Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “İmam Hatip” itirafı

Muş’ta çok sayıda okulun imam hatip liselerine ve ortaokullarına dönüştürüldüğü yönündeki iddialar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan teyit edildi. CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın TBMM’ye verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakanlık, Türkiye genelinde “Valiliklerin talebi doğrultusunda bu tür dönüşümlere gidildiği” belirtildi. Ancak Bakanlık, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Muş’ta Anadolu ve Fen liselerinden İmam Hatip’e dönüştürülen herhangi bir […]

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “İmam Hatip” itirafı
baykal
Yayınlanma

21:51 - 29 Aralık 2017

Güncelleme

23:36 - 03 Temmuz 2020

Okuma Süresi

4 dakika

Muş’ta çok sayıda okulun imam hatip liselerine ve ortaokullarına dönüştürüldüğü yönündeki iddialar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan teyit edildi.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın TBMM’ye verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakanlık, Türkiye genelinde “Valiliklerin talebi doğrultusunda bu tür dönüşümlere gidildiği” belirtildi. Ancak Bakanlık, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Muş’ta Anadolu ve Fen liselerinden İmam Hatip’e dönüştürülen herhangi bir okul bulunmadığını da iddia etti.
Muş’ta bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile bir kısım velilerin rahatsızlığına yol açan bazı okulların İmam Hatip’lere dönüştürülme tartışmaları sürüyor.
CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bir soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Baydar, soru önergesinde şunları dile getirdi:
“Hemen hemen her gün yazılı ve görsel medyada, okulların imam hatip ortaokullarına ve imam hatip liselerine dönüştürüldüğü; öğrencilerin ve velilerin bu dönüştürmelerden rahatsızlık duyarak hak aramak için mücadele içerisinde olduklarına dair haberler yer almaktadır.
Muş ilimiz başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde de birçok merkezi ve tarihi okulların imam hatibe dönüştürüldüğü; Anadolu ve fen liselerinde kontenjanların düşürülüp öğrencilerin imam hatip okullarına gitmek zorunda bırakıldığı kamuoyunda konuşulmaktadır.
Bu çerçevede;
1- Muş ili sınırları içerisinde, isim isim belirtmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı hangi okullarımız imam hatip ortaokuluna ya da imam hatip lisesine dönüştürülmüştür? Bu dönüşümler gerçekleştirilirken herhangi bir altyapı çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları ne olmuştur? Okullar imam hatip ortaokullarına ya da liselerine dönüştürülmeden önce öğrenci velilerinden herhangi bir görüş alınmış mıdır? Hangi ihtiyaca göre bu okullar imam hatibe dönüştürülmüştür?
2- Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki hangi okullar imam hatip ortaokuluna ve liselerine dönüştürülmüştür?
3- Türkiye genelinde kaç okul imam hatip ortaokulu ya da lisesine çevrilmiştir?
4- Söz konusu okulların imam hatip ortaokulu ve liselerine dönüştürülmesinin altında “dindar ve kindar nesil yaratmak” anlayışı mı yatmaktadır?”
Baydar’ın soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı yazı olarak yanıt verdi.
Bakanlık tarafından verilen yanıtta, “Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarından imam hatip lisesi veya imam hatip ortaokuluna valiliklerden gelen teklifler doğrultusunda öğrenci potansiyeli yeterli olan bölgelerde okul dönüşümleri yapılmaktadır” denilerek bu yöndeki iddialar teyit edildi.
Ancak bakanlık açıklamasında Muş’ta Anadolu veya Fen liselerinden İmam Hatip’e dönüştürülen herhangi bir okul bulunmadığı öne sürüldü. Açıklamada, “2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu Lisesinden veya Fen Lisesi gibi diğer eğitim kurumlarından imam hatip lisesine veya imam hatip ortaokuluna dönüştürülen okul bulunmamaktadır” denildi.
Bakanlığın bu açıklamasına rağmen Nizamılmülk Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi olarak hizmet vermeye başlayan İbni Sina Anadolu lisesinin nasıl bir formülle dönüştürüldüğüne herhangi bir açıklık getirilmedi.HABER49