullandırdım’ şeklinde olduğunu kaydeden Karlı, “Bu tür ifadeler hukuki açıdan yetersizdir. Hesaplarını başkalarına kullandırarak suça iştirak edenler yargılanıyor ve çoğu zaman cezalandırılıyor. Bu tür dolandırıcılıklara karşı korunmak için; Kimseye banka hesabınızı, IBAN’ınızı veya GSM hattınızı vermeyin. Tanımadığınız kişilerin parasını hesabınıza almayın veya başkalarının hesabına para göndermeyin. Kolay para kazanma vaadiyle gelen tekliflerden uzak durun. Bedava para kazanma gibi görünen işler aslında suç ortaklığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

https://youtu.be/cE79sCUNY1s